Wszystko co lubię – przepis na tiramisu

Jest tu śmietana i kawa z odrobiną likieru. Idealne połączenie słodkiego z gorzkim. Wszystko co lubię – tiramisu.

Kiedy po raz pierwszy skosztowałam tiramisu, wiedziałam, że znalazłam MÓJ DESER. Od tego czasu zamawiałam go zawsze i wszędzie. Okazało się, że jest banalnie łatwy (i szybki!) w przygotowaniu, dlatego teraz delektuję się nim również w domu. W końcu każda mama potrzebuje odrobiny wytchnienia!

PRZEPIS NA TIRAMISU

Składniki (dla 4 osób):

– 500 g serka Mascarpone (kupuję polskiej firmy Piątnica – dobry stosunek ceny do jakości)
– 250 ml śmietany 30%
– ok. 100 g biszkoptów (wybieram biszkopty okrągłe, bo przygotowuję tiramisu w pucharkach, ale deser można przyrządzić w jednym naczyniu, wówczas lepsze będą biszkopty podłużne)
– 2 filiżanki espresso
– 50 ml likieru (lub rumu)
– ok. 9 łyżeczek cukru pudru (trzy na każdą szklankę kremowej masy, najlepiej sprawdzać smak kremu w trakcie mieszania)
– kakao do posypania

1. Ubijamy śmietanę.
2. Ser mascarpone mieszamy z cukrem pudrem i ubitą śmietaną.
3. Biszkopty nasączamy kawą z likierem.* Trzeba uważać, żeby nie przesadzić, bo biszkopty powinny być wilgotne, a nie „rozciapciane” i cieknące. Ja, dla pewności – zamiast moczyć ciastka w kawie – polewam je łyżeczką, wtedy mam nad wszystkim pełną kontrolę.
4. Układamy warstwowo: najpierw nasączone biszkopty, później masę kremową, znowu biszkopty i znowu krem.
5. Desery oprószamy z wierzchu kakao.
6. Przed podaniem wstawiamy na kilka godzin do lodówki.

Smacznego!

* w wersji dla dzieci biszkopty można nasączyć sokiem wiśniowym lub żurawinowym (koniecznie kwaśnym!)

17
Dodaj komentarz

8 Comment threads
9 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
7 Comment authors
Recent comment authors
  Subscribe  
najnowszy najstarszy
Powiadom o
Gość
hania

Wyglada pysznie – bedzie trzeba sprobowac

Gość
Kasia

zrobię koniecznie!

Gość
Ania Yokasta

Ja uwielbiam z biszkoptem własnej roboty i to także jeden z moich deserów więc nie dziwię się wyborowi i kompletnie nie rozumiem tych, którym tiramisu nie smakuje.

Omnommnom

Gość
Gajzo

Mmm, ale narobiłaś smaka Mamuniu. Również uważam, że tiramisu to doskonały deser. Tylko czy krem nie jest tradycyjnie robiony na żółtkach? Sama nigdy nie robiłam tego deseru (wolałam kupić), bo zawsze bałam się tych surowych jaj.

Gość

Tradycyjnie tak, natomiast w wersji domowo-amatorskiej zdecydowanie lepiej smakuje krem ze śmietaną. Nie ma prawa się nie udać.

Gość
Gajzo

No i to mnie przekonuje.

Gość
dorkota

Pyszne, tylko że mamy karmiące muszą raczej szukać kawy bezkofeinowej to przygotowania tego deseru…

Gość

Lub wersja dla dzieci – kwaśny sok z wiśni/żurawin.

Gość
Ania Yokasta

A dlaczego kawa bezkofeinowa? Jeśli w ciąży mama nie piła kawy to ok, ale ja karmię i piję kawę raz na dwa-trzy dni taką małą i nie wpływa to w żaden sposób na dziecko (w ciąży piłam jedną dziennie) a poza tym tu kawa jest w biszkopcie.

Bardziej zaszkodzić może kakao.

Gość
dorkota

Co z tego, że w biszkopcie? Kawa to kawa. Podejrzewam, że esspresso raczej nie pijesz… Słabą kawę, owszem można pić raz na jakiś czas. Zresztą mój syn i tak mało śpi, wolę nie ryzykować… A i słyszałam, że kawa czasem alergizuje…

Gość
Ania Yokasta

To z tego, że jest jej niewiele, dodatkowo wcale nie musi być espresso. Piję normalną kawę tylko w małej filiżance, w ciąży tez piłam, można pić jedną dziennie bez problemu jeśli ktoś jest przyzwyczajony. Syna mam alergika.

Gość
dorkota

No właśnie może to ta kawa :P:P:P

Gość
Ania Yokasta

Nie, akurat na kawę nie jest uczulony, pudło.

A z pozostałych alergenów też powoli wychodzi.

Gość
Ven

A ja polecam jednak tiramisu z jajami z przepisu z kwestii smaku http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_wloska/tiramisu/tiramisu.html – żółtka ubijam na parze, polecam, pyyyyyyyyszny.

Gość

Wolę na śmietanie. Bezpieczniejsze, kiedy nie ma się jajek z pewnego źródła.
Znam osoby, które nie przepadają za domowym tiramisu (być może o nich wspomina też Ania Yokasta), bo próbowały tylko wersji jajecznej.

Gość
Ven

Mamuniu pewnie tak, ja mam jajka z domowej hodowli od wujka lub w ostateczności kupuje zielononóżki z wolnego wybiegu.

Gość
Ania Yokasta

Ja robię tiramisu z mojewypieki, a Ci co nie lubią tego deseru to moi rodzice bo wolą desery owocowe.