Wszystko co lubię – przepis na tiramisu

blog1

Jest tu śmietana i kawa z odrobiną likieru. Idealne połączenie słodkiego z gorzkim. Wszystko co lubię – tiramisu.

blog2

Kiedy po raz pierwszy skosztowałam tiramisu, wiedziałam, że znalazłam MÓJ DESER. Od tego czasu zamawiałam go zawsze i wszędzie. Okazało się, że jest banalnie łatwy (i szybki!) w przygotowaniu, dlatego teraz delektuję się nim również w domu. W końcu każda mama potrzebuje odrobiny wytchnienia!

blog6

PRZEPIS NA TIRAMISU

Składniki (dla 4 osób):

– 500 g serka Mascarpone (kupuję polskiej firmy Piątnica – dobry stosunek ceny do jakości)
– 250 ml śmietany 30%
– ok. 100 g biszkoptów (wybieram biszkopty okrągłe, bo przygotowuję tiramisu w pucharkach, ale deser można przyrządzić w jednym naczyniu, wówczas lepsze będą biszkopty podłużne)
– 2 filiżanki espresso
– 50 ml likieru (lub rumu)
– ok. 9 łyżeczek cukru pudru (trzy na każdą szklankę kremowej masy, najlepiej sprawdzać smak kremu w trakcie mieszania)
– kakao do posypania

1. Ubijamy śmietanę.
2. Ser mascarpone mieszamy z cukrem pudrem i ubitą śmietaną.
3. Biszkopty nasączamy kawą z likierem.* Trzeba uważać, żeby nie przesadzić, bo biszkopty powinny być wilgotne, a nie „rozciapciane” i cieknące. Ja, dla pewności – zamiast moczyć ciastka w kawie – polewam je łyżeczką, wtedy mam nad wszystkim pełną kontrolę.
4. Układamy warstwowo: najpierw nasączone biszkopty, później masę kremową, znowu biszkopty i znowu krem.
5. Desery oprószamy z wierzchu kakao.
6. Przed podaniem wstawiamy na kilka godzin do lodówki.

blog5

Smacznego!

blog2* w wersji dla dzieci biszkopty można nasączyć sokiem wiśniowym lub żurawinowym (koniecznie kwaśnym!)

(3 156 odwiedzin wpisu)
17 komentarzy
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments
hania
hania
10 lat temu

Wyglada pysznie – bedzie trzeba sprobowac

Kasia
Kasia
10 lat temu

zrobię koniecznie!

Ania Yokasta
Ania Yokasta
10 lat temu

Ja uwielbiam z biszkoptem własnej roboty i to także jeden z moich deserów więc nie dziwię się wyborowi i kompletnie nie rozumiem tych, którym tiramisu nie smakuje.

Omnommnom

Gajzo
Gajzo
10 lat temu

Mmm, ale narobiłaś smaka Mamuniu. Również uważam, że tiramisu to doskonały deser. Tylko czy krem nie jest tradycyjnie robiony na żółtkach? Sama nigdy nie robiłam tego deseru (wolałam kupić), bo zawsze bałam się tych surowych jaj.

Mamunia
10 lat temu
Reply to  Gajzo

Tradycyjnie tak, natomiast w wersji domowo-amatorskiej zdecydowanie lepiej smakuje krem ze śmietaną. Nie ma prawa się nie udać.

Gajzo
Gajzo
10 lat temu
Reply to  Mamunia

No i to mnie przekonuje.

dorkota
dorkota
10 lat temu

Pyszne, tylko że mamy karmiące muszą raczej szukać kawy bezkofeinowej to przygotowania tego deseru…

Mamunia
10 lat temu
Reply to  dorkota

Lub wersja dla dzieci – kwaśny sok z wiśni/żurawin.

Ania Yokasta
Ania Yokasta
10 lat temu

A dlaczego kawa bezkofeinowa? Jeśli w ciąży mama nie piła kawy to ok, ale ja karmię i piję kawę raz na dwa-trzy dni taką małą i nie wpływa to w żaden sposób na dziecko (w ciąży piłam jedną dziennie) a poza tym tu kawa jest w biszkopcie.

Bardziej zaszkodzić może kakao.

dorkota
dorkota
10 lat temu
Reply to  Ania Yokasta

Co z tego, że w biszkopcie? Kawa to kawa. Podejrzewam, że esspresso raczej nie pijesz… Słabą kawę, owszem można pić raz na jakiś czas. Zresztą mój syn i tak mało śpi, wolę nie ryzykować… A i słyszałam, że kawa czasem alergizuje…

Ania Yokasta
Ania Yokasta
10 lat temu
Reply to  dorkota

To z tego, że jest jej niewiele, dodatkowo wcale nie musi być espresso. Piję normalną kawę tylko w małej filiżance, w ciąży tez piłam, można pić jedną dziennie bez problemu jeśli ktoś jest przyzwyczajony. Syna mam alergika.

dorkota
dorkota
10 lat temu
Reply to  Ania Yokasta

No właśnie może to ta kawa :P:P:P

Ania Yokasta
Ania Yokasta
10 lat temu
Reply to  dorkota

Nie, akurat na kawę nie jest uczulony, pudło.

A z pozostałych alergenów też powoli wychodzi.

Ven
Ven
10 lat temu

A ja polecam jednak tiramisu z jajami z przepisu z kwestii smaku http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_wloska/tiramisu/tiramisu.html – żółtka ubijam na parze, polecam, pyyyyyyyyszny.

Mamunia
10 lat temu
Reply to  Ven

Wolę na śmietanie. Bezpieczniejsze, kiedy nie ma się jajek z pewnego źródła.
Znam osoby, które nie przepadają za domowym tiramisu (być może o nich wspomina też Ania Yokasta), bo próbowały tylko wersji jajecznej.

Ven
Ven
10 lat temu
Reply to  Mamunia

Mamuniu pewnie tak, ja mam jajka z domowej hodowli od wujka lub w ostateczności kupuje zielononóżki z wolnego wybiegu.

Ania Yokasta
Ania Yokasta
10 lat temu

Ja robię tiramisu z mojewypieki, a Ci co nie lubią tego deseru to moi rodzice bo wolą desery owocowe.