Health and the city

Domowe sosy do sałatek

26 lutego 2015

DSC_1126_1

DSC_1139_1

DSC_1152_1

DSC_1134_1

Kiedyś w mojej kuchni królowały gotowce: szybkie fixy obiadowe, sosy do mięsa i sałatek. A potem zaszłam w ciążę i postanowiłam zrobić małą gastronomiczną rewolucję (nie mylić z rewolucją żołądkową!). Czyli po prostu zadbać o zdrowe odżywianie, co nie do końca jeszcze mi wychodzi, bo nadal mam słabość do coca-coli i jedzenia na mieście, ale jedno mogę przyznać z dumą: pozbyłam się paczkowanego jedzenia raz na zawsze.

I okazało się, że to domowe jest lepsze w smaku, niezbyt skomplikowane w przygotowaniu, a już na pewno tańsze! Dlatego dzisiaj chciałam się z Wami podzielić przepisami na kilka klasycznych sosów do sałatek. I choć wszystkie przyrządza się podobnie, różnią się smakiem, bo jak wiadomo: diabeł tkwi w szczegółach! Najlepiej wypróbować samemu, a ja tylko zdradzę, że mój ulubiony to ten ostatni.

DSC_1142_3

KLASYCZNY SOS WINEGRET

1 łyżka octu winnego
3 łyżki oliwy z oliwek
szczypta soli
świeżo zmielony pieprz

1. Do szklanki wlej ocet winny.
2. Dodaj sól i wymieszaj.
3. Dopiero teraz dodaj oliwę z oliwek, bo sól się w niej nie rozpuści.
4. Dopraw pieprzem.

DSC_1148_1

SOS WINEGRET Z MUSZTARDĄ

1 łyżka soku z cytryny
szczypta soli
1 łyżeczka musztardy
4 łyżki oliwy z oliwek
świeżo zmielony pieprz

1. Do szklanki wlej sok z cytryny.
2. Wymieszaj z solą, aż się rozpuści.
3. Dodaj musztardę i mieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji.
4. Dolej oliwę z oliwek i znowu zamieszaj.
5. Dodaj odrobinę pieprzu do smaku.

WSKAZÓWKA: Bardzo ważna jest kolejność dodawania składników, bo musztarda dodana na samym końcu nie wymiesza się z oliwą!

MIODOWY SOS WINEGRET

1 ząbek czosnku (jeśli chcesz zaszaleć)
1 łyżka miodu
1 łyżka soku z cytryny (lub octu winnego)
szczypta soli
4 łyżki oliwy z oliwek
świeżo zmielony pieprz

1. Rozgnieć czosnek przez praskę.
2. Przełóż do szklanki, dodaj miód i rozetrzyj na gładką masę.
3. Wlej sok z cytryny, dopraw solą i mieszaj, aż się rozpuści.
4. Dodaj oliwę z oliwek, dokładnie rozmieszaj.
5. Dopraw pieprzem.

DSC_1145_1

MIODOWO-MUSZTARDOWY SOS WINEGRET

1 ząbek czosnku (opcjonalnie)
1 łyżka miodu
1 łyżka soku z cytryny (lub octu winnego)
szczypta soli
1 łyżeczka musztardy
4 łyżki oliwy z oliwek
świeżo zmielony pieprz

1. Rozgnieć czosnek.
2. Przełóż do szklanki, dodaj miód i rozetrzyj na gładką masę.
3. Wlej sok z cytryny, dopraw solą i mieszaj, aż sól się rozpuści.
4. Dodaj musztardę i mieszaj, aż uzyskasz jednolitą masę.
5. Dolej oliwę z oliwek, jeszcze raz dokładnie rozmieszaj.
6. Dopraw pieprzem.

WSKAZÓWKA: Dwa ostatnie sosy bez czosnku również smakują super!

Do sosów dla urozmaicenia można dodać świeże lub suszone zioła. Najlepiej polać sałatkę na pół godziny przed podaniem, żeby wszystkie składniki przeszły swoim aromatem.

Smacznego!

DSC_1156_1

DSC_1136_1

Nie wiem jak Wy, ale ja już czuję w powietrzu zapach nadchodzącej wiosny!

  • m.

    Fajne przepisy i ładne zdjęcia. W ost. przepisie jest błąd – nie ma w składnikach musztardy :)

  • Kasia – MummysWorld.pl

    Dzięki za przepisy, choć niektóre już stosuję w kuchnni :) Już nie pamiętam kiedy w rękach miałam „gotowca”, jak się już spróbuje domowego gotowania, to zupełnie inaczej smakują :P

  • Całkiem niedawno temu, gdy przygotowywałam małe przyjęcie zabrakło mi sosu do sałaty… i wtedy pierwszy raz zrobiłam klasyczny winegret. Byłam pełna obaw, a wyszło tak dobrze że nawet Ci deklarujący jedynie mięsożerność, ze smakiem zajadali się sałatką :)

  • Laura

    Polecam jeszcze winegret z borówką/żurawiną (pól łyżeczki) :)

  • Domowe sosy do sałatek, są najlepsze!

  • Kanter

    super są te przepisy, szkoda jednak, że nawet na ich wykonanie nie mam za bardzo czasu :( studia, praca.. wszystkim aktywnym osobom polecam ZDROWE sosy od Develey;) zdrowe – bo nie maja glutenu i konserwantow. Jednak Twoich przepisow na pewno niedlugo spróbuję, tym bardziej, że sezon grillowy jest taaak blisko ;d

  • New Galatea

    Witaj Ilonko, piszesz wspaniałego bloga. Ponad 20 lat byłam nianią i z doświadczenia wiem, że czasami dzieci nie chcą sałatki z klasycznym winegretem. Wymyśliłam więc dodatek : domowej roboty masło orzechowe i sałatki zaczęły znikać w małych brzuszkach :D Oczywiście zawsze pytałam rodziców o ew. alergię na orzechy ;) Mój wpis nie miał być pouczaniem cię a tylko podzieleniem się doświadczeniem. Pozdrawiam cieplutko – Gosia

  • Na prawdę bardzo ciekawe przepisy :) Mam nadzieję, że któregoś spokojnego dnia skorzystam z któregoś :)