Przepis na najprostszy sernik na świecie

To nie tylko najprostszy sernik na świecie (nie ma opcji, żeby ci nie wyszedł!), ale również… Najsmaczniejszy! Jeśli zrobisz go raz – prawdopodobnie już nigdy nie porwiesz się na żaden inny przepis. Bo po co? Tutaj i spód jest palce lizać (o co w sernikach najtrudniej) i sama masa. Nazywa się sernikiem płaczącym czy też pływającym, a to za sprawą małych łezek, które po upieczeniu wyciekają na zewnątrz – dokładniej widać to na moim Instagramie >KLIK<

To jedno z moich ulubionych ciast. I jestem pewna, że tobie też zasmakuje! Dlatego podrzucam ci ten przepis :).

DSC_6915

CIASTO:

– 3 szklanki mąki
– 3 żółtka
– 1 szklanka cukru
– 1 kostka margaryny
– 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Ze wszystkich składników zagnieć ciasto i wylep nim dno oraz brzegi blaszki.

DSC_6908

MASA SERNIKOWA:

– 1 szklanka cukru
– 3 jaja
– 1 opakowanie budyniu śmietankowego (bez cukru)
– 0,5 szklanki oleju (oliwy)
– 1,5 szklanki mleka
– 4 kostki twarogu (lub 1 kg gotowego mielonego w kubełku)
– sok z jednej cytryny
– rodzynki

Ubij białka z cukrem, dodaj żółtka i – dalej ubijając – dodaj rozgnieciony widelcem twaróg, budyń w proszku, olej, sok z cytryny oraz mleko. Wszystko porządnie wymieszaj mikserem (lub trzepaczką) i wylej na blaszkę wyklejoną ciastem. Piecz 45 minut w 185-190 stopniach (góra-dół).

PIANA:

– 3 białka
– 0,5 szklanki cukru
– 1 łyżka mączki ziemniaczanej

Ubij pianę z białek z cukrem i mączką ziemniaczaną, a potem polej nią gorące ciasto. Piecz jeszcze przez 15 minut.

Poczekaj aż ostygnie i… Smacznego!

DSC_6918

(74 764 odwiedzin wpisu)
17 komentarzy
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments
salus salus
salus salus
8 lat temu

Na pewno spróbuję – wygląda extra! Pewnie też tak smakuje! Nie ma innej opcji!

pestki
pestki
8 lat temu

U mnie to się nazywa sernik z rosą za sprawą tych złotych kropelek ?? Smacznego i na porodówkę go go?

Olga
Olga
8 lat temu
Reply to  pestki

u nas też jest to sernik z rosą :)

Kornelia Pikulik-Czyż

Bardzo lubię ten sernik. W ostatnim czasie zmodyfikowałam trochę przepis – zamieniłam margarynę na masło – jest jeszcze smaczniej i zdrowiej.

Ven
Ven
8 lat temu

U nas mówi się sernik z rosą :) ale helloł skwarki do sernika?! #RodzynkiSomBle

Ilona Kostecka
8 lat temu
Reply to  Ven

Ha! Wiesz, że też nie lubię? Ale cała moja rodzina nie wyobraża sobie bez rodzynek, więc… Zostało mi wydłubywanie z mojego kawałka ;).

Olga
Olga
8 lat temu
Reply to  Ilona Kostecka

a ja zjadam swoje rodzynki i wydłubane przez męża :D i jak moja siostra jest to też jej wydłubane :D haha

kasia_w
kasia_w
8 lat temu

Czy teń budyń wsypuje się w proszku czy ma być ugotowany? :)

Ilona Kostecka
8 lat temu
Reply to  kasia_w

Proszek :)

Ven
Ven
8 lat temu

Ilonka zachęcona pięknymi zdjęciami postanowiłam dziś upiec sernik z tego przepisu. No niestety….pierwszy i ostatni raz :(

1. Nareszcie przepis z dobrą ilością mąki na ciasto do wylepienia dna i brzegów…chociaż lekko nie było ;)
2. Po 45 minutach pieczenia sernik miał konsystencję jogurtu do picia :( Wątpię aby to była kwestia piekarnika +- 15 minut pieczenia jest dla mnie rzeczą normalną, ale tutaj…sernik wstawiłam o 16.50 a nakładać pianę mogłam dopiero o 18.30 ! czyli piekłam go 2 godziny bez 5 minut, a jego konsystencja była dla mnie nadal zastanawiająca…
3. Po ostygnięciu utrzymuje konsystencję galaretki :v mąż był pewien że to sernik na serkach homogenizowanych…jemu również serca nie skradł.

Wiele serników w swoim życiu już upiekłam i ten zaliczam do nieudanych. Jedyny plus jaki tu widzę to jego wielkość…naprawdę imponująca i bardzo podzielna ;)

Ilona Kostecka
8 lat temu
Reply to  Ven

Mniej mleka i powinno być ok ;)

Ewa
Ewa
8 lat temu

margaryna ma być rozpuszczona?

Kaska
Kaska
8 lat temu

Na jaką tortownicę jest ten sernik? Mój włśnie skończył się piec i bardzo dużo wystaje:) Masa serowa wyrosła do końca tortownicy, a piana jest już bez:P

Ilona Kostecka
8 lat temu
Reply to  Kaska

21 cm :)

Asia
Asia
8 lat temu

To jest prosty sernik?? Haha. Sernik mojej mamy ma 4 skladniki a na dno daje sie pokruszone ciasteczka. Zrobienie go to 15 minut a jest przepyszny.

alicja
alicja
7 lat temu

Zrobiłam – wyszedł pyszny. Na początku był plynny, ale po nocy w lodówce było wszystko OK, poza tym wytłumaczono mi, że sernik tak ma i jest najlepszy następnego dnia. Osoby, które do tej pory deklarowały, że sernika nie lubią, jadły po 3 kawałki! Wszyscy zachwyceni i ja też. To mój pierwszy sernik w życiu i na pewno długo nie zrobię innego, gdyż ja sama nie ejstem wielką fanką serników a ten jest naprawdę delikatny w smaku i konsystencji. Polecam!

Ewelina
Ewelina
4 lat temu

Witam na jaka blachę jest to ciasto ?duża czy mała?