Przepis na najlepsze gołąbki wegetariańskie jakie jadłam!

Kiedy tylko mój tata usłyszał, że ograniczam jedzenie mięsa, zrobił moje ulubione danie, czyli gołąbki. Nie, nie po to, żebym się złamała i najadła mięsa na zdrowie. Bo były to gołąbki wegetariańskie! Którymi potem zajadała się cała rodzina i zgodnie stwierdziła, że smakują lepiej w wersji wege niż w tej tradycyjnej. Pomyślałam, że szkoda, aby tak dobry przepis miał się zmarnować, więc poprosiłam tatę o jego spisanie, żebym mogła pokazać go na moim blogu.

PRZEPIS NA NAJLEPSZE GOŁĄBKI WEGETARIAŃSKIE


Składniki:
  • główka białej kapusty
  • woreczek gotowej mieszanki kasz (super sprawdza się Trendy Lunch od Melvit, czyli pęczak + bulgur + soczewica zielona)
  • woreczek ryżu (najlepiej brązowego)
  • 1 spora cebula
  • 1 spora marchew
  • papryka czerwona
  • ząbek czosnku
  • 1 łyżka drobno pokruszonych suszonych grzybów (lub kilka pokrojonych w drobną kostkę pieczarek)
  • 3 + 4 łyżki przecieru pomidorowego (lub pół szklanki passaty pomidorowej)
  • 3/4 litra bulionu warzywnego (można zastąpić wodą)
  • 1 jajko
  • natka pietruszki lub koperku
  • papryka wędzona w proszku
  • odrobina majeranku
  • sól
  • pieprz

NAJPIERW FARSZ NA GOŁĄBKI WEGETARIAŃSKIE:

Mieszankę kasz i ryż ugotuj al dente w osolonej wodzie.

W tym czasie: cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na rozgrzanej patelni (jeśli wybrałaś pieczarki zamiast suszonych grzybów: też wrzuć je teraz). Dodaj przeciśnięty przez praskę ząbek czosnek, pokrojoną w drobną kostkę paprykę i startą na średnich oczkach na tarce surową marchew.

Całość posól, posyp pieprzem i wędzoną papryką. W tym momencie dodaj pokruszone grzyby (gdy nie dodałaś pieczarek ofc) i majeranek jeśli lubisz. Wymieszaj, lekko podsmaż i odstaw do wystygnięcia.

Mieszankę kasz, ryż i te przesmażone warzywa połącz w dużej misce. Dodaj 3 łyżki przecieru pomidorowego (lub passaty), posiekaną natkę pietruszki i/lub koperku. Następnie wbij całe jajko.

Farsz wyrób na jednolitą masę.

gołąbki wegetariańskie

gołąbki wegetariańskie

gołąbki wegetariańskie

TERAZ SAME GOŁĄBKI:

Wydrąż głąb z kapusty, a potem włóż ją do garnka z osoloną wodą. Garnek przykryj i gotuj kapustę przez 10 minut, aż będziesz mogła zdjąć liście.

Przygotowany wcześniej farsz zawiń w zaparzone i przestudzone liście kapusty.

Uformowane gołąbki możesz lekko podsmażyć na patelni z każdej strony (ale nie musisz). Przełóż je do garnka i zalej bulionem warzywnym (lub wodą z solą albo vegetą). Całość gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem przez około 30 min. Po tym czasie dodaj 4 łyżki przecieru pomidorowego lub około połowy szklanki passaty. Zagotuj ostatni raz, a potem posyp posiekaną natką pietruszki lub koperkiem i przełóż na talerze.

Gołąbki można do woli odgrzewać i będą smakować coraz lepiej!

gołąbki wegetariańskie

16
Dodaj komentarz

avatar
12 Comment threads
4 Thread replies
12 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
13 Comment authors
apricatIlona KosteckaWeronikaPaulinaIwona Recent comment authors
  Subscribe  
najnowszy najstarszy
Powiadom o
Ania
Gość
Ania

Wygląda pysznie, już kiedyś jadłam gołąbki wegetariańskie i też były pyszne. Jestem ciekawa tego smaku??

Ewa
Gość
Ewa

Wyglądają świetnie, na pewno spróbuję! Super, że Twój Tata wspiera Cię w ograniczaniu jedzenia mięsa, większość rodziców reaguje na podobne postanowienia mocno alergicznie ;)

Michał
Gość

Mniam! Brzmi przepysznie! :) Uwielbiam takie smaki, a jak do tego jeszcze wege, to już w ogóle. Do tego dorzucić lubczyku i sosu sojowego i jestem kupiony :)

Patryk
Gość

Wygląda rewelacyjnie! Koniecznie muszę spróbować ! :)

Aleksandra
Gość

Do tej pory gołąbki wegetariańskie jadłam tylko kupne z kaszą jaglaną, jednak pomysł zrobienia swoich jest kuszący.

Anna
Gość

Gołąbki są super! Najlepszy z przepisów wegetariańskich na gołąbki jaki jadłam do tej pory i… wątpię abym znalazła lepszy! Już poleciłam Twój przepis dalej, a u mnie z pewnością będę często go używać :)

Robert
Gość

Wyglądają przepysznie i pewnie tak też smakują!
Przepis już wylądował w moim notatniku więc niebawem trzeba będzie spróbować je zrobić.
Pozdrawiam! :)

Zuzanna
Gość
Zuzanna

Czy uda się zrobić z farszu kotleciki bez zawijania w liście kapusty? Nie będą się rozpadać?

Iwona
Gość
Iwona

Palce lizac super przepis???

Paulina
Gość
Paulina

Hej! Chcialam sie upewnic – paczka ryzu i paczka kaszy, chodzi o woreczki czy cale opakowania (czyli x8 woreczkow)?

Weronika
Gość
Weronika

A dałoby radę po zawinieciu farszu upiec gołąbki w piekarniku? Polane sosem pomidorowym np

apricat
Gość
apricat

robią się, farsz gotowy, studzę kapustę, na razie to co podjadłam było pyszne! ale wydaje mi się że wkradł się błąd – w przepisie pojawiają się trzy łyżki przecieru pomidorowego zarówno o farszu, jak i później do bulionu (jeśli dobrze zrozumiałam). zatem w opisie składników powinno być łącznie 6 łyżek przecieru lub szklanka passaty. czy to ja czegoś nie ogarnęłam?:D