Przepis na najlepsze gołąbki wegetariańskie jakie jadłam!

Kiedy tylko mój tata usłyszał, że ograniczam jedzenie mięsa, zrobił moje ulubione danie, czyli gołąbki. Nie, nie po to, żebym się złamała i najadła mięsa na zdrowie. Bo były to gołąbki wegetariańskie! Którymi potem zajadała się cała rodzina i zgodnie stwierdziła, że smakują lepiej w wersji wege niż w tej tradycyjnej. Pomyślałam, że szkoda, aby tak dobry przepis miał się zmarnować, więc poprosiłam tatę o jego spisanie, żebym mogła pokazać go na moim blogu.

PRZEPIS NA NAJLEPSZE GOŁĄBKI WEGETARIAŃSKIE


Składniki:
  • główka białej kapusty
  • woreczek gotowej mieszanki kasz (super sprawdza się Trendy Lunch od Melvit, czyli pęczak + bulgur + soczewica zielona)
  • woreczek ryżu (najlepiej brązowego)
  • 1 spora cebula
  • 1 spora marchew
  • papryka czerwona
  • ząbek czosnku
  • 1 łyżka drobno pokruszonych suszonych grzybów (lub kilka pokrojonych w drobną kostkę pieczarek)
  • 3 + 4 łyżki przecieru pomidorowego (lub pół szklanki passaty pomidorowej)
  • 3/4 litra bulionu warzywnego (można zastąpić wodą)
  • 1 jajko
  • natka pietruszki lub koperku
  • papryka wędzona w proszku
  • odrobina majeranku
  • sól
  • pieprz

NAJPIERW FARSZ NA GOŁĄBKI WEGETARIAŃSKIE:

Mieszankę kasz i ryż ugotuj al dente w osolonej wodzie.

W tym czasie: cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na rozgrzanej patelni (jeśli wybrałaś pieczarki zamiast suszonych grzybów: też wrzuć je teraz). Dodaj przeciśnięty przez praskę ząbek czosnek, pokrojoną w drobną kostkę paprykę i startą na średnich oczkach na tarce surową marchew.

Całość posól, posyp pieprzem i wędzoną papryką. W tym momencie dodaj pokruszone grzyby (gdy nie dodałaś pieczarek ofc) i majeranek jeśli lubisz. Wymieszaj, lekko podsmaż i odstaw do wystygnięcia.

Mieszankę kasz, ryż i te przesmażone warzywa połącz w dużej misce. Dodaj 3 łyżki przecieru pomidorowego (lub passaty), posiekaną natkę pietruszki i/lub koperku. Następnie wbij całe jajko.

Farsz wyrób na jednolitą masę.

gołąbki wegetariańskie

gołąbki wegetariańskie

gołąbki wegetariańskie

TERAZ SAME GOŁĄBKI:

Wydrąż głąb z kapusty, a potem włóż ją do garnka z osoloną wodą. Garnek przykryj i gotuj kapustę przez 10 minut, aż będziesz mogła zdjąć liście.

Przygotowany wcześniej farsz zawiń w zaparzone i przestudzone liście kapusty.

Uformowane gołąbki możesz lekko podsmażyć na patelni z każdej strony (ale nie musisz). Przełóż je do garnka i zalej bulionem warzywnym (lub wodą z solą albo vegetą). Całość gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem przez około 30 min. Po tym czasie dodaj 4 łyżki przecieru pomidorowego lub około połowy szklanki passaty. Zagotuj ostatni raz, a potem posyp posiekaną natką pietruszki lub koperkiem i przełóż na talerze.

Gołąbki można do woli odgrzewać i będą smakować coraz lepiej!

gołąbki wegetariańskie

(103 411 odwiedzin wpisu)
Subscribe
Powiadom o
guest
32 komentarzy
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments
Ania
Ania
1 rok temu

Wygląda pysznie, już kiedyś jadłam gołąbki wegetariańskie i też były pyszne. Jestem ciekawa tego smaku??

Ewa
Ewa
1 rok temu

Wyglądają świetnie, na pewno spróbuję! Super, że Twój Tata wspiera Cię w ograniczaniu jedzenia mięsa, większość rodziców reaguje na podobne postanowienia mocno alergicznie ;)

Michał
1 rok temu

Mniam! Brzmi przepysznie! :) Uwielbiam takie smaki, a jak do tego jeszcze wege, to już w ogóle. Do tego dorzucić lubczyku i sosu sojowego i jestem kupiony :)

Patryk
1 rok temu

Wygląda rewelacyjnie! Koniecznie muszę spróbować ! :)

Aleksandra
1 rok temu

Do tej pory gołąbki wegetariańskie jadłam tylko kupne z kaszą jaglaną, jednak pomysł zrobienia swoich jest kuszący.

Anna
1 rok temu

Gołąbki są super! Najlepszy z przepisów wegetariańskich na gołąbki jaki jadłam do tej pory i… wątpię abym znalazła lepszy! Już poleciłam Twój przepis dalej, a u mnie z pewnością będę często go używać :)

Anna
1 rok temu
Reply to  Ilona Kostecka

Pozdrowienia dla Taty! I prosimy więcej takich smacznych przepisów ;)

Robert
1 rok temu

Wyglądają przepysznie i pewnie tak też smakują!
Przepis już wylądował w moim notatniku więc niebawem trzeba będzie spróbować je zrobić.
Pozdrawiam! :)

Zuzanna
Zuzanna
1 rok temu

Czy uda się zrobić z farszu kotleciki bez zawijania w liście kapusty? Nie będą się rozpadać?

Mery
Mery
1 miesiąc temu
Reply to  Zuzanna

Rozpadają się, próbowałam z reszty farszu
Może jakby dodać do nich trochę bułki…. :D

Iwona
Iwona
1 rok temu

Palce lizac super przepis???

Paulina
Paulina
1 rok temu

Hej! Chcialam sie upewnic – paczka ryzu i paczka kaszy, chodzi o woreczki czy cale opakowania (czyli x8 woreczkow)?

Weronika
Weronika
1 rok temu

A dałoby radę po zawinieciu farszu upiec gołąbki w piekarniku? Polane sosem pomidorowym np

apricat
apricat
1 rok temu

robią się, farsz gotowy, studzę kapustę, na razie to co podjadłam było pyszne! ale wydaje mi się że wkradł się błąd – w przepisie pojawiają się trzy łyżki przecieru pomidorowego zarówno o farszu, jak i później do bulionu (jeśli dobrze zrozumiałam). zatem w opisie składników powinno być łącznie 6 łyżek przecieru lub szklanka passaty. czy to ja czegoś nie ogarnęłam?:D

Zofia
11 miesięcy temu

Ja też ostatnio nie za bardzo mam ochotę na jedzenie mięsa, chętnie wróbuję takie wegetariańskie.

Wiktoria
Wiktoria
11 miesięcy temu

Ile sztuk wychodzi z tego przepisu

wanda
wanda
11 miesięcy temu

Dziś były na obiad. Farsz podzieliłam na dwie części. Jedna była wegetariańska, a do drugiej dodałam trochę mielonego. Wszyscy stwierdzili, że to były najlepsze gołąbki, jakie jedliśmy:))) Spróbowałam obu wersji i jestem zaskoczona tymi smakami. Świetnym pomysłem jest dodanie do farszu przecieru pomidorowego (dodałam koncentrat, bo nie miałam przecieru). Były w lekkim sosie pomidorowym, zrobionym na bazie odchudzonego beszamelu. Myślę, że od dziś tylko takie gołąbki będą królować w naszej kuchni. Bardzo dziękuję za inspirację.

trackback

[…] Więcej pysznych, wegetariańskich pomysłów na obiad znajdziesz TUTAJ i TUTAJ. […]

Monika
Monika
9 miesięcy temu

Ten farsz jest obłędny ?

Last edited 9 miesięcy temu by Monika
Sylwia
Sylwia
9 miesięcy temu

Gołąbki dobre bo z dobrych składników z tym, że ryż i kasze nie z woreczków!!! Dla wege zamiast jajek (pochodzą od zwierząt no i często alergizują) któryś z zamienników np.1 łyżka chia (lub siemienia lnianego )+3 łyżki wody = 1 jajko.

wanda
wanda
8 miesięcy temu
Reply to  Sylwia

Jajka pochodzą od zwierząt??? Spróbuj zmusić kurę, żeby nie niosła jajek, lub krowę, żeby nie „produkowała” mleka. A siemię lniane jak najbardziej. Wspaniały dodatek.

alja9
alja9
7 miesięcy temu
Reply to  wanda

no przecież właśnie o to chodzi, ze zmuszamy krowy do produkowania mleka a kury do znoszenia jajek. Żebyś Ty piła krowie mleko, musisz odebrać je cielęciu, odebrać matce jej dziecko a potem zacielić ją znowu i znowu… Tak samo jest z kurami którym kradniemy ich jajka i zmuszamy je do wycieńczającej nadprodukcji. Wstyd ze tego nie wiesz. Jeśli już wykorzystujesz zwierzęta to chociaz zdawaj sobie z tego sprawę i wiedz do czego się przyczyniasz.

Marzena
Marzena
1 miesiąc temu
Reply to  alja9

Nie od końca jest to prawda bo krowa ma cały czas „mleko”niezależnie czy ma młode czy nie… inaczej nie wiem jakim cudem moja babcia codziennie rano doiła krowy a … miała dwie krowy ani jednego byka… wiec nic tu nie było wymuszania na krowie większej produkcji mleka…. Raczej ten proceder jest stosowany w hodowlach aby mieć cielęcinę…. Podobnie ma sie sprawa z kurami… oczywiście też musimy mieć na uwadze że mamy do porównania kury w warunkach domowych gdzie chodzą sobie luzem i jak wyprodukują jajo to jest a jak nie to nie i tyle… a produkcję hodowlaną gdzie te kury są też traktowane w nieodpowiedni sposób… Takie małe sprostowanie…

Mery
Mery
1 miesiąc temu
Reply to  Marzena

Oczywiście, że krowa mleka cały czas nie daje, tylko ma wymuszone ‚ciąże’ :) wystarczy poczytać.

alja9
alja9
7 miesięcy temu

na bazie tych składników można zrobić również wspaniałą zapiekankę z warstwami: kapusta, farsz, kapusta i sos :) Pycha!

Dorota
Dorota
7 miesięcy temu
Reply to  alja9

To tzw. leniwe gołąbki. Świetny pomysł, szczególnie jeśli ktoś nie ma tak dużo czasu i/albo nie lubi „żyłek” w kapuście – żyłki można wyciąć, kapustę posiekać, wszystko upiec w piekarniku, a potem jeść, jeść, jeść :D

Renata
Renata
1 miesiąc temu

Mieszkam w USA I nie mam takich mieszanek. Ile tych kasz jest w każdym woreczku i i le ryżu?