Sałatka z gruszkami

DSC_0033

Sezon na gruszki trwa właśnie w najlepsze. Stąd pomysł na lekką i smaczną sałatkę, dla której tata urwał się dzisiaj w porze lunchu z pracy. Dla wielbicieli nieoczywistych połączeń smakowych. Zaskakująco dobra!

Składniki na sałatkę:

– dwa rodzaje sałat (w tym koniecznie rukola! Ja użyłam jeszcze roszponki, ale może być na przykład sałata lodowa)
– gruszka
– sok z cytryny
– ser z niebieską pleśnią
– owoc granatu
– garść pistacji

DSC_0023

1. Na suchej patelni upraż orzechy.
2. Ułóż sałatę, a na to plasterki gruszki skropione cytryną.
3. Polej sosem (przepis niżej).
4. Posyp uprażonymi orzechami, serem i ziarenkami z połowy granatu.

DSC_0049

DSC_0012

Składniki na sos:

– 1 łyżka miodu
– 1 łyżka soku z cytryny
– 4 łyżki oliwy z oliwek
– szczypta soli

1. Miód połącz z sokiem z cytryny.
2. Dodaj oliwę z oliwek oraz szczyptę soli.
3. Wymieszaj.
4. Polej sałatkę.

Smacznego!

DSC_0050

(1 448 odwiedzin wpisu)
Subscribe
Powiadom o
guest
5 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
cucurucu blog

Mój by wybrał co lepsze i sałatę zostawił :)
Ale ja to z chęcią bym taką zjadła i już jutro zagości na moim talerzu – dzięki za przepis!

Ilona Kostecka

A to błąd, bo właśnie ta gorzkawa rukola w połączeniu ze słodkim sosem i gruszką smakuje najlepiej :). Wiem, bo mój mąż też właśnie ją zostawił na talerzu ;).

mama JJ'a

robię bardzo podobną, ale bez granatu, zamiast pistacji prażony słonecznik i sos: miód+ocet balsamiczny+oliwa

Ilona Kostecka

Tak, we wszystkich sosach do sałatek sok z cytryny można wymienić na ocet balsamiczny :). Ja nigdy nie mam pod ręką, dlatego wybieram cytrynę :).

Hania

Kocham tą sałatkę! Robię w weekend!!!