Sałatka z gruszkami
Sezon na gruszki trwa właśnie w najlepsze. Stąd pomysł na lekką i smaczną sałatkę, dla której tata urwał się dzisiaj w porze lunchu z pracy. Dla wielbicieli nieoczywistych połączeń smakowych. Zaskakująco dobra!
Składniki na sałatkę:
– dwa rodzaje sałat (w tym koniecznie rukola! Ja użyłam jeszcze roszponki, ale może być na przykład sałata lodowa)
– gruszka
– sok z cytryny
– ser z niebieską pleśnią
– owoc granatu
– garść pistacji
1. Na suchej patelni upraż orzechy.
2. Ułóż sałatę, a na to plasterki gruszki skropione cytryną.
3. Polej sosem (przepis niżej).
4. Posyp uprażonymi orzechami, serem i ziarenkami z połowy granatu.
Składniki na sos:
– 1 łyżka miodu
– 1 łyżka soku z cytryny
– 4 łyżki oliwy z oliwek
– szczypta soli
1. Miód połącz z sokiem z cytryny.
2. Dodaj oliwę z oliwek oraz szczyptę soli.
3. Wymieszaj.
4. Polej sałatkę.
Smacznego!
Mój by wybrał co lepsze i sałatę zostawił :)
Ale ja to z chęcią bym taką zjadła i już jutro zagości na moim talerzu – dzięki za przepis!
A to błąd, bo właśnie ta gorzkawa rukola w połączeniu ze słodkim sosem i gruszką smakuje najlepiej :). Wiem, bo mój mąż też właśnie ją zostawił na talerzu ;).
robię bardzo podobną, ale bez granatu, zamiast pistacji prażony słonecznik i sos: miód+ocet balsamiczny+oliwa
Tak, we wszystkich sosach do sałatek sok z cytryny można wymienić na ocet balsamiczny :). Ja nigdy nie mam pod ręką, dlatego wybieram cytrynę :).
Kocham tą sałatkę! Robię w weekend!!!