Przepis na pizzę

DSC_0074

Długo szukałam sposobu na przygotowanie idealnego ciasta do pizzy. Wypróbowałam w swoim życiu dziesiątki przepisów, aż w końcu trafiłam na ten, dzięki któremu wiem, że dalej szukać nie muszę. Od teraz przepis krąży w mojej rodzinie oraz wśród znajomych. Nie jest skomplikowany, to ciasto nie może się nie udać, a zawsze smakuje dobrze!



PRZEPIS NA CIASTO DO PIZZY

 Składniki:

– 400 g mąki
– 30 g drożdży
– 4 łyżki oliwy z oliwek
– 2/3 szklanki mleka rozcieńczonego z wodą w równych proporcjach
– pół łyżeczki soli

WSKAZÓWKA: Jak to przy cieście drożdżowym bywa, dobrze, gdyby wszystkie składniki miały temperaturę pokojową.

 Sposób przygotowania:

1. Mąkę wsyp do dużej miski, dodaj sól i rozdrobnione drożdże.
2. Zrób wgłębienie, dodaj oliwę z oliwek i trochę rozcieńczonego z wodą mleka.
3. Wyrabiaj ciasto, dodając stopniowo mleko z wodą. Ciasto zagniataj przez około 10 minut. Jeśli robisz to ręcznie, trzymaj mąkę w pogotowiu! Prawdopodobnie będziesz musiała posypywać nią ciasto oraz stolnicę, bo ciasto się klei.
4. Uformowaną kulę odstaw na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

DSC_0055

5. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na blaszce i ponakłuwaj widelcem.
6. Posmaruj pastą pomidorową (przepis poniżej) i udekoruj tym, co lubisz najbardziej.
7. Piecz około 20 minut w temperaturze 180 stopni (dobrze obserwować, żeby nie spiec za bardzo, bo wszystko zależy od piekarnika. Jeśli brzegi się zarumienią, to znaczy, że ciasto jest gotowe).

DSC_0061

Wskazówka: Blaszkę najlepiej wyłożyć folią aluminiową i posmarować oliwą, żeby ciasto się nie przykleiło.



PRZEPIS NA PASTĘ POMIDOROWĄ DO CIASTA

Składniki:

– małe opakowanie przecieru pomidorowego
– 2 łyżki wody
– sól, pieprz
– zioła, np. bazylia, oregano, tymianek (mogą to być również zioła suszone)

1. Przecier pomidorowy zagotuj razem z wodą.
2. Dodaj do smaku sól, pieprz, zioła. Całość wymieszaj.
3. Odstaw na 10-15 minut.
4. Sosem posmaruj ciasto przed nałożeniem składników.



PRZEPIS NA SOS CZOSNKOWY

Składniki:

– dwie łyżki majonezu
– małe opakowanie śmietany lub jogurtu naturalnego
– 2 ząbki czosnku
– szczypta soli
– dużo pieprzu

1. Do majonezu dodaj śmietanę lub jogurt naturalny (nie podam proporcji, bo zawsze to robię na oko, w zależności od tego, jak gęsty sos chcę otrzymać).
2. Wyciśnij czosnek.
3. Dopraw szczyptą soli i pieprzem, wymieszaj.
4. Podawaj do gotowej pizzy.

DSC_0077

Smacznego!

(5 050 odwiedzin wpisu)
Subscribe
Powiadom o
guest
20 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Faszyrka

A ja dodam – bo nie napisałaś o tym wprost – że sprawa jest jeszcze prostsza, gdy ciasto wyrabia się w maszynie do robienia chleba:-) Wydaje mi się, że w thermomixie i innych tego typu urządzeniach też można to zrobić.

Ilona Kostecka

Na pewno! Ja kiedyś ciasto ugniatałam ręcznie, nie było to bardzo skomplikowane, bo przepis jest wdzięczny (tylko trzeba pamiętać o posypywaniu mąką!), teraz wyrobiłam w KA i muszę przyznać, że jeszcze nigdy aż tak mi nie urosło ;).

Sonia

Polecam piec na papierze do pieczenia posmarowanym łyżeczką oliwy :) Przy większości wypieków sprawdza się lepiej niż folia (nawet jeśli to tylko mrożone frytki ;))

Ilona Kostecka

Myślałam o tym papierze, bo widziałam na jakimś blogu, ale nie zdążyłam kupić. Wczoraj miałam gości i robiłam pizzę na szybko, ale następnym razem w sklepie rozejrzę się za tym papierem, bo u mnie piekarnik non stop na chodzie (razem z synkiem jesteśmy fanami wszelkich grzanek ;)).

Aleksandra

Również polecam naoliwiony papier:)

kozbajaruda

Korzystam z prawie identycznego przepisu, na ciasto tylko wszystkie skladniki rozpuszczam w podgrzanym mleku i dodaje do mąki. Calość ugniatam kilka minut i odstawiam w ciepłe miejsce. Zawsze się udaje:)

Ilona Kostecka

Nie może się nie udać! Też jeszcze mi się nie zdarzyło :).

kemot

Ja również rozpuszczam wszystko w mleku ale dodaje łyzke mąki i odstawiam aż wyrośnie kolderka w ciepłym miejscu, wtedy dodaję do mąki i rozrabiam, poza tym skłądniki identycznie, ale jest pewien trick który jest stosowany przez niewiele osób, ciasto do wyrośnięcia wstawiamy do lodówki, minimum 15-30minut, ale dopiero po ok 2h-3h ciasto ma poprawną konsystencję , natomiast po 12h w lodówce jest idealne,

Ciasto z lodówki dużo łatwiej się wyrabia – nie rozwala sie wiec mozna je uformować ręcznie bez wałka – prawie jak w pizzerii.

Kolejna sprawa to długośc pieczenia – maks 12-13min przyz 180st i ser pod składnikami a nie na wierzchu (na wierzch mozzarella ewentualnie na ostatnie 5 minut pieczenia):)

Do pieczenienia idealnie jest użyć form do pizzy ze stali węglowej pokrytej powłoką nieprzywieralną, na tych formach spód pizzy piecze sie równo i nie ma sytuacji ze pizza od spodu jest nie upieczona.

Dodam ze pizza jest porównywana z niejedną z lepszych pizzerii przez znajomych.

Ilona Kostecka

Dziewczyny, ja kiedyś robiłam tak jak Wy (drożdże rozpuszczone w ciepłym mleku, bo tak też się robi standardową drożdżówkę) i wychodziło mi ciasto puszyste, a osobiście wolę takie cieniutkie. Kiedy zobaczyłam ten przepis, zdziwiłam się, że drożdże do suchych składników, ale stwierdziłam: „Spróbuję!”. No i to był strzał w dziesiątkę. To ciasto też formuję bez wałka, tylko ręcznie :).

Przepis pochodzi od kucharza, który pracował kiedyś w Pizzy Hut :).

Ilona Kostecka

Kaszkę stosuję przy pieczeniu ciast (sposób mamy ;)), o pizzy nie pomyślałam O_o. Dobry pomysł!

Gajzo

Czekałam na ten przepis ???????? !!

Ilona Kostecka

Moja wina! Długo się za to zabierałam, bo też za każdym razem jak zrobiłam pizzę, znikała, zanim zdążyłam ją obfotografować ;).

karjola

Ja jestem ciekawa co jest NA pizzy:)zdradzisz? A co do sosu czosnkowego polecam do tego bardzo dużo ziół prowansalskich:zawsze tak robię i któregoś sylwestra moi goście przy zastawionym stole jedli tylko chipsy z sosem czosnkowym;)jest pyszny:)

Ilona Kostecka

Też dodaję czasami zioła prowansalskie do sosu – faktycznie dobrze smakuje :).

Na pizzy są pieczarki, papryka, czerwona cebula, szynka parmeńska, parmezan, a po upieczeniu posypałam rukolą. Z rukolą fajnie komponują się pomidorki koktajlowe przekrojone na pół (tradycyjne puszczają zbyt dużo soku) i feta (ale to lepiej, jak dziecko nie je ;)).

karjola

O. A feta też zapieczona? Czy na surowo?

Ilona Kostecka

Zapieczona :).

Olga

Kamień do pizzy – niewielka inwestycja (do kupienia na allegro, my kupiliśmy sobie w ramach prezentu od moich rodziców) – pizza pyszna, cienka i chrupiąca :) taka jaką lubię :) Kamień wyciąga wodę z ciasta, przez co się nie spali jak dasz cieniutkie ciasto :) tj jak zostawisz na dłuuugo to się spali. Pieczemy 1 pizzę przez ok.5min (mała pizza na 1 osobę)
Nasz przepis na 3 małe pizze (mnożę odpowiednio jak robimy dla większej liczby osób lub do odgrzania na jutro):
350g mąki
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka suszonych drożdży
2 łyżki oliwy
200ml ciepłej wody

ciasto wyrobić, zostawić do wyrastania.
Potem smarujemy przecierem, sypiemy oregano, układamy ulubione składniki i do pieca :)

sam

Wystarczy tak naprawdę posmarować blaszkę olejem?i pizzę powinno się piec w wyższej temperaturze?
Pozdrawiam

Kamila

Mega przepis na pastę pomidorową do pizzy, jest prosty, a pasta wychodzi idealnie. Korzystajcie ludzie!

[…] * przepis na pizzę podawałam tutaj […]