Najlepszy kompot z rabarbaru

DSC_0249_1

Rabarbar można lubić lub nie lubić, ale zrobiony w ten sposób zasmakuje każdemu!

DSC_0018_1

DSC_0022_1

A wszystko zaczęło się od tego, że napadłam na Lidla, gdzie znalazłam łodygi rabarbaru i postanowiłam coś z nich zrobić.

Już wcześniej miałam okazję pić kompot z rabarbaru w kilku knajpach, ale nigdy do końca mi nie smakował. Za dużo wody i cukru, a za mało rabarbaru w rabarbarze. Stwierdziłam więc, że spróbuję przygotować go sama i…  Nie pomyliłam się. Rabarbar jest pycha! Nie tylko fajnie wygląda (cały różowiutki!), ale do tego jeszcze smakuje FENOMENALNIE. Nie wierzysz? Koniecznie musisz wypróbować ten przepis :).

DSC_0010_1

PRZEPIS NA KOMPOT Z RABARBARU

SKŁADNIKI:

1 kg łodyg rabarbaru
3 litry wody
12 łyżek cukru
laska wanilii
cytryna
mięta

1. Najpierw wymyj łodygi rabarbaru, a potem je pokrój.

DSC_0028_1

2. Do dużego garnka wsyp cukier i podgrzewaj przez kilka minut na średnim ogniu dopóki nie zrobi się brązowy.
3. Dodaj do garnka łodygi rabarbaru i mieszając, podsmaż całość przez chwilę. Cukier prawdopodobnie przyklei się do dna garnka i łyżeczki, ale to nie szkodzi.
4. Zalej wszystko – co jest w garnku – wodą.
5. Przekrój laskę wanilii wzdłuż, łyżeczką wyjmij miąższ ze środka i dodaj do garnka, a następnie wrzuć całą laskę.
6. Całość zagotuj i gotuj tak przez kilka minut, aż cukier całkowicie się rozpuści.
7. Tłuczkiem lub czymkolwiek co masz pod ręką rozgnieć rabarbar w garnku, żeby całkowicie puścił sok.
8. Przelej kompot przez sitko i odstaw do wystygnięcia.
9. Kompot można pić na ciepło i na zimno, a przed samym podaniem przystroić cytryną i miętą.

SMACZNEGO!

DSC_0250_1

13
Dodaj komentarz

avatar
8 Comment threads
5 Thread replies
1 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
8 Comment authors
JoannaAgnieszka Szpilki w SzafieIlona KosteckaMatko ZabawkoJak ona to robi Recent comment authors
  Subscribe  
najnowszy najstarszy
Powiadom o
Do more of what makes you happ
Gość

u nas jest na 2 miejscu, zaraz po truskawkowym :)

piwnooka
Gość

Muszę dodać wanilię, ale cukier chyba niezmiennie będę zastępować syropem z agawy/miodem. A przy okazji mam pytanie: zaopatrzyłaś się może w nowy aparat? Jeśli tak, to będę wdzięczna za szczegóły. A jesli nie, to też poproszę info :)

czytam, kiedy mogę
Gość

kompot kompotem, ale ta torba-kosz z lidla jest boska!, mi się udało upolować taką z dłuższymi, z czerwoną wyściółką w środku,

Jak ona to robi
Gość

Kompot z rabarbaru i truskawek, to smaki mojego dzieciństwa :)

Matko Zabawko
Gość
Matko Zabawko

Trzeba będzie zrobić rabarbarowy kompot. Muszę spytać, skąd ta biała torba? :)

Agnieszka Szpilki w Szafie
Gość

Rany, kocham ten kompot do bólu – już sie nie mogę doczekać !
a wanilii nigdy nie dodawałam – ale spróbuję !

A.

trackback

[…] A mój przepis na kompot z rabarbaru znajdziesz TUTAJ. […]

Joanna
Gość
Joanna

Hej, znalazłam Twój wpis o kompocie z rabarbaru dopiero teraz i go wypróbowałam i jest extra :) niestety przeczytałam w internecie, że nie mogą go spożywać dzieci ze wględu na to, że utrudnia przyswajanie wapnia a i kobiety w ciąży i laktacji nie mogą go spożywać. Moje pytanie od jakiego wieku dzieci mogą go pić aby było to dla nich bezpieczne?