Podobno chroni przed koronką. Przepis na oryginalne, koreańskie kimchi!

W kimchi zakochałam się już jakiś czas temu. Ponieważ jest dość drogie (słoik kosztuje 20 zł), razem z rodzicami przez ostatnie miesiące udoskonalaliśmy przepis, aż w końcu wyszło nam kimchi I-DE-AL-NE! A potem mój brat, który wie, że potrafię zjeść duży słoik na śniadanie, napisał, że też chce spróbować, bo przeczytał gdzieś, że kimchi chroni przed koronawirusem. Nic dziwnego, kimchi to kiszonka, a jak wiadomo, nie masz niczego zdrowszego, bo kiszonki zawierają naturalne probiotyki wzmacniające odporność. Jeśli więc uwielbiasz kiszonki, ale nasza polska kapusta i ogórki już trochę ci się znudziły – albo chcesz po prostu urozmaicić swoją dietę o nowe smaki – musisz poznać mój przepis! Kimchi to jest OGIEŃ! W dodatku dość łatwo się je przygotowuje. Jedno popołudnie w kuchni i masz zapas słoików wypełnionych dobrem dla całej rodziny na jesień i zimę. I to za niewielkie pieniądze!

CO TO JEST KIMCHI?

kimchi przepis

To koreańskie danie narodowe. Podobno w Korei Południowej każdy mieszkaniec zjada około 20 kg kimchi, czyli kiszonej kapusty pekińskiej. Ostatnio kiszonka ta podbija również Europę, w tym – Polskę. Wcale się nie dziwię, bo sama zakochałam się w kimchi od pierwszego spróbowania!

Oryginalne kimchi jest pikantne – i takie jest też w moim przepisie, bo uwielbiam ostre smaki. Ale jeśli ty nie lubisz, nic nie szkodzi, po prostu dodaj mniej chilli i nic się nie stanie.

PO CO JEŚĆ KIMCHI?

Kimchi to bomba witaminowa. Jest bogata również w składniki mineralne oraz błonnik. Zawiera także pożyteczne bakterie kwasu mlekowego, które bardzo pozytywnie wpływają na zdrowie, pomagają w trawieniu i usprawniają pracę jelit.

No i najważniejsze: wzmacniają organizm! Nie tylko zwiększają odporność, ale również hamują rozwój bakterii chorobotwórczych. Czad, nie? Może dlatego w Korei tak ładnie poradzili sobie z koronawirusem? Nie wiem, ale na pewno warto jeść kimchi!

Z CZYM JEŚĆ KIMCHI?

Ja tak bardzo je lubię, że jem widelcem prosto ze słoika. Serio, niedługo dogonię Koreańczyków i ten rok też pewnie zamknę w 20 kg zjedzonego kimchi!

Ale można je jeść na tysiąc i jeszcze jeden sposobów. Jako surówkę do tradycyjnego, polskiego obiadu. Można dodać do zupy, ostatnio jadłam kimchi z zupą warzywną. Kłaść na kanapce. Albo zapiekance. Wrzucić do gulaszu. Położyć na makaronie, ryżu, kaszy, a nawet: zawinąć w naleśniku!


ORYGINALNE, KOREAŃSKIE KIMCHI – PRZEPIS:


Z przepisu, który podaję, wyjdzie jakieś 5 słoików.

kimchi przepis

SKŁADNIKI:

  • 1,5 kg kapusty pekińskiej (1 główka)
  • 1/4 szklanki soli kamiennej
Na kleik:
  • 250 ml wody (1 szklanka)
  • 1 łyżka mąki ryżowej
  • 1 łyżka cukru brązowego
NA PastĘ:
  • 7 ząbków czosnku
  • 1 łyżeczka świeżego lub zmielonego imbiru
  • 1/4 szklanki sosu sojowego
  • 10 g papryki słodkiej (pół torebki)
  • 10 g papryki słodkiej wędzonej (pół torebki)
  • 2 łyżeczki płatków chilli (my mieliśmy TAKIE)
  • pół cebuli
Warzywa:
  • 0,4 kg białej rzepy (1 większa sztuka)
  • 0,25 kg marchwi (2-3 sztuki)
  • pęczek cebuli dymki

kimchi przepis

Przygotowanie kapusty do kiszenia:

1. Kapusty nie myj teraz, tylko pokrój ją na kęsy i przesyp 1/4 szklanki soli.

2. Potem odstaw w misce na 2-3 godziny, co jakiś czas mieszając, aż zmięknie.

3. Gdy jest już miękka, przepłucz kapustę wodą kilka razy, żeby pozbyć się soli.

4. Koniecznie odciśnij kapustę i odlej wodę.

W tym czasie zrób kleik:

5. Szklankę wody wlej do garnka, dodaj łyżkę mąki ryżowej.

6. Następnie podgrzewaj wodę i mieszaj, aż mąka się rozpuści.

7. Gdy woda zaczyna się gotować, a mąka jest rozpuszczona, dodaj łyżkę cukru brązowego. Gotuj dalej, mieszając.

8. Powinien wyjść gęsty kleik – odstaw go do wystygnięcia.

a potem PastĘ:

9. Najpierw czosnek i pół cebuli zmiksuj w blenderze. Jeśli korzystasz ze świeżego imbiru, też go dorzuć.

10. Teraz dodaj to do kleiku razem z: imbirem zmielonym (jeśli nie korzystałaś ze świeżego), paprykami w proszku, płatkami chilli oraz sosem sojowy.

11. Dobrze wszystko wymieszaj.

I naszykuj warzywa:

12. Białą rzepę oraz marchew pokrój w słupki.

13. Posiekaj również dosyć grubo zieloną część dymki. Można też użyć białej części, ale wtedy lepiej zrezygnować ze zblendowanej cebuli w paście. W ogóle warto zrobić raz ze zwykłą cebulą, a raz z dymką i sprawdzić, który smak nam bardziej pasuje.

Czas na kimchi:

kimchi przepis


14. Do przepłukanej i odciśniętej z wody kapusty pekińskiej najpierw dodaj pokrojone warzywa.

15. Potem do warzyw dodaj pastę z przyprawami, starannie wymieszaj. Jeśli robisz to rękoma, najlepiej włóż rękawiczki, bo może piec.

16. Przełóż kimchi do słoików, mocno ugniatając, również w rękawiczkach. Zamiast słoików możesz użyć też plastikowych pojemników na żywność albo kamionkowych naczyń do kiszenia.

17. Zamknij słoiki i odstaw na minimum 7 dni do ukiszenia, choć Koreańczycy jedzą je również na świeżo. Gotowe!

kimchi przepis

A jeśli szukasz innych fajnych przepisów na orientalne dania, mój przepis na pad thaia TUTAJ jest równie pyszny! przepis kimchi

(20 566 odwiedzin wpisu)
21 komentarzy
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments
Patka
Patka
3 lat temu

Wczoraj mignęło mi Kimchi na jednej stronce z przepisami, dzisiaj u Ciebie – nie pozostaje mi nic innego, jak ulec i zrobić :)

Last edited 3 lat temu by Patka
Magda
Magda
3 lat temu

Chciałabym spróbować takie kupione kimchi- mogłabyś polecić coś ze słoika do kupienia w markecie??

Kati_gotuje
Kati_gotuje
3 lat temu
Reply to  Magda

Zapraszam do mnie kati_gotuje na fc. Sprzedaję kimchi i nie tylko.

Ania
Ania
3 lat temu

Kimchi super sprawa, w ogóle wszystkie kiszonki robią kawał dobrej roboty w naszych jelitach:)))

Last edited 3 lat temu by Ania
Izabela
Izabela
3 lat temu

Czym mozna zastąpić białą rzepę? Muszkam w Irlandii a tu tego warzywa nie ma ?

Izabela
Izabela
3 lat temu
Reply to  Ilona Kostecka

Tez nie ma??? jedynie mała rozowa rzodkiew . No nic spróbuję bez

Balbina
Balbina
3 lat temu
Reply to  Izabela

Jeśli jest w UK to chyba w Irlandii tez powinna, szukaj turnip albo white turnip często jest w zestawach do stew….pozdrawiam

Agata
Agata
3 lat temu
Reply to  Izabela

Spróbuj w dużym pakistańskim sklepie, tam jest wszystko, szukaj kolrabi, mooli, turnip.

Andrzej
3 lat temu

Kimchi jest super, też bardzo lubię! Dzięki za przepis, spróbuję tego w Twojej wersji :D

Monika
Monika
3 lat temu

polecam używać
Papryka koreańska grubo mielona Gochugaru, koniecznie produkcji koreńskiej, nie z Chin

Dominika
Dominika
3 lat temu

Zrobilam! O stara! Moj maz powiedzial, ze wyszedl mega dobry! Jak z Miss Kimchi ? takze szacun za tak dobry niewydziwiony przepis!

Michalina
Michalina
3 lat temu

Hej, a ilu litrowy masz garnek kamionkowy. Bo przymierzam się do kupna i nie wiem czym się sugerować? Może możesz mi pomóc ???

Wiola
Wiola
3 lat temu

hej, czy słoik mogę zamknąć szczelnie, czy przykryć po prostu jakąś gazą?

Agnieszka
Agnieszka
3 lat temu

A jak przechowywać kimchi na zimę? Czy po tych kilku dniach po prostu zamykay słoik i wekujemy?

Agnieszka
Agnieszka
3 lat temu
Reply to  Ilona Kostecka

Ale bez wekowania?

Odlotowelampy
2 lat temu

Zawsze kupowałam kimchi bo myślałam, że nie jestem w stanie zrobić go sama. A tu proszę bardzo, niespodzianka. Twój przepis sprawdził się w 100%, kimchi wyszło cudowne i bardzo smaczne. Teraz już na pewno nie będę go kupowała tylko robiła sama.
Dzięki za przepis!

Natka
Natka
1 rok temu

Faktycznie pyszne kimchi. Zrobiłam już kilka razy i za każdym razem wychodzi mi inaczej, ale zawsze pysznie. Plusem jest, że w przepisie nie trzeba użyć specjalnej papryki gochogaru, tylko zwykłego chilli (którego mam całą pakę i nie mam do czego zużyć).