Zdrowy obiad nie musi być pracochłonny! Zdrowe i szybkie gotowanie

Znasz to uczucie, gdy czekasz, aż mama zrobi obiad, po czym przypominasz sobie, że to ty jesteś mamą? No to witaj w mojej bajce! To nie przypadek, że zamieniłam się dzisiaj we Wróżkę Obiaduszkę, bo wyczarowałam aż 4 przepisy na zdrowy obiad, który przygotujesz w nie więcej niż… 15 minut! Zawsze, gdy gonisz w piętkę, a o tym, że nie odmroziłaś mięsa, przypominasz sobie, gdy dzieci wołają: „Jeść!”. Myślę, że – oprócz numeru do pizzerii – warto mieć je na podorędziu :)

Partnerem wpisu jest marka Bonduelle, która na co dzień ułatwia nam szybkie gotowanie. Dzięki niej cały rok mamy łatwy dostęp do warzyw: groszku, kukurydzy, fasoli i cieciorki. Wybieram produkty Bonduelle, bo marka angażuje lokalne społeczności i dba o planetę, wspierając zróżnicowane oraz zrównoważone rolnictwo, na przykład kukurydza od Bonduelle jest bez GMO, a groszek i kukurydza bez pozostałości pestycydów. A dzisiaj razem z Bonduelle pragnę zainspirować wszystkich do zmiany diety na bardziej roślinną! Bo to łatwiejsze, niż się wydaje :)

PRZEPISY NA SZYBKI, ZDROWY OBIAD


KOWBOJSKA ZUPA FASOLOWA


To moja ulubiona zupa EVER. Jest bardzo sycąca i można jej zrobić więcej, żeby mieć obiad na kilka dni, ponieważ super smakuje również po odgrzaniu!

Składniki:
  • jak najwięcej różnych rodzajów fasoli: ja mam puszkę białej, czerwonej i czarnej od Bonduelle
  • 2 puszki pomidorów
  • papryka słodka i pikantna, jeśli lubisz
  • cebula
  • ząbek lub dwa czosnku
  • olej do smażenia
  • szczypta cynamonu,
  • papryka (słodka, ostra, wędzona) w proszku,
  • sos sojowy lub sól
  • cytryna
  • świeża kolendra albo pietruszka (co wolisz)
  • łyżka jogurtu naturalnego (opcjonalnie)

zdrowy obiad

1. Najpierw kroję cebulę, niezbyt drobno. Kroję również paprykę i razem smażę w garnku na małej ilości oleju. Gdy się zeszkli, dodaję szczyptę cynamonu i paprykę w proszku oraz wyciskam czosnek przez praskę. Smażę jeszcze chwilę, aż przyprawy zaczną dymić, ale zanim czosnek się spali, bo zrobi się gorzki.

2. Dodaję pomidory z puszki, a po chwili niedbale odsączoną z zalewy fasolkę. To ważne, bo ta zalewa też dodaje smaku! Potem wlewam dwie łyżki sosu sojowego i/lub sól do smaku. Następnie gotuję jeszcze kilka minut, aż wszystkie składniki dobrze się wymieszają.

3. Na sam koniec wyciskam do zupy łyżkę-dwie cytryny, mieszam i zdejmuję z ognia.

4. Podaję z łyżką jogurtu naturalnego, świeżymi ziołami, a dla starego z pajdą świeżego chleba, żeby się najadł :) i gotowe!

zdrowy obiad


KASZOTTO Z GROSZKIEM I KUKURYDZĄ


To zdrowy, szybki obiad, który robi się sam. W dodatku na jednej patelni, więc i sprzątania potem jest bardzo mało!

Składniki:
  • puszka groszku, najlepiej tego drobnego od Bonduelle
  • puszka kukurydzy
  • 100 g ulubionej kaszy, ja wybrałam pęczak
  • 300 ml bulionu
  • 1 por
  • masło
  • świeże zioła do dekoracji

1. Pora kroję w talarki i szklę na patelni na masełku.

2. Dodaję suchą kaszę i smażę jeszcze kilka minut.

3. Potem wlewam pół bulionu i duszę pod przykryciem. To potrawa, która robi się sama, więc można się zająć czymś innym, zaglądając do niej tylko od czasu do czasu. Gdy widzę, że kasza wchłonęła bulion, dolewam go i duszę dalej, aż kasza całkowicie zmięknie.

4. Na koniec dodaję odsączony z zalewy groszek – ten drobny od Bonduelle najlepiej smakuje w kaszotto – i kukurydzę. Mieszam dokładnie, aż masło się roztopi, a potem przekładam na talerz, posypuję świeżymi ziołami i voila!

zdrowy obiad


ZUPA KREM Z ZIELONEGO GROSZKU


Jeżeli chodzi o zdrowy obiad na szybko, to chyba zupy-kremy są ulubieńcami każdej mamy. No i oczywiście dzieci! ;)

Składniki:
  • opakowanie mrożonego groszku Bonduelle już ugotowanego na parze (bo tak będzie szybciej)
  • mała cebulka
  • olej do smażenia
  • szklanka bulionu
  • śmietanka do zaciągnięcia lub łyżka naturalnego jogurtu

1. Standardowo najpierw w garnku szklę pokrojoną drobno cebulkę.

2. Potem dodaję bulion i mrożony groszek, i gotuję 3 minuty aż do rozmrożenia.

3. Zdejmuję zupę z ognia, a na końcu blenduję na gładką masę.

4. Już na talerzu, jak trochę przestygnie, wlewam odrobinę śmietanki albo kładę łyżkę naturalnego jogurtu.

zdrowy obiad


MAKARON Z TUŃCZYKIEM I CIECIORKĄ


Albo z groszkiem. Albo z kukurydzą. Obojętnie, co dodasz, zawsze smakuje pycha! Zrobiłam raz przez przypadek i byłam autentycznie zaskoczona, jakie to proste i dobre :)

zdrowy obiad

Składniki:
  • makaron
  • tuńczyk z puszki
  • ulubiony gotowy sos do spaghetti
  • cieciorka, groszek albo kukurydza
  • parmezan
  • opcjonalnie świeża bazylia

1. Makaron gotuję według przepisu na opakowaniu. Aaa, z tuńczykiem super smakuje makaron razowy, ale może być też zwykły, pszenny.

2. Sos wlewam na patelnię. Jeśli masz więcej czasu, możesz pokusić się o zrobienie sosu sama. Przepis na najlepszy sos pomidorowy do makaronu, który smakuje „jak w przedszkolu”, podawałam tutaj.

3. Do sosu dodaję ugotowany i odsączony makaron. Potem dorzucam tuńczyka. A na końcu cieciorkę lub groszek, lub kukurydzę. I mieszam.

4. Danie przekładam na talerz i posypuję świeżym parmezanem oraz stroję listkiem bazylii.

zdrowy obiad

Więcej pomysłów znajdziesz TUTAJ. A może sama też masz jakiś sprawdzony, szybki przepis na zdrowy obiad, który chciałabyś podrzucić innym rodzicom?

(6 458 odwiedzin wpisu)
Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments
Marlena
Marlena
8 dni temu

Musze spróbować ?

Olga
Olga
7 dni temu
Reply to  Marlena

Musisz ;)