Przepis na naleśniki – najlepsze na świecie i podkręcone zdrowotnie!

Naleśniki to danie, które potrafi zrobić każdy. Jednak nie każdemu to wychodzi ;). Czasami są mdłe w smaku, czasami za grube, przypalone lub tłuste. Bo tak naprawdę cały sekret nie w farszu tkwi, a w cieście. Dlatego sprawdź, czy na pewno robisz je dobrze. Tak dobrze jak ja ;).

DSC_1766

Wiem, wiem, trochę się przechwalam – a to dlatego, że ilekroć serwowałam komuś moje naleśniki, zawsze słyszałam jedno: „Wow! Lepszych w życiu nie jadłam/jadłem!”. Słyszałam to zarówno z ust wielbicieli tego dania, jak i od tych dziwnych osobników, którymi doprawdy nie wiem co kieruje, ale którzy z własnej woli naleśników nie tkną nigdy. Nie odmawiali mi tylko dlatego, żeby nie zrobić przykrości. A potem palce oblizywali. I wracali po jeszcze! Niby nie, ale gdzieś tam bułka przez bibułkę: „Ej! A nie robisz dzisiaj przypadkiem naleśników?”.

PODEJRZEWAM, ŻE GDYBYM OTWORZYŁA W POZNANIU NALEŚNIKARNIĘ, KOLEJKI BYŁYBY DŁUŻSZE NIŻ DO WARSZAWSKIEGO MANEKINA

Ale nie otworzę, bo mój mąż należy do tej drugiej kategorii ludzi przedziwnych. Z tego właśnie powodu nie wierzy, że Manekin 2 mógłby być interesem opłacalnym, bo w głowie mu się nie mieści, że istnieje ktoś, kto płaci za – jak sam to nazywa – placki z mąki. Ale – o dziwo! – kiedy stawiam go przed faktem dokonanym (to znaczy stawiam przed nim talerz naleśników pełen), pałaszuje, aż się uszy trzęsą. I patrzy, czy coś na patelni przypadkiem nie zostało. Pyta nawet, czy nie dorobię ciasta.

Że niby Kostek jest jeszcze głodny ;).

DSC_1744

W czym tkwi sekret moich naleśników?

A co tam, niech ci będzie! Skoro nie otwieram knajpy, to nic nie tracę. Dzisiaj zdradzę tajną, chronioną przez lat naście recepturę. Tylko słuchaj uważnie, bo smażenie naleśników to cały rytuał – zabraknie jednego składnika i już są nie takie, jak być powinny.

CZEGO WIĘC POTRZEBUJESZ?

Przepis2KILKA PRZYDATNYCH WSKAZÓWEK NA KONIEC PICHCENIA

DSC_1730

Im większa patelnia, tym lepsze naleśniki. Im mniej ciasta rozlejesz od brzegu do brzegu, tym będą smaczniejsze. Dobre naleśniki są cienkie i idealnie z każdej strony zarumienione. Żeby tak się stało, musisz je przerzucić na drugą stronę w momencie, w którym zaczynają się po patelni ślizgać – ani sekundy wcześniej!

Tak przygotowane ciasto dzięki wodzie gazowanej i śmietanie jest bardzo puszyste. Ponieważ nie używam do smażenia tłuszczu, danie jest również lekkie. Możesz użyć zwykłej mąki, jednak nam lepiej smakuje z pełnoziarnistą (wtedy zazwyczaj potrzeba ciut więcej mleka, bo ciasto wychodzi gęste).

CO DO ŚRODKA?

DSC_1739

Osobiście jestem fanką naleśników z twarogiem, ale moje chłopaki nie bardzo. Więc jeśli się spieszę, smaruję naleśniki serkiem śmietankowym typu Almette oraz domowym dżemem lub posypuję je świeżymi owocami, a potem zawijam i daję dziecku do ręki. Poza kabanosami to ulubiona przekąska młodego, a ponieważ – podobnie jak jego tata – nie toleruje potraw mącznych czy bezmięsnych obiadów, już samo to świadczy, jaki ze mnie Mistrz Naleśnikowej Patelni!

DSC_1778

Jeśli mam więcej czasu, przygotowuję farsz: mrożone warzywa na patelnię smażę razem z kurczakiem pokrojonym w kostkę. Możesz dodać do kurczaka ser. Lub szpinak z odrobiną czosnku albo śmietany – tak naprawdę wszystko, co lubisz. Ogranicza cię tylko własna wyobraźnia! Po zawinięciu naleśników z farszem w rulon od razu przerzucam je na talerze domowników lub bawię się dalej: obtaczam je w jajku oraz w bułce tartej i smażę jeszcze raz (tym razem na tłuszczu). Wtedy wychodzą mi domowe paszteciki.

Właśnie za to lubię naleśniki, bo za każdym razem mogą smakować zupełnie inaczej!

(31 912 odwiedzin wpisu)
26 komentarzy
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments
e-milka
e-milka
8 lat temu

Z ciekawosci, jako ze bez tluszczu – patelnia teflonowa? Czy jakies inny wynalazek?

Ilona Kostecka
8 lat temu
Reply to  e-milka

Teflonowa. Jeśli nie jest bardzo zajechana, to nic nie przywiera.
Ostatnio próbowałam na ceramicznej i też daje radę (jest super, nie rysuje się, nie niszczy, ale szybko nagrzewa i długo trzyma ciepło, więc trzeba się nauczyć ją obsługiwać – szybko zmniejszać ogień – bo można przypalić to i owo ;)).

e-milka
e-milka
8 lat temu
Reply to  Ilona Kostecka

Ceramiczna? Dzieki za wskazowke.

Ilona Kostecka
8 lat temu
Reply to  e-milka

Tak, teraz to moja ulubiona ;) kupiłam jakąś zwykłą w Lidlu, nadaje się również na indukcję i jestem w niej zakochana :).

Jessie Plawna
Jessie Plawna
8 lat temu

Polecam smazenie na oleju kokosowym, bardzo zdrowy a wtedy nie ma potrzeby uzywania teflonu.

Małgorzata Gołębska

Uwielbiam naleślnika, a przepis bardzo podobny do tego z którego ja korzystam, a korzystam z przepisu mojego taty który robi najlepsze naleśniki na świecie :)

Kasia
Kasia
8 lat temu

Śmietana z jaką zawartością tłuszczu?

Ilona Kostecka
8 lat temu
Reply to  Kasia

Ja biorę 18%, ale 12 też się nada :).

Karola Pol
Karola Pol
8 lat temu
Reply to  Ilona Kostecka

Ale chodzi o taką śmietanę z kubeł?a (kwaśną) czy z kartonika (słodką)??

Ilona Kostecka
8 lat temu
Reply to  Karola Pol

Słodka :)

zet
zet
8 lat temu
Reply to  Ilona Kostecka

30 % może też być ?

Ilona Kostecka
8 lat temu
Reply to  zet

Tak.

kozbajaruda
kozbajaruda
8 lat temu

Przepis wypróbuje na pewno. Grafika z przepisem idealna do wydrukowania i wpięcia do przepiśnika – thx :-)

zet
zet
8 lat temu

Bez cukru wyjdą ?

Ilona Kostecka
8 lat temu
Reply to  zet

Tak :) nie będą takie pycha, ale do wersji z warzywami i mięsem robię tak zawsze :)

Krzysztof Lenda
8 lat temu

Robiłem naleśniki według tego przepisy, wyszły super!
Mam tylko dwa pytania. Pierwsz pytanie o tłuszcz.. czy taki rozgrzany tłuszcz wlewać od razu do ciasta? Nic ciastu się nie stanie?
Drugie pytanie – jakie znaczenie ma czas oczekiwania po wyrobieniu ciasta, co nam to daje? (wolałbym od razu smażyć, żeby szybciej jeść :P))

Ilona Kostecka
8 lat temu

Ja wlewam gorący tłuszcz prosto z patelni – nic się z ciastem nie dzieje.

Jeśli chodzi o czekanie, to wieeele lat temu gdzieś o tym usłyszałam (nie wnikałam dlaczego), ale teraz jestem mamą, nie zawsze mam na to czas i coraz częściej smażę od razu – również nic się nie dzieje.

Bardzo się cieszę, że naleśniki smakują! ?

trackback

[…] z niczego: może to być słynna zupa „wokół ogródka”, moje danie popisowe czyli naleśniki czy właśnie zupa marchewkowa, którą podrzucam wam […]

trackback

[…] Oczywiście nie zaszkodzi, jeśli połączysz wariant 1 z wariantem 2. W ogóle gofry to takie super danie, które zazwyczaj je się na słodko i uważam, że to błąd, bo można tutaj kombinować do woli! Zupełnie tak jak z naleśnikami – a przepis na najlepsze naleśniki pokazywałam już TUTAJ […]

Caro
Caro
6 lat temu

A czy wyjdą z kwaśną śmietaną 18%? Czytając przepis pomyślałam o takiej i kupiłam, dopiero w komentarzach doczytałam ze chodzi o słodką :/

trackback

[…] się pulchne bez proszku do pieczenia! Sprytne, prawda? Tak, to nie przypadek, że nazywają mnie mistrzynią naleśników […]

Beata
Beata
5 lat temu

Czy można użyć mąkę żytnią pełnoziarnistą zamiast pszennej ?

przepis na naleśniki

Wygląda nieźle :) Czy mogą być trudne dla początkującego kucharza?