Budyń dla niemowlaka

Budyń dla niemowlaka


_DSC0346

Jest to jeden z ulubionych deserów mojego syna, dlatego mam nadzieję, że i Waszym dzieciom zasmakuje.

Jeśli Twój maluch nie ma jeszcze siedmiu miesięcy, budyń można zrobić bez żółtka (choć przyznam szczerze, że ja nie próbowałam). Jeśli ma powyżej roku, danie warto urozmaicić, dodając kakao.

PRZEPIS NA BUDYŃ (po 7. miesiącu życia dziecka)

Składniki:

180 ml dobrej jakościowo wody (przefiltrowanej lub źródlanej)
6 miarek mleka modyfikowanego
świeże żółtko
łyżeczka masła
dwie płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej

_DSC0306

1. Wlewamy do garnka 2/3 wody i zagotowujemy z łyżeczką masła.
2. W pozostałej ilości zimnej wody bełtamy żółtko, dodajemy mąkę ziemniaczaną i mieszamy tak, aby nie było grudek.
3. Zimną wodę z żółtkiem i mąką wlewamy do gotującej się wody, cały czas mieszając.
4. Całość gotujemy na małym ogniu przez 2-3 minuty, nie zapominając o mieszaniu.
5. Studzimy budyń.
6. Dodajemy mleko – własne lub 6 miarek mm rozpuszczonych w niewielkiej ilości przegotowanej wody.

Budyń dla niemowlaka przepis

7. Do smaku można dodać starte owoce, deserek owocowy ze słoiczka lub naturalny sok owocowy.

Smacznego!

_DSC0330

25
Dodaj komentarz

avatar
16 Comment threads
9 Thread replies
2 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
18 Comment authors
Ilona KosteckaBasiaEwelinaBeata G.Paula Recent comment authors
  Subscribe  
najnowszy najstarszy
Powiadom o
Słodkie Potwory
Gość

Spróbuję dla mojej córeczki zrobić dziś lub jutro, ciekawe czy jej posmakuje :)

dorkota
Gość
dorkota

Kurcze, a ja jakoś nie umiem nic ze swoim mlekiem robić… Próbowałam kaszkę, ale za rzadka wychodzi. Nie umiem proporcji dobrać. Nigdy nie wiem ile mleka trzeba dodawać. Może któraś mama poratuje??

Paula
Gość
Paula

Nasze mleko zawiera enzymy które rozpuszczają wszelkie kaszki i robią siw one jak woda ale wtedy można podać to maleństwo do picia. Też na początku myślała że coś chyba proporcje pomyliłam.

Boodzik
Gość

Tak jak na wodę, ja używam kaszki 8 zbóż więc dosypuję po trochę aż uzyskam żądaną gęstość.

dorkota
Gość
dorkota

Ania, ale tak na zimno??

dorkota
Gość
dorkota

Ja jakoś nie ufam tym gotowym kaszkom…. Skład jakiś dziwny…

Iga
Gość
Iga

powiem Wam ciekawostke, ze moje dziecko jako male uczone budyniu smietankowego, waniliowego z owocami itd jak wieksze ze zdzwieniem patrzy na budyn czekoladowy i nie chce jesc :) a tez chcialam urozmaicic.

Mamunia
Gość

Ja pamiętam z dzieciństwa, że czekoladowy był moim ulubionym – zobaczymy, jak będzie z moim synem :).

Magda
Gość
Magda

zrobiłam ten budyń tylko zastanawiam się czy dobrze… bo wyszedł mi taki.. hmm galaretowaty? Czy to oznacza, że dałam za dużo mąki ziemniaczanej?

Mamunia
Gość

Tak, wychodzi galaretowy. Można pokombinować z proporcjami mąki, bo ona zagęszcza – tak, żeby było najwygodniej karmić (żeby nie spływało z łyżeczki, ale też nie zatykało dziecka). Mój najbardziej lubi, jak daję ok. dwóch łyżeczek.

Magda
Gość
Magda

Ok to dobrze, bo miałam wątpliwości, czy dać ten budyń synkowi. Ale uspokoiłaś mnie i wygląda na to, że będzie to nasz ulubiony deser, bo mały wcinał jak szalony!

Mamunia
Gość

Cieszę się bardzo :).

magda
Gość
magda

dorkota ja przygotowuje kaszki na moim mleku dla małej. zawsze trzeba dać więcej kaszy do swojego mleka niz do modyfikowanego. ja wsypuje po łyżce kaszki i obserwuje konsystencje:)

Rodzinne porachunki
Gość

Jeszcze kilka lat temu puknąłbym się w głowę, gdyby ktoś zaproponował zrobienie budyniu bez użycia sklepowej torebki. Od kilku lat myślenie żywieniowe zostało przestawione na inne tory chociażby za sprawą pojawienia się dzieci i większej świadomości rodziców. Dzisiaj z kolei nie wyobrażam sobie kupowania budyniu albo kisielu w sklepie. Abstrahując od walorów żywieniowych czy zdrowotnych, czas przygotowania zdrowszej wersji jest po prostu taki sam.

Ewelina
Gość
Ewelina

Przedawnione. Mimo to skad myslisz twoja babcia i mama mialy budyn? Ta wasza warszawska nowa swiadomosc rodzicow. Wg was tylko teraz jest eko , teraz mozna nawet kisiel w domu zrobic. Jakas masakra. Wg waszych standardow myslenia kto sie urodzil przed 1980 a nie daj boze przed wojna nie jadl nic tylko czekal az do sklepu rzuca maslo, smietane o i budyn. Pozdrawiam Cie rodzicu z wieksza swiadomoscia.

terra
Gość
terra

Ja mojej córeczce 42 lata temu taki budyń gotowałam.
Do smaku dodawałam mały kawałek laski waniliowej.

Ewelina
Gość
Ewelina

Pozdrawiam bo sie jednak dalo. ;)

vanoltom
Gość
vanoltom

A można dac mleko kokosowe ? Próbował ktoś

Królewna Śnieżka
Gość
Królewna Śnieżka

A to mleko ma być cyckowe czy od krówki?

Ilona Kostecka
Admin

Obojętnie, każde mleko pasuje :).

Natalia
Gość
Natalia

Pierwszy raz robiłam budyń. Skorzystałam z tego przepisu i z całą stanowczością stwierdzam, że jest rewelacyjny! Córka również zachwycona swoim pierwszym budyniem:)

Karolina Chełmińska
Gość
Karolina Chełmińska

Robię taki budyń do dziś i jemy go wszyscy, z tym że teraz nie bawię się w soczki a dodaję kilka kropel syropu Paola.

Beata G.
Gość
Beata G.

Jak długo może postać taki budyń? Bo niby mm 2 godz od zrobienia, więc mam dylemat czy mogę koło południa zrobić budyń na drzemce córki a podać jako podwieczorek koło 16?

Basia
Gość
Basia

Mleko mm ciepłe się dodaje do budyniu?

Ilona Kostecka
Admin

Obojętnie :)