Przepis na łososia w sosie chrzanowo-koperkowym
Być może wydam Wam się freakiem, ale nie lubię łososia. Wyjątek robię tylko i wyłącznie dla łososia przyrządzonego według tego przepisu (a dostałam go na forum budowlanym – dzięki Marta!). Dlatego, jeśli lubisz tę rybę – a nawet jeśli jej nie lubisz! – koniecznie musisz wypróbować przepis. Tak zrobiony łosoś smakuje fe-no-me-nal-nie!
PRZEPIS NA ŁOSOSIA W SOSIE CHRZANOWO-KOPERKOWYM
Składniki:
– filet z łososia,
– 4-5 łyżek kwaśnej śmietany 18% (lub jogurtu naturalnego),
– 2 łyżeczki chrzanu,
– pęczek posiekanego koperku,
– pęczek pokrojonego szczypiorku,
– sok z cytryny,
– sól,
– oliwa z oliwek.
1. Usuń z łososia ości i podziel go na porcje.
2. Skrop rybę sokiem z cytryny i przypraw ją solą.
3. Ułóż łososia w posmarowanym oliwą z oliwek naczyniu żaroodpornym.
4. Każdą porcję hojnie posyp koprem i szczypiorem.
5. W miseczce wymieszaj śmietanę z chrzanem. Sos wylej na filety.
6. Piecz przez 20-25 minut w piekarniku rozgrzanym do 190-200 stopni.
Mmmm… Palce lizać!
Smacznego!
Mmmmm już czuję ten wyborny smak :)
O kolejny fajny przepis, wypróbuję na 100 % bo bardzo lubię łososia :]