Zdrowe słodycze dla najmłodszych. A w sumie dla całej rodziny!

Zdrowe słodycze? To w ogóle tak się da? Jeść słodycze bez wyrzutów sumienia? Poza przyjemnością dostarczać organizmowi również cenne składniki? Brzmi jak kolejna część Matrixa… Tylko że jest realne! Zdrowe słodycze, które zaproponowałam w tym wpisie, wyglądają jak zwykłe, smakują jak zwykłe, z jedną tylko różnicą: czytając ich skład, wiesz, że dajesz swojej rodzinie wszystko, co najlepsze!
PRZEPISY NA ZDROWE SŁODYCZE:
1. CIASTKA Z FASOLI
Składniki:
puszka czerwonej fasoli
5 łyżek miodu
4 łyżeczki masła orzechowego
2 łyżki mleka kokosowego
2 łyżki gorzkiego kakao
2 łyżki siemienia lnianego
szczypta soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia lub sody oczyszczonej
czekolada do posypania
tłuszcz do posmarowania blaszki
1. Najpierw dobrze odsącz fasolę: przełóż ją na sitko, przelej zimną wodą i osusz dokładnie papierowymi ręcznikami. Im będzie suchsza, tym łatwiej będzie przy nakładaniu na blaszkę!*
2. Wszystkie składniki (poza czekoladą) przełóż do naczynia i zblenduj.
3. Ciastka nakładaj łyżeczką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i posmarowaną tłuszczem, żeby nie przywarły.
4. Posyp je drobno pokruszoną czekoladą.
5. Piecz przez 20 minut w 180 stopniach.
6. Po wyjęcia z piekarnika poczekaj aż ciastka ostygną i zrobią się twarde. Dopiero wtedy je przekładaj.
* jeśli mimo wszystko masa wyszła za mokra, a ciastka na blaszce się rozlewają, możesz dodać odrobinę mąki, żeby ją usztywnić – wtedy na pewno wszystko się uda!
2. „ZDROWE SNICKERSY” CZYLI BATONIKI OWSIANE
Składniki:
1 szklanka masła orzechowego (takiego z solą)
1/2 szklanki oleju
1/2 szklanki miodu
1 tabliczka gorzkiej czekolady
2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych
1 szklanka dowolnych orzechów oraz suszonych owoców
1. Drobno posiekaj orzechy oraz suszone owoce, które masz zamiar użyć.
2. W garnku rozpuść olej z masłem orzechowym. Kiedy masa jest płynna, wyłącz ogień, dodaj miód i połamaną czekoladę. Mieszaj, aż ta się rozpuści, a wszystkie składniki całkowicie połączą.
3. Do gładkiej masy wsyp płatki owsiane, posiekane orzechy i suszone owoce. Znowu dokładnie wymieszaj.
4. Masę przelej do formy (ja użyłam naczynia żaroodpornego), ostudź i włóż do lodówki na minimum godzinę.
5. Kiedy stężeje – jest już gotowa do jedzenia. Pokrój ją na batoniki.
6. Pamiętaj, żeby zdrowe snickersy przechowywać w lodówce!
Smacznego!
PS Te snickersy to moja ulubiona przekąska na gorsze dni – spróbuj, a na pewno zostaną z wami na dłużej!
PS2 Jeśli trochę ci mało, podrzucam jeszcze przepis na fenomenalnie pyszne ciasto marchewkowe – KLIK
A to masło orzechowe to te prawdziwe, czy nutella???
Nie, nie, to prawdziwe – słonawe, nie słodkie :)
A czy miód można zastąpić syropem z agawy w proporcji 1:1?
Jak najbardziej! Ja stosuję wymiennie :)
Ale mega! Na pewno wypróbuję tych pysznosci!