Zdrowe muffinki z mąki pełnoziarnistej. Z gorzką czekoladą. Bez dodatku cukru!

Słodycze bez wyrzutów sumienia? Brzmi jak bajka o złotej rybce spełniającej życzenia, ale dzisiaj z moim przepisem to możliwe! Dzieci i rodzice nigdy nie byli szczęśliwsi! A to dlatego, że dzieci mają swoje łakocie, rodzice zaś pewność, że podali coś dobrego i zdrowego :).
MAŁA PODPOWIEDŹ: Jeśli to pierwsza przygoda twoich dzieci ze „zdrowymi słodyczami” – słodycz tych muffin może być niewystarczająca. Dodaj więc 2 łyżeczki miodu albo syropu z agawy. Jeśli jednak nie jecie sklepowych słodyczy lub po prostu szykujesz muffiny bardziej na śniadanie lub kolację, a nie na deser – śmiało omiń miód i zetrzyj czekoladę, która ma powyżej 70-80% kakao. Mniam!
PROTIP: Czekolada w trakcie ucierania topi się w dłoniach, dlatego dobrze mieć taką prosto z lodówki. Nic się też nie stanie, jeśli utrzesz tylko połowę, a resztę drobno połamiesz i dodasz do ciasta – rozpuści się i tylko smakowicie wypłynie z muffin w trakcie pieczenia, co super widać na naszym filmie :)
SMACZNEGO!
Jeśli chciałabyś upiec inne zdrowe ciasta, koniecznie zobacz:
PRZEPIS NA CIASTO MARCHEWKOWE (nasze ulubione!)
PRZEPIS NA CIASTO Z FASOLI (które łatwo pomylić z brownie!)
Witaj, czy mozna zamiast robota kuchennego uzyc do wszystkich czynnosci blendera?
Jeśli masz do blendera końcówkę do ubijania (np. jaj) to jak najbardziej zrobisz nią wszystko tak samo jak ja :)
Ale Kitchen Aida to ci zazdroszczę!
Mega filmik, czekam na więcej :)
Lepiej daj cukru, a zmień mąkę. Przenica powoduje większy skok cukru we krwi niż cukier! Pozdrawiam i popieram szukania zdrowszego jedzenia. Nie mówię, że cukier jest zdrowy ;) tylko porównuję.