Idealna przekąska na piknik!
Nareszcie wiosna w pełni, a skoro wiosna, to czas rodzinnych wycieczek, pikników i wspólnego grillowania. Dlatego zostawiam ci dzisiaj fajny przepis na idealną przekąskę – cebularze, choć ja oprócz cebuli dodałam jeszcze pieczarki. Wyrabianie ciasta jest co prawda trochę czasochłonne, ale niezbyt skomplikowane (skoro ja dałam radę!). No i przede wszystkim samo rośnie w oczach! A ciebie rozpiera duma ;). Jeśli chodzi o farsz – zachęcam do eksperymentowania, nie musisz trzymać się moich propozycji i możesz położyć na wierzch co tylko dusza zapragnie, a raczej: co twoja rodzina lubi jeść najbardziej.
ZACZYN:
10 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
1 łyżka mąki
1 łyżka ciepłego mleka
Drożdże pokrusz do miseczki i zasyp cukrem.
Kiedy staną się płynne, dodaj łyżkę mąki i mleka.
Dokładnie wymieszaj i odstaw na kwadrans.
CIASTO:
6 łyżek ciepłego mleka
1 jajko
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
300 g mąki
60 g margaryny
60 g masła
Najpierw rozpuść w garnku masło i margarynę. Ostudź.
Drożdże powinny w tym czasie podwoić swoją objętość, więc dodaj do nich: mleko, jajko, sól i cukier.
Zacznij zagniatać ciasto, powoli wsypując mąkę. Możesz to robić mikserem.
Na końcu wlej roztopione masło i margarynę. Wyrób ciasto, będzie miało tłustą konsystencję, ale o to chodzi.
Uformuj z ciasta kulę i odstaw w misce nakrytej lnianą ściereczką do wyrośnięcia na 2 godziny (najlepiej w ciepłe miejsce, bez przeciągów).
FARSZ:
3 średniej wielkości cebule
10 pieczarek
lub mięso (kurczak pokrojony w drobną kostkę, wołowina, mielone)
albo papryka również w kostkę
można też wymieszać wszystko razem
lub dać tylko cebulę posypaną makiem
olej do smażenia
przyprawy (duuużo pieprzu!)
Wybrane składniki delikatnie podsmaż na patelni i przypraw (nie powinny być brązowe: warzywa mają jedynie zmięknąć, a mięso przestać być surowe). Wszystko i tak za moment trafi jeszcze do piekarnika!
A TERAZ DO DZIEŁA :) TO JUŻ OSTATNI ETAP:
Z wyrośniętego ciasta uformuj płaskie placuszki, pamiętając, że w piekarniku jeszcze sporo urosną!
Ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posmarowanej tłuszczem.
Wewnątrz zrób dołek na farsz, a brzegi posmaruj białkiem jajka.
Po wypełnieniu farszem odstaw jeszcze na 30 minut, niech ciasto dalej rośnie.
Piecz w 200 stopniach przez 20 minut, aż brzegi się zarumienią.
Smacznego!
Jakie to proste się wydaje! Spróbuję zmajstrować takie na kolację. Dam znać czy wyszło :)
Proste się wydaje a dodatkowo pysznie wygląda!!
Rewelka!:)keczup, pomidorek…mmmm:)
Przepis rodem jak u mamusi ;).
Zawsze moja mama robila, pyszne ze szok..
Teraz tylko trzeba się zmotywować i spróbować w koncu samemu :)
Bardzo lubię Twoje przepisy, oryginalne a zarazem proste :) przyznam się ze kilka już wypróbowałam, a ten będzie nastepny!
Robimy w weekend!! Koniecznie! wygląda pysznie!!
zgodnie z tym co pisałam na Insta – dzisiaj robię :)