Jajecznica dla niemowlaka
Przepis na jajecznicę dla niemowlaka sprzedała mi moja mama. Od zwykłej różni się tym, że została przygotowana na parze, a nie usmażona na patelni. I nie dodałam do niej soli. Razem ze świeżym chlebem posmarowanym masłem stanowi pożywne drugie śniadanie dla dziecka, które ukończyło 11. miesiąc życia (dokładnie wtedy możemy zacząć podawać całe jajko, a nie tylko żółtko).
Nie dysponuję żadnymi pokazowymi zdjęciami, bo – kiedy przygotowywałam „scenografię” – jajecznica w błyskawicznym tempie zaczęła znikać z miseczki. Lepszej rekomendacji chyba nie trzeba?
PRZEPIS NA JAJECZNICĘ NA PARZE
Składniki:
jajko
szczypta mąki
odrobina mleka
kilka kropel wody źródlanej
ociupina pieprzu
plasterek pomidora pokrojony w drobną kostkę (opcjonalnie)
1. Do garnka wlewamy wodę z kranu, zagotowujemy ją.
2. W tym czasie w kubku bełtamy jajko z odrobiną wody źródlanej, mleka, mąki i pieprzu. Możemy dodać trochę drobno pokrojonego pomidora.
3. Na garnku z gotującą się wodą stawiamy metalową miskę.
4. Do miski wlewamy rozbełtane jajo i mieszamy, aż się zetnie. Nie dotykajcie przypadkiem miski, bo się poparzycie (mnie nikt nie ostrzegł ;)).
Smacznego!
fajnie, że opisałaś co i jak, jutro zrobię mojemu bąkowi:) poproszę więcej kulinarnych postów!
Postaram się :).
Czasem oglądam Marte Steward i tam również pokazywali jak przygotować taką jajecznicę na parze, ale przy użyciu dyszy do spieniania mleka… I w sumie bym zrobiła, ale jak pomyślę o jajecznicy w kawie i ekspresie oblepionym jajkiem… :).
Jajko można podawać już na początku rozszerzania diety podobnie jak większość produktów. Trzeba jedynie stopniowo każdy produkt wprowadzać, aby obserwować, czy dzuecko czasem nie ma alergii.
Tak, tekst pochodzi sprzed 6 lat – wtedy były inne wytyczne :)