Health and the city

Zdrowe muffinki z mąki pełnoziarnistej. Z gorzką czekoladą. Bez dodatku cukru!

4 marca 2018

Słodycze bez wyrzutów sumienia? Brzmi jak bajka o złotej rybce spełniającej życzenia, ale dzisiaj z moim przepisem to możliwe! Dzieci i rodzice nigdy nie byli szczęśliwsi! A to dlatego, że dzieci mają swoje łakocie, rodzice zaś pewność, że podali coś dobrego i zdrowego :).

zdrowa potrawa

przekąska dla dzieci


MAŁA PODPOWIEDŹ: Jeśli to pierwsza przygoda twoich dzieci ze „zdrowymi słodyczami” – słodycz tych muffin może być niewystarczająca. Dodaj więc 2 łyżeczki miodu albo syropu z agawy. Jeśli jednak nie jecie sklepowych słodyczy lub po prostu szykujesz muffiny bardziej na śniadanie lub kolację, a nie na deser – śmiało omiń miód i zetrzyj czekoladę, która ma powyżej 70-80% kakao. Mniam!


przekąska dla dzieci

przekąska dla dzieci


PROTIP: Czekolada w trakcie ucierania topi się w dłoniach, dlatego dobrze mieć taką prosto z lodówki. Nic się też nie stanie, jeśli utrzesz tylko połowę, a resztę drobno połamiesz i dodasz do ciasta – rozpuści się i tylko smakowicie wypłynie z muffin w trakcie pieczenia, co super widać na naszym filmie :)


przekąska dla dzieci

muffinki bez cukru

muffinki bez cukru

zdrowe muffinki

zdrowe muffinki

SMACZNEGO!

zdrowe muffinki


Jeśli chciałabyś upiec inne zdrowe ciasta, koniecznie zobacz:

PRZEPIS NA CIASTO MARCHEWKOWE (nasze ulubione!)

PRZEPIS NA CIASTO Z FASOLI (które łatwo pomylić z brownie!)


SPODOBAŁ CI SIĘ TEN WPIS? BĘDZIE MI BARDZO MIŁO, JEŚLI POLAJKUJESZ GO LUB UDOSTĘPNISZ <3


Dziękuję, że jesteś ze mną!

Dodaj komentarz

5 komentarzy do "Zdrowe muffinki z mąki pełnoziarnistej. Z gorzką czekoladą. Bez dodatku cukru!"

avatar
  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Czytelniczka
Gość
Czytelniczka

Witaj, czy mozna zamiast robota kuchennego uzyc do wszystkich czynnosci blendera?

Ania D.
Gość
Ania D.

Ale Kitchen Aida to ci zazdroszczę!

Cały mój świat
Gość
Cały mój świat

Mega filmik, czekam na więcej :)

Joanna Płoskonka
Gość
Joanna Płoskonka

Lepiej daj cukru, a zmień mąkę. Przenica powoduje większy skok cukru we krwi niż cukier! Pozdrawiam i popieram szukania zdrowszego jedzenia. Nie mówię, że cukier jest zdrowy ;) tylko porównuję.