Health and the city

Wielki test serków topionych

17 grudnia 2015

DSC_4042

Wiadomo, że ze wszystkich serów topionych najlepszy byłby ser żółty, ale… Spróbuj to powiedzieć mojemu synowi! Nie wiem dlaczego dzieci są takimi miłośnikami tego rarytasu (i parówek!), ale kiedy zostałam mamą, miałam dwa wyjścia: zrobić próbę sił i przetrzymać domowników na pumperniklu z kiełkami, czekając, kto pierwszy się złamie lub… Oddać pole bitwy (pozornym!) valkowerem i kupować to, co młody lubi, tylko że… Z jak najlepszym składem. Wybrałam oczywiście opcję drugą. Tak żeby i wilk był syty, i owca cała.

Stąd dzisiejszy test serków, które uchodzą za żywność przetworzoną, a więc niezdrową. A jak jest naprawdę? Więcej w nich chemii czy – jak próbują przekonać nas producenci – natury?

SERKI TOPIONE Z SERÓW ŻÓŁTYCH

Wymyślono je w Szwajcarii po to, żeby przedłużyć datę przydatności do spożycia serów żółtych, które – jak pewnie się domyślasz – są w tych regionach produkowane w nadmiarze. A szkoda by było wyrzucać tyle dobra! Więc jakieś sto lat temu pewna mądra głowa postanowiła je stopić.

Serki, które powstają z serów żółtych, mają więc długą tradycję, ale też… Długą listę składników. Na przykład taki Hochland (woda, a nie ser na pierwszym miejscu!), Mlekpol czy „kiełbaski” z Mlekowity są nafaszerowane solami emulgującymi (których spożycie lepiej ograniczać) i/lub konserwantami.

zsera

Zsera2

Nie jest to niestety coś, co z czystym sumieniem mogłabym podać mojemu dziecku. Ser żółty wolę już stopić sama na kanapce w piekarniku albo w tosterze ;).

SERKI Z SERA BIAŁEGO

Wypadają dużo lepiej na tle poprzedników, ale… Uwaga! Nie wszystkie.

ztwarogu

Kanapkowy Hochland to serek, który omijam szerokim łukiem i tobie również radzę, głównie ze względu na obecność oleju palmowego i roślinnych tłuszczów utwardzanych (czyli rakotwórczych tłuszczów TRANS). Za to w stworzonym specjalnie dla dzieci serku Kiri też zupełnie niepotrzebnie użyto E (emulgatory i karagen, którego wpływu na organizm dokładnie nie przebadano). Na wszelki wypadek – wolę nie kupować.

Niepokoi również obecność gumy celulozowej (która u osób wrażliwych może wywoływać bóle brzucha, wzdęcia, biegunki, ogólne kłopoty z trawieniem) oraz żelatyny w serku Jana i mleka w proszku w Almette.

Choć ten ostatni często kupujemy, bo to ulubiony serek mojego synka, a pośród innych serków tego typu jego skład wygląda całkiem ok:

ztwarogu3

Ale czy są wśród tych serków produkty CAŁKOWICIE naturalne, które nie powstały w wyniku żmudnych procesów technologicznych? Tak! Niekwestionowanymi zwycięzcami całego zestawienia są: serek z Piątnicy oraz Łaciaty.

ztwarogu1

Azot jest w pełni bezpieczny dla naszego zdrowia, dzięki niemu serek pozostaje puszysty, a tłuszcze i witaminy nie utleniają się jak w przypadku spulchniania tlenem.

Co cieszy mnie w wynikach tego testu najbardziej to to, że nasze polskie produkty wymiatają. Polecam!

DSC_4044

A na sam koniec zostawiłam firmę Turek, która weszła na rynek z innowacyjnym pomysłem. Postanowili być „dla każdego” i wypuścili tańsze serki z gorszym składem (tzw. Turek Świeży):

Turek

oraz droższe ze składem bardzo dobrym (NaTurek):

Naturek

Co sądzisz o tym pomyśle? To dobra droga dla innych firm z branży spożywczej czy… Niekoniecznie?

  • Niestety (o czym pisałam też u siebie) serki topione żółte są naszpikowane chemią. Całe szczęście że chociaż te białe mają porządny skład. Z tego co pamiętam to też Bieluch i serki z Biedronki są w porząku, ale kupuję bardziej wzrokowo niż po nazwach, więc ręki nie dam sobie za to uciąć!

    • Monika

      Potwierdzam serek z Biedry jet OK, cenowo chyba wygrywa :)

      • i bieluch równiez :)

  • karjola

    A Piątnica twarożek domowy grani? Jest bardzo fajny, lepiej smakuje niż zwykły twaróg, i na stronie producenta ma napisane,że ma tylko: twaróg, śmietanka pasteryzowana, sól. Chyba by nie kłamali?:)Próbowaliście?

    • Wiesz co, nie brałam pod uwagę twarożków (może następnym razem), tylko same serki topione (osławione gorszą sławą ;)).

  • Paulina Kazimierczak

    Łaciaty <3

  • W dzisiejszych czasach zwykłe zakupy artykułów spożywczych to horror. Często wchodzę do sklepu po coś i wychodzę bez tego, bo jak się naczytam napisów na etykietach, to mi się odechciewa. Chyba nie ma dobrego serka topionego, wszystkie nafaszerowane są chemią. Skład kanapkowego też mnie przeraża i nie rozumiem, czemu ktoś nas koniecznie chce podtruwać. Za to mam wątpliwości, czy te serki twarogowe można nazwać topionymi. One są chyba tylko termizowane, czyli poddane przez kilka sekund działaniu wysokiej temperatury, co ma zapobiec rozwijaniu się bakterii. Nie znam się na tym, więc mogę się mylić. :)

  • Olga

    Bieluch jest super, daje go małemu od 8 mż :) A może tak typowo po poznańsku? Ser smażony Wielkopolski marki TOP TOMYŚL ma w składzie tylko twaróg, masło i sól :) mniam :D Ogólnie Piątnica ma dobrej jakości nabiał, jak szukałam na forach to z Piątnicy polecają i ser na serniki i twarożek i serek grani i inne :)

    • Monika

      Właśnie ten serek śmietankowy z Biedronki produkuje Piątnica, polecam, no i Bieluch oczywiście też jest super :)

  • Marzena

    Bardzo lubię czytać Twoje testy produktów, bo sama zwracam uwagę na etykiety. Od czasu do czasu można zrobić własny serek topiony z białego sera i naprawdę nie jest to nic skomplikowanego. W Internecie pełno przepisów. A wracając do zakupów to polecam wyroby małych, lokalnych producentów, bo często można dostać prawdziwe „perełki” :)

  • Zamieniam Almette na Piątnice!

  • Nabiał z Piątnicy od kilku miesięcy jest u nas numerem 1. Mają dobre składy (polecam jogurty).
    Świetny test!
    No i oczywiście podziwiam, że udaje Ci się karmić Synka smarowidłami ;) U nas na kanapkach „wchodzi” tylko i wyłącznie masło orzechowe albo ser żółty :)

    • Acha

      Z Piątnicy nie polecam śmietany. Ma wiele dodatkow nawet czuc proszkowy posmak, a szkoda bo byla najlepsza

  • Zofia Bogusławska

    Bieluch! Jeśli nie jadłaś Bielucha.. to nie jadłaś dobrego serka :) w tesco jest na pewno. bielucha moje dzieci potrafią łyżką, ja zresztą tez :)

  • Kinga

    Ja polecam Mój Ulubiony SM Wieluń- tylko 2 składniki: śmietanka i kultury bakterii. A w smaku – rewelacja :)

  • Wow! Widzę, że jesz tak samo restrykcyjnie jak ja! Ja też kupuję jedynie NaTurka oraz Łaciaty (jesli chodzi o te serki, które są spulchnione azotem), lubię też Bielucha w wersji bez dodatków. Oczywiście szerokim łukiem omijam wszelkie serki z dodatkami typu szczypiorek, zioła, papryka, cebulka, pomidory – one ZAWSZE mają dodatki:) Niestety nigdy nie znalazłam żadnego serka topionego z przystępnym składem:(

  • Andrzej W

    Ja bym polecił Tartare.