Health and the city

Przepisy na zdrowe batoniki

24 maja 2015

DSC_0026_1

DSC_0096_1

Dzisiaj mam dla Was dwa super łatwe przepisy na zdrowe przekąski dla całej rodziny: batoniki jogurtowe i owsiane – nie tylko z nazwy!

To świetna alternatywa dla batonów, które są sprzedawane w sklepach, a których skład pozostawia wiele do życzenia, bo obok jogurtu czy zdrowych płatków nawet nie stały. Myślę, że nikogo nie muszę namawiać do spróbowania tych słodkości – ja sama zajadam się nimi od kilku dni.

Chcesz też posmakować? To do dzieła!

BATONIKI JOGURTOWE

DSC_0223_1

SKŁADNIKI:

1 jogurt naturalny typu greckiego
łyżeczka miodu
pojemnik do mrożenia

jeśli chodzi o posypkę, można kombinować i łączyć dowolnie:

świeże owoce (ja użyłam borówek, ale mogą to być jagody, maliny, arbuz pokrojony w kostkę)
muesli
suszone owoce (żurawina, rodzynki, banan)
orzechy
kawałki pokruszonej czekolady

DSC_0213_1

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1. Jogurt wymieszaj z łyżeczką płynnego miodu (ja nie wymieszałam i w smaku też było ok).
2. Łyżeczką przełóż jogurt do plastikowego pojemnika (najlepiej, jeśli warstwa jogurtu ma ok. 1 cm).
3. Zatop w masie świeże owoce.
4. Posyp muesli, suszonymi owocami, orzechami lub czekoladą – na co tylko masz ochotę!
5. Całość włóż na noc do zamrażalki.
6. Wyjmij przed zjedzeniem z pojemnika, odczekaj kwadrans i połam batoniki na kawałki.

DSC_0009_1

DSC_0046_1

BATONIKI OWSIANE

DSC_0068_1

DSC_0076_1

SKŁADNIKI:

2 szklanki płatków błyskawicznych owsianych
1 szklanka dodatków (dowolnie: muesli, suszone owoce, orzechy, pestki dyni czy słonecznika)
50 g masła
łyżka cukru trzcinowego
1/4 szklanki miodu

DSC_0083_1

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1. Płatki owsiane wymieszaj ze szklanką dodatków.
2. W garnku rozpuść masło, dodaj cukier i miód, gotuj przez 2 minuty.
3. Dodaj do roztopionej masy produkty sypkie.
4. Mieszaj aż wszystkie płatki pokryją się słodką masą.
5. Przełóż do naczynia, ugnieć i włóż do lodówki na godzinę (w ogóle najlepiej przechowywać je w lodówce).
6. Przed podaniem ostrym nożem pokrój masę na batoniki.

DSC_0086_1

DSC_0087_1

Smacznego!

  • świetny pomysł :)

  • karjola

    super:)

  • Ciekawe, czy te jogurtowe wyjdą też z jogurtu koziego. Muszę spróbować :-)

  • Świetny pomysł. Na pewno spróbuję. :)

  • Joanna

    Do owsianych zamiast cukru i miodu dodaję jajko…zawsze to mniej kalorii,

  • Matko Zabawko

    Te jogurtowe mogą być pycha :)

  • Kinga Markiewicz

    Ja zamiast masla używam bananów i wymagaja pieczenia ale tez sa super!

    • Fajny pomysł z tymi bananami! Jak to się robi dokładnie? Trzeba jakoś rozetrzeć czy rozpuścić?

      • Kinga Markiewicz

        Dojrzale banany (2) zrobić na papke wymieszac z platkami(80g), dodac co chcemy rodzynki, wiórki kokosowe itp. Miodu albo syrop klonowy do smaku. Mozna tez masla orzechowego dodac :) wymieszana mase na blache jako calosc albo ciasteczka do piekarnika na 10-15 min na 180 stopni. I gotowe :) przepisow jest duzo

        • Przyznam szczerze, że brzmi jeszcze lepiej niż w moim przepisie – na pewno wypróbuję.
          Dzięki! :)

  • Paulina Gaworska

    Batoniki jogurtowe bardzo mi się podobają. Nigdy o nich nie słyszałam, a przepis jak widać jest banalny:) ?Na pewno wypróbuje, bo Twoje wyglądają świetnie:)

  • szczecinianka

    Witam,zamierzam w sobotę zrobić te drugie batoniki,chcę jednak płatki wcześniej uprażyć na suchej patelni a zamiast masła dać olej kokosowy.Zobaczymy co z tego wyjdzie-dam znać.Pozdrawiam.