Health and the city

Przepis na pizzę

28 sierpnia 2014

DSC_0074

Długo szukałam sposobu na przygotowanie idealnego ciasta do pizzy. Wypróbowałam w swoim życiu dziesiątki przepisów, aż w końcu trafiłam na ten, dzięki któremu wiem, że dalej szukać nie muszę. Od teraz przepis krąży w mojej rodzinie oraz wśród znajomych. Nie jest skomplikowany, to ciasto nie może się nie udać, a zawsze smakuje dobrze!



PRZEPIS NA CIASTO DO PIZZY

 Składniki:

– 400 g mąki
– 30 g drożdży
– 4 łyżki oliwy z oliwek
– 2/3 szklanki mleka rozcieńczonego z wodą w równych proporcjach
– pół łyżeczki soli

WSKAZÓWKA: Jak to przy cieście drożdżowym bywa, dobrze, gdyby wszystkie składniki miały temperaturę pokojową.

 Sposób przygotowania:

1. Mąkę wsyp do dużej miski, dodaj sól i rozdrobnione drożdże.
2. Zrób wgłębienie, dodaj oliwę z oliwek i trochę rozcieńczonego z wodą mleka.
3. Wyrabiaj ciasto, dodając stopniowo mleko z wodą. Ciasto zagniataj przez około 10 minut. Jeśli robisz to ręcznie, trzymaj mąkę w pogotowiu! Prawdopodobnie będziesz musiała posypywać nią ciasto oraz stolnicę, bo ciasto się klei.
4. Uformowaną kulę odstaw na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

DSC_0055

5. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na blaszce i ponakłuwaj widelcem.
6. Posmaruj pastą pomidorową (przepis poniżej) i udekoruj tym, co lubisz najbardziej.
7. Piecz około 20 minut w temperaturze 180 stopni (dobrze obserwować, żeby nie spiec za bardzo, bo wszystko zależy od piekarnika. Jeśli brzegi się zarumienią, to znaczy, że ciasto jest gotowe).

DSC_0061

Wskazówka: Blaszkę najlepiej wyłożyć folią aluminiową i posmarować oliwą, żeby ciasto się nie przykleiło.



PRZEPIS NA PASTĘ POMIDOROWĄ DO CIASTA

Składniki:

– małe opakowanie przecieru pomidorowego
– 2 łyżki wody
– sól, pieprz
– zioła, np. bazylia, oregano, tymianek (mogą to być również zioła suszone)

1. Przecier pomidorowy zagotuj razem z wodą.
2. Dodaj do smaku sól, pieprz, zioła. Całość wymieszaj.
3. Odstaw na 10-15 minut.
4. Sosem posmaruj ciasto przed nałożeniem składników.



PRZEPIS NA SOS CZOSNKOWY

Składniki:

– dwie łyżki majonezu
– małe opakowanie śmietany lub jogurtu naturalnego
– 2 ząbki czosnku
– szczypta soli
– dużo pieprzu

1. Do majonezu dodaj śmietanę lub jogurt naturalny (nie podam proporcji, bo zawsze to robię na oko, w zależności od tego, jak gęsty sos chcę otrzymać).
2. Wyciśnij czosnek.
3. Dopraw szczyptą soli i pieprzem, wymieszaj.
4. Podawaj do gotowej pizzy.

DSC_0077

Smacznego!

  • Faszyrka

    A ja dodam – bo nie napisałaś o tym wprost – że sprawa jest jeszcze prostsza, gdy ciasto wyrabia się w maszynie do robienia chleba:-) Wydaje mi się, że w thermomixie i innych tego typu urządzeniach też można to zrobić.

    • Na pewno! Ja kiedyś ciasto ugniatałam ręcznie, nie było to bardzo skomplikowane, bo przepis jest wdzięczny (tylko trzeba pamiętać o posypywaniu mąką!), teraz wyrobiłam w KA i muszę przyznać, że jeszcze nigdy aż tak mi nie urosło ;).

  • Sonia

    Polecam piec na papierze do pieczenia posmarowanym łyżeczką oliwy :) Przy większości wypieków sprawdza się lepiej niż folia (nawet jeśli to tylko mrożone frytki ;))

    • Myślałam o tym papierze, bo widziałam na jakimś blogu, ale nie zdążyłam kupić. Wczoraj miałam gości i robiłam pizzę na szybko, ale następnym razem w sklepie rozejrzę się za tym papierem, bo u mnie piekarnik non stop na chodzie (razem z synkiem jesteśmy fanami wszelkich grzanek ;)).

      • Aleksandra

        Również polecam naoliwiony papier:)

  • kozbajaruda

    Korzystam z prawie identycznego przepisu, na ciasto tylko wszystkie skladniki rozpuszczam w podgrzanym mleku i dodaje do mąki. Calość ugniatam kilka minut i odstawiam w ciepłe miejsce. Zawsze się udaje:)

    • Nie może się nie udać! Też jeszcze mi się nie zdarzyło :).

    • kemot

      Ja również rozpuszczam wszystko w mleku ale dodaje łyzke mąki i odstawiam aż wyrośnie kolderka w ciepłym miejscu, wtedy dodaję do mąki i rozrabiam, poza tym skłądniki identycznie, ale jest pewien trick który jest stosowany przez niewiele osób, ciasto do wyrośnięcia wstawiamy do lodówki, minimum 15-30minut, ale dopiero po ok 2h-3h ciasto ma poprawną konsystencję , natomiast po 12h w lodówce jest idealne,

      Ciasto z lodówki dużo łatwiej się wyrabia – nie rozwala sie wiec mozna je uformować ręcznie bez wałka – prawie jak w pizzerii.

      Kolejna sprawa to długośc pieczenia – maks 12-13min przyz 180st i ser pod składnikami a nie na wierzchu (na wierzch mozzarella ewentualnie na ostatnie 5 minut pieczenia):)

      Do pieczenienia idealnie jest użyć form do pizzy ze stali węglowej pokrytej powłoką nieprzywieralną, na tych formach spód pizzy piecze sie równo i nie ma sytuacji ze pizza od spodu jest nie upieczona.

      Dodam ze pizza jest porównywana z niejedną z lepszych pizzerii przez znajomych.

      • Dziewczyny, ja kiedyś robiłam tak jak Wy (drożdże rozpuszczone w ciepłym mleku, bo tak też się robi standardową drożdżówkę) i wychodziło mi ciasto puszyste, a osobiście wolę takie cieniutkie. Kiedy zobaczyłam ten przepis, zdziwiłam się, że drożdże do suchych składników, ale stwierdziłam: „Spróbuję!”. No i to był strzał w dziesiątkę. To ciasto też formuję bez wałka, tylko ręcznie :).

        Przepis pochodzi od kucharza, który pracował kiedyś w Pizzy Hut :).

  • Kaszkę stosuję przy pieczeniu ciast (sposób mamy ;)), o pizzy nie pomyślałam O_o. Dobry pomysł!

  • Gajzo

    Czekałam na ten przepis ???????? !!

    • Moja wina! Długo się za to zabierałam, bo też za każdym razem jak zrobiłam pizzę, znikała, zanim zdążyłam ją obfotografować ;).

  • karjola

    Ja jestem ciekawa co jest NA pizzy:)zdradzisz? A co do sosu czosnkowego polecam do tego bardzo dużo ziół prowansalskich:zawsze tak robię i któregoś sylwestra moi goście przy zastawionym stole jedli tylko chipsy z sosem czosnkowym;)jest pyszny:)

    • Też dodaję czasami zioła prowansalskie do sosu – faktycznie dobrze smakuje :).

      Na pizzy są pieczarki, papryka, czerwona cebula, szynka parmeńska, parmezan, a po upieczeniu posypałam rukolą. Z rukolą fajnie komponują się pomidorki koktajlowe przekrojone na pół (tradycyjne puszczają zbyt dużo soku) i feta (ale to lepiej, jak dziecko nie je ;)).

      • karjola

        O. A feta też zapieczona? Czy na surowo?

  • Olga

    Kamień do pizzy – niewielka inwestycja (do kupienia na allegro, my kupiliśmy sobie w ramach prezentu od moich rodziców) – pizza pyszna, cienka i chrupiąca :) taka jaką lubię :) Kamień wyciąga wodę z ciasta, przez co się nie spali jak dasz cieniutkie ciasto :) tj jak zostawisz na dłuuugo to się spali. Pieczemy 1 pizzę przez ok.5min (mała pizza na 1 osobę)
    Nasz przepis na 3 małe pizze (mnożę odpowiednio jak robimy dla większej liczby osób lub do odgrzania na jutro):
    350g mąki
    1 łyżeczka soli
    1 łyżeczka suszonych drożdży
    2 łyżki oliwy
    200ml ciepłej wody

    ciasto wyrobić, zostawić do wyrastania.
    Potem smarujemy przecierem, sypiemy oregano, układamy ulubione składniki i do pieca :)

  • sam

    Wystarczy tak naprawdę posmarować blaszkę olejem?i pizzę powinno się piec w wyższej temperaturze?
    Pozdrawiam