Health and the city

Przepis na pizzę

28 sierpnia 2014

DSC_0074

Długo szukałam sposobu na przygotowanie idealnego ciasta do pizzy. Wypróbowałam w swoim życiu dziesiątki przepisów, aż w końcu trafiłam na ten, dzięki któremu wiem, że dalej szukać nie muszę. Od teraz przepis krąży w mojej rodzinie oraz wśród znajomych. Nie jest skomplikowany, to ciasto nie może się nie udać, a zawsze smakuje dobrze!



PRZEPIS NA CIASTO DO PIZZY

 Składniki:

– 400 g mąki
– 30 g drożdży
– 4 łyżki oliwy z oliwek
– 2/3 szklanki mleka rozcieńczonego z wodą w równych proporcjach
– pół łyżeczki soli

WSKAZÓWKA: Jak to przy cieście drożdżowym bywa, dobrze, gdyby wszystkie składniki miały temperaturę pokojową.

 Sposób przygotowania:

1. Mąkę wsyp do dużej miski, dodaj sól i rozdrobnione drożdże.
2. Zrób wgłębienie, dodaj oliwę z oliwek i trochę rozcieńczonego z wodą mleka.
3. Wyrabiaj ciasto, dodając stopniowo mleko z wodą. Ciasto zagniataj przez około 10 minut. Jeśli robisz to ręcznie, trzymaj mąkę w pogotowiu! Prawdopodobnie będziesz musiała posypywać nią ciasto oraz stolnicę, bo ciasto się klei.
4. Uformowaną kulę odstaw na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

DSC_0055

5. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na blaszce i ponakłuwaj widelcem.
6. Posmaruj pastą pomidorową (przepis poniżej) i udekoruj tym, co lubisz najbardziej.
7. Piecz około 20 minut w temperaturze 180 stopni (dobrze obserwować, żeby nie spiec za bardzo, bo wszystko zależy od piekarnika. Jeśli brzegi się zarumienią, to znaczy, że ciasto jest gotowe).

DSC_0061

Wskazówka: Blaszkę najlepiej wyłożyć folią aluminiową i posmarować oliwą, żeby ciasto się nie przykleiło.



PRZEPIS NA PASTĘ POMIDOROWĄ DO CIASTA

Składniki:

– małe opakowanie przecieru pomidorowego
– 2 łyżki wody
– sól, pieprz
– zioła, np. bazylia, oregano, tymianek (mogą to być również zioła suszone)

1. Przecier pomidorowy zagotuj razem z wodą.
2. Dodaj do smaku sól, pieprz, zioła. Całość wymieszaj.
3. Odstaw na 10-15 minut.
4. Sosem posmaruj ciasto przed nałożeniem składników.



PRZEPIS NA SOS CZOSNKOWY

Składniki:

– dwie łyżki majonezu
– małe opakowanie śmietany lub jogurtu naturalnego
– 2 ząbki czosnku
– szczypta soli
– dużo pieprzu

1. Do majonezu dodaj śmietanę lub jogurt naturalny (nie podam proporcji, bo zawsze to robię na oko, w zależności od tego, jak gęsty sos chcę otrzymać).
2. Wyciśnij czosnek.
3. Dopraw szczyptą soli i pieprzem, wymieszaj.
4. Podawaj do gotowej pizzy.

DSC_0077

Smacznego!

Dodaj komentarz

18 komentarzy do "Przepis na pizzę"

avatar
  Subscribe  
najnowszy najstarszy
Powiadom o
Faszyrka
Gość
Faszyrka

A ja dodam – bo nie napisałaś o tym wprost – że sprawa jest jeszcze prostsza, gdy ciasto wyrabia się w maszynie do robienia chleba:-) Wydaje mi się, że w thermomixie i innych tego typu urządzeniach też można to zrobić.

Sonia
Gość

Polecam piec na papierze do pieczenia posmarowanym łyżeczką oliwy :) Przy większości wypieków sprawdza się lepiej niż folia (nawet jeśli to tylko mrożone frytki ;))

kozbajaruda
Gość
kozbajaruda

Korzystam z prawie identycznego przepisu, na ciasto tylko wszystkie skladniki rozpuszczam w podgrzanym mleku i dodaje do mąki. Calość ugniatam kilka minut i odstawiam w ciepłe miejsce. Zawsze się udaje:)

kemot
Gość
Ja również rozpuszczam wszystko w mleku ale dodaje łyzke mąki i odstawiam aż wyrośnie kolderka w ciepłym miejscu, wtedy dodaję do mąki i rozrabiam, poza tym skłądniki identycznie, ale jest pewien trick który jest stosowany przez niewiele osób, ciasto do wyrośnięcia wstawiamy do lodówki, minimum 15-30minut, ale dopiero po ok 2h-3h ciasto ma poprawną konsystencję , natomiast po 12h w lodówce jest idealne, Ciasto z lodówki dużo łatwiej się wyrabia – nie rozwala sie wiec mozna je uformować ręcznie bez wałka – prawie jak w pizzerii. Kolejna sprawa to długośc pieczenia – maks 12-13min przyz 180st i ser pod składnikami… Czytaj więcej »
Gajzo
Gość

Czekałam na ten przepis ???????? !!

karjola
Gość
karjola

Ja jestem ciekawa co jest NA pizzy:)zdradzisz? A co do sosu czosnkowego polecam do tego bardzo dużo ziół prowansalskich:zawsze tak robię i któregoś sylwestra moi goście przy zastawionym stole jedli tylko chipsy z sosem czosnkowym;)jest pyszny:)

Olga
Gość
Kamień do pizzy – niewielka inwestycja (do kupienia na allegro, my kupiliśmy sobie w ramach prezentu od moich rodziców) – pizza pyszna, cienka i chrupiąca :) taka jaką lubię :) Kamień wyciąga wodę z ciasta, przez co się nie spali jak dasz cieniutkie ciasto :) tj jak zostawisz na dłuuugo to się spali. Pieczemy 1 pizzę przez ok.5min (mała pizza na 1 osobę) Nasz przepis na 3 małe pizze (mnożę odpowiednio jak robimy dla większej liczby osób lub do odgrzania na jutro): 350g mąki 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka suszonych drożdży 2 łyżki oliwy 200ml ciepłej wody ciasto wyrobić, zostawić… Czytaj więcej »
sam
Gość

Wystarczy tak naprawdę posmarować blaszkę olejem?i pizzę powinno się piec w wyższej temperaturze?
Pozdrawiam

error: Content is protected !!