Health and the city

Przepis na naleśniki – najlepsze na świecie i podkręcone zdrowotnie!

22 sierpnia 2016

DSC_1746

Naleśniki to danie, które potrafi zrobić każdy. Jednak nie każdemu to wychodzi ;). Czasami są mdłe w smaku, czasami za grube, przypalone lub tłuste. Bo tak naprawdę cały sekret nie w farszu tkwi, a w cieście. Dlatego sprawdź, czy na pewno robisz je dobrze. Tak dobrze jak ja ;).

DSC_1766

Wiem, wiem, trochę się przechwalam – a to dlatego, że ilekroć serwowałam komuś moje naleśniki, zawsze słyszałam jedno: „Wow! Lepszych w życiu nie jadłam/jadłem!”. Słyszałam to zarówno z ust wielbicieli tego dania, jak i od tych dziwnych osobników, którymi doprawdy nie wiem co kieruje, ale którzy z własnej woli naleśników nie tkną nigdy. Nie odmawiali mi tylko dlatego, żeby nie zrobić przykrości. A potem palce oblizywali. I wracali po jeszcze! Niby nie, ale gdzieś tam bułka przez bibułkę: „Ej! A nie robisz dzisiaj przypadkiem naleśników?”.

PODEJRZEWAM, ŻE GDYBYM OTWORZYŁA W POZNANIU NALEŚNIKARNIĘ, KOLEJKI BYŁYBY DŁUŻSZE NIŻ DO WARSZAWSKIEGO MANEKINA

Ale nie otworzę, bo mój mąż należy do tej drugiej kategorii ludzi przedziwnych. Z tego właśnie powodu nie wierzy, że Manekin 2 mógłby być interesem opłacalnym, bo w głowie mu się nie mieści, że istnieje ktoś, kto płaci za – jak sam to nazywa – placki z mąki. Ale – o dziwo! – kiedy stawiam go przed faktem dokonanym (to znaczy stawiam przed nim talerz naleśników pełen), pałaszuje, aż się uszy trzęsą. I patrzy, czy coś na patelni przypadkiem nie zostało. Pyta nawet, czy nie dorobię ciasta.

Że niby Kostek jest jeszcze głodny ;).

DSC_1744

W czym tkwi sekret moich naleśników?

A co tam, niech ci będzie! Skoro nie otwieram knajpy, to nic nie tracę. Dzisiaj zdradzę tajną, chronioną przez lat naście recepturę. Tylko słuchaj uważnie, bo smażenie naleśników to cały rytuał – zabraknie jednego składnika i już są nie takie, jak być powinny.

CZEGO WIĘC POTRZEBUJESZ?

Przepis2KILKA PRZYDATNYCH WSKAZÓWEK NA KONIEC PICHCENIA

DSC_1730

Im większa patelnia, tym lepsze naleśniki. Im mniej ciasta rozlejesz od brzegu do brzegu, tym będą smaczniejsze. Dobre naleśniki są cienkie i idealnie z każdej strony zarumienione. Żeby tak się stało, musisz je przerzucić na drugą stronę w momencie, w którym zaczynają się po patelni ślizgać – ani sekundy wcześniej!

Tak przygotowane ciasto dzięki wodzie gazowanej i śmietanie jest bardzo puszyste. Ponieważ nie używam do smażenia tłuszczu, danie jest również lekkie. Możesz użyć zwykłej mąki, jednak nam lepiej smakuje z pełnoziarnistą (wtedy zazwyczaj potrzeba ciut więcej mleka, bo ciasto wychodzi gęste).

CO DO ŚRODKA?

DSC_1739

Osobiście jestem fanką naleśników z twarogiem, ale moje chłopaki nie bardzo. Więc jeśli się spieszę, smaruję naleśniki serkiem śmietankowym typu Almette oraz domowym dżemem lub posypuję je świeżymi owocami, a potem zawijam i daję dziecku do ręki. Poza kabanosami to ulubiona przekąska młodego, a ponieważ – podobnie jak jego tata – nie toleruje potraw mącznych czy bezmięsnych obiadów, już samo to świadczy, jaki ze mnie Mistrz Naleśnikowej Patelni!

DSC_1741

DSC_1756

Jeśli mam więcej czasu, przygotowuję farsz: mrożone warzywa na patelnię smażę razem z kurczakiem pokrojonym w kostkę. Możesz dodać do kurczaka ser. Lub szpinak z odrobiną czosnku albo śmietany – tak naprawdę wszystko, co lubisz. Ogranicza cię tylko własna wyobraźnia! Po zawinięciu naleśników z farszem w rulon od razu przerzucam je na talerze domowników lub bawię się dalej: obtaczam je w jajku oraz w bułce tartej i smażę jeszcze raz (tym razem na tłuszczu). Wtedy wychodzą mi domowe paszteciki.

Właśnie za to lubię naleśniki, bo za każdym razem mogą smakować zupełnie inaczej!

DSC_1778

  • e-milka

    Z ciekawosci, jako ze bez tluszczu – patelnia teflonowa? Czy jakies inny wynalazek?

    • Teflonowa. Jeśli nie jest bardzo zajechana, to nic nie przywiera.
      Ostatnio próbowałam na ceramicznej i też daje radę (jest super, nie rysuje się, nie niszczy, ale szybko nagrzewa i długo trzyma ciepło, więc trzeba się nauczyć ją obsługiwać – szybko zmniejszać ogień – bo można przypalić to i owo ;)).

      • e-milka

        Ceramiczna? Dzieki za wskazowke.

        • Tak, teraz to moja ulubiona ;) kupiłam jakąś zwykłą w Lidlu, nadaje się również na indukcję i jestem w niej zakochana :).

  • Jessie Plawna

    Polecam smazenie na oleju kokosowym, bardzo zdrowy a wtedy nie ma potrzeby uzywania teflonu.

  • Uwielbiam naleślnika, a przepis bardzo podobny do tego z którego ja korzystam, a korzystam z przepisu mojego taty który robi najlepsze naleśniki na świecie :)

  • Kasia

    Śmietana z jaką zawartością tłuszczu?

    • Ja biorę 18%, ale 12 też się nada :).

      • Karola Pol

        Ale chodzi o taką śmietanę z kubeł?a (kwaśną) czy z kartonika (słodką)??

  • kozbajaruda

    Przepis wypróbuje na pewno. Grafika z przepisem idealna do wydrukowania i wpięcia do przepiśnika – thx :-)

  • zet

    Bez cukru wyjdą ?

    • Tak :) nie będą takie pycha, ale do wersji z warzywami i mięsem robię tak zawsze :)

  • Robiłem naleśniki według tego przepisy, wyszły super!
    Mam tylko dwa pytania. Pierwsz pytanie o tłuszcz.. czy taki rozgrzany tłuszcz wlewać od razu do ciasta? Nic ciastu się nie stanie?
    Drugie pytanie – jakie znaczenie ma czas oczekiwania po wyrobieniu ciasta, co nam to daje? (wolałbym od razu smażyć, żeby szybciej jeść :P))

    • Ja wlewam gorący tłuszcz prosto z patelni – nic się z ciastem nie dzieje.

      Jeśli chodzi o czekanie, to wieeele lat temu gdzieś o tym usłyszałam (nie wnikałam dlaczego), ale teraz jestem mamą, nie zawsze mam na to czas i coraz częściej smażę od razu – również nic się nie dzieje.

      Bardzo się cieszę, że naleśniki smakują! ?