Health and the city

Przepis na najlepsze na świecie ciasto czekoladowe

22 września 2015

DSC_1824

To ciasto pamiętam jeszcze z dzieciństwa. Mama leczyła nim wszystkie moje smutki, słodziła gorsze dni, częstowała nim z okazji imienin i bez okazji również. Teraz to ulubiony deser mojego dziecka. Bo który maluch nie lubi czekolady?

Do dzisiaj pamiętam, jak w moim rodzinnym domu tuż przed wielkimi, świątecznymi zakupami mama zadawała sakramentalne pytanie:
– To jakie ciasto upiec w tym roku?
– Makowca! – wołał mój tata.
– Sernik! – odzywał się na to brat.
– A ty Ilonka? Na co masz ochotę?
– Ja? Ja to bym najbardziej murzynka…

Tak, murzynka nie mogło zabraknąć nigdy! I ona to wszystko biedna piekła, gdzieś pomiędzy pucowaniem ostatnich okien, sprzątaniem szuflady ze sztućcami, a doprawianiem pieczeni.

To ciasto zdecydowanie wygrywa z innymi z kilku powodów: po pierwsze – smak czekoladowy. Po drugie – smak czekoladowy. Po trzecie – tak, zgadłaś: po trzecie również smak czekoladowy!

Ale nie jest to jakieś zwykłe ciasto czekoladowe czy brownie, jakich teraz pełno. A to dzięki super tajnemu składnikowi, którym są… Wiśnie! To one idealnie równoważą słodki smak i sprawiają, że murzynek mojej mamy na długo pozostaje nawilżony, a przez to świeży.

DSC_1822

SKŁADNIKI:

kostka masła (lub margaryny do pieczenia)
1,5 szklanki cukru
2 szklanki mąki
3 czubate łyżki gorzkiego kakao
3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
5 jajek
pół szklanki wody
drylowane wiśnie

DSC_1811

1. Masło, cukier, wodę i kakao rozpuść w rondlu, ale bez zagotowywania, po czym odstaw do ostudzenia. Z masy odlej 1/4 szklanki na polewę.
2. Po ostudzeniu wsyp do rondla przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Całość wymieszaj.
3. Żółtka oddziel od białek i dodaj do masy. Ponownie wymieszaj.
4. Oddzielnie ubij białka i dodaj je do masy, delikatnie mieszając.
5. Do wysmarowanej formy wlej 1/3 ciasta, na to wsyp drylowane wiśnie i dodaj pozostałą masę.
6. Piecz 45-50 minut (góra-dół) w temperaturze 180-185 stopni.
7. Odlaną wcześniej polewę rozprowadź po gorącym cieście zaraz po wyjęciu z piekarnika.

Smacznego!

DSC_1812

Dodaj komentarz

6 komentarzy do "Przepis na najlepsze na świecie ciasto czekoladowe"

avatar
  Subscribe  
najnowszy najstarszy
Powiadom o
Grzegorz Deuter
Gość

Mega pyszne ciasto, przez to dziś nie zasnę… ;)

Sonia
Gość

:) scena jak z mojego rodzinnego domu. Tato – makowiec, mama – sernik a ja murzynek lub drożdżówkę z kruszonką. Przypomniałaś mi jakie to miłe gdy mam znalazła czas i na makowiec i sernik i na murzynka też.

Kasia Wawrzyniak
Gość
Kasia Wawrzyniak

uuuu piekłam w niedzielę takiego, tylko bez wiśni, przekładam go śmietaną :) a na wierzch lukierrrrrr :) pycha, też uwielbiam murzynka !!!

Gisikowo
Gość

U nas mama też zawsze zadawała takie pytanie i zadaje je do dziś :) Ja zawsze odpowiadam, że chcę metrowca :)

Katarzyna Nowak
Gość
Katarzyna Nowak

Przepis kopiuję i na pewno wykorzystam (może już jutro, żeby pięknie pachniało w piątkowy wieczór i było co zjeść jak dopadnie mnie „głód słodyczowy” w weekend) ;-) U mnie, królujący przepis na murzynek to ten, w którym tajemnym składnikiem jest … MAŚLANKA i POWIDŁA ŚLIWKOWE (dzięki temu ciasto jest wilgotne i świeże przez kilka dnia) :D

Matko Zabawko
Gość
Matko Zabawko

Czekoladowiec, mniami!

error: Content is protected !!