Health and the city

Przepis na domowe praliny

19 kwietnia 2015

DSC_0338_1

DSC_0384_1

DSC_0477_1

Domowe praliny to świetna alternatywa dla ciast, kiedy organizujesz przyjęcie. Zwłaszcza, jeśli to impreza dla dzieci, bo jak wiadomo, one kochają wszystko, co ma w swoim składzie czekoladę. Ok, moje dziecko wybierze raczej kabanosa, ale dla większości milusińskich te słodkości będą prawdziwą niespodzianką.

Dodatkowo – obok kwiatów, świeczek i balonów – mogą być efektowną ozdobą stołu.

DSC_0416_1

Lepiej nie zabieraj się za przygotowywanie pralin bez kieliszka 40/50 ml. Nie, wcale nie każę Ci golnąć sobie dla lepszego efektu, po prostu proporcje składników są tak małe, że mi osobiście najlepiej odmierzało się je właśnie w kieliszku.

DLA DOROSŁYCH

DSC_0355_1

SKŁADNIKI:

25 ml śmietany 30%
łyżeczka miodu
200 g czekolady mlecznej
25 g czekolady gorzkiej
35 ml amaretto
35 g masła
gorzkie kakao

1. Śmietanę zagotuj z miodem.
2. Połącz ze sobą czekolady i rozpuść w kąpieli wodnej (lub mikrofali).
3. Wlej śmietanę z miodem do czekoladowej masy.
4. Dodaj masło, dokładnie wymieszaj.
5. Wlej amaretto i znowu wymieszaj.
6. Kiedy ostygnie, odstaw całość do lodówki na kilka godzin.
7. Kiedy masa zrobi się sztywna, gałkownicą do lodów podziel ją na porcje i uformuj w dłoniach kulki.
8. Obtocz je w kakao.
9. Praliny przed podaniem przechowuj w lodówce.

WSKAZÓWKA: praliny według tego przepisu są dosyć słodkie, więc spokojnie można pokombinować z proporcjami czekolady mlecznej do gorzkiej i dać na przykład pół na pół.

DSC_0377_1

I DLA DZIECI

DSC_0412_1

SKŁADNIKI:

25 ml śmietany 30%
200 g czekolady mlecznej
25 g czekolady gorzkiej
100 g mrożonych malin
30 g masła200 g czekolady mlecznej, gorzkiej lub białej na polewę
drobno pokrojone pistacje na posypkę

1. Zmiksuj zamrożone maliny.
2. Zagotuj je ze śmietaną.
3. Dodaj do śmietany i malin czekoladę mleczną oraz gorzką. Mieszaj aż się rozpuści.
3. Całość zmiksuj.
4. Dodaj masło i mieszaj, aż się rozpuści.
5. Poczekaj aż masa ostygnie i wstaw do lodówki na kilka godzin.
6. Uformuj kulki, wbij je w patyczki do lodów lub na wykałaczki i znowu włóż do lodówki, aż stwardnieją.
7. Po tym czasie przygotuj polewę, tzn. rozpuść wybraną czekoladę w kąpieli wodnej (lub mikrofali).
8. Poczekaj aż trochę ostygnie, ale pilnuj, żeby nadal była płynna. Zanurzaj w niej praliny na patyczkach.

DSC_0426_1

DSC_0463_1

9. Udekoruj posiekanymi pistacjami.

DSC_0449_1

10. I szybciutko włóż z powrotem do lodówki, aż czekolada znowu zrobi się twarda.

A potem – smacznego!

DSC_0470

DSC_0474_1

  • ewa

    uuuu już mi ślinka cieknie
    na marginesie dodam, że piękną masz kuchnię

  • dzięki, przyda się w lipcu :)

  • Wyglądają pysznie :) Ja ostatnio obtaczałam pianki marshmallow w roztopionej czekoladzie i posypce z pokruszonych ciasteczek:) Pycha, szkoda, że taka bomba kaloryczna ;)))

  • Są przeurocze, oglądam je po raz kolejny i się zachwycam ;)

  • Genialne :)

  • ależ piękne i „smaczne” zdjęcia! jak skończę karmić piersią, to wypróbuję!