Health and the city

Przepis na hamburgera tradycyjnego i wegeburgera

26 września 2014

DSC_0187
Hamburgery zaczęłam jeść tak naprawdę dopiero w ciąży. Podobnie jak w ogóle inne mięso niż drób – bo drobiu w tamtych miesiącach szczerze nie znosiłam – mdliło mnie na samą myśl o nim! Za to dzień bez bekonu był dniem straconym. A najlepszy bekon był ukryty w Kanapce Drwala z McDonald’s. No to jadłam te McDonaldy, ale jeszcze bardziej lubiłam sobie taką kanapkę przyrządzić sama, bo pieczywo lepsze i mięso sto procent wołowina (a nie stuprocentowa wołowina jak w reklamie – różnica tylko na pozór subtelna!). I chociaż w ciąży już dawno nie jestem, miłość do domowych hamburgerów pozostała. A jak zajada się nimi mój syn! To znaczy, że muszą być naprawdę dobre…

DSC_0062



PRZEPIS NA HAMBURGERY (4 porcje)

400 g mielonego mięsa wołowego
2-3 ogórki kiszone
szczypta cynamonu
odrobina świeżo startego imbiru
pieprz cayenne
sól i pieprz do smaku
2-3 łyżeczki wody

DSC_0006

DSC_0042

WSKAZÓWKA: smażone mięso wołowe w smaku jest odrobinę gorzkie, dlatego ja lubię dodawać do niego kiszone ogórki, aby ten smak zrównoważyć.

1. Ogórki kiszone kroimy w naprawdę drobną kostkę. Dodajemy do mięsa.

DSC_0049

DSC_0055

2. Mięso doprawiamy i dodajemy wodę.
3. Mieszamy.
4. Formujemy płaskie hamburgery (w czasie smażenia zwiększają objętość).

DSC_0081

5. Smażymy na patelni z dwóch stron.



PRZEPIS NA WEGEBURGERY (4 porcje)

puszka cieciorki
2 marchewki
1/2 szklanki płatków z kaszy jaglanej
szklanka wody
1/4 szklanki bułki tartej
1 łyżka mąki
2 łyżki oleju
szczypta cynamonu
odrobina świeżo startego imbiru
pieprz cayenne
sól i pieprz do smaku

DSC_0114

1. Marchewkę obieramy i gotujemy, aż będzie miękka.
2. W drugim garnku gotujemy przez pięć minut płatki z kaszy jaglanej w szklance wody, co jakiś czas mieszając.

I mamy odrobinę czasu na wypicie kawy…

DSC_0134

DSC_0123
…czy raczej zabawę z dzieckiem.

3. Odcedzoną z zalewy cieciorkę łączymy w misce z ugotowaną marchewką.
4. Tłuczkiem do robienia puree z ziemniaków ugniatamy warzywa.
5. Dodajemy ugotowane płatki z kaszy jaglanej, bułkę tartą, olej i mąkę.
6. Doprawiamy i całość mieszamy.
7. Formujemy płaskie klopsy. Jeśli słabo się lepią, dodajemy jeszcze trochę oleju i mąki.
8. Smażymy na patelni z dwóch stron.

DSC_0177

Teraz została już tylko najlepsza zabawa! Bułki kroimy na pół, z każdej strony (również na zewnątrz!) smarujemy delikatnie masłem lub margaryną – dzięki temu będą rumiane i chrupiące. Na jednej z połówek kładziemy mięso, na to plasterek sera i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 10-15 minut.

DSC_0175

W tym czasie myjemy liście sałaty, kroimy pomidory w plasterki oraz cebulę. Dodajemy do bułek po wyjęciu z piekarnika. Polewamy ketchupem, składamy hamburgera i…

DSC_0076

Smacznego!

DSC_0193

DSC_0194

PS Osobiście najbardziej lubię wegeburgera, a mąż i Kostek hamburgera tradycyjnego. A Tobie który bardziej smakował?

DSC_0179

Dodaj komentarz

5 komentarzy do "Przepis na hamburgera tradycyjnego i wegeburgera"

avatar
  Subscribe  
najnowszy najstarszy
Powiadom o
szaramysz
Gość
szaramysz

Ja myślę, że smażone kotlety podane na dodatek w „wydmuszkowej” bułce to jedzenie niezbyt dobre dla malucha… Niesamowite jest za to, jak młody zajada się ogórkiem kiszonym!:)
Na marginesie: popraw przekierowanie z kuku-mamuniu.pl, bo nie działa prawidłowo.

ewa
Gość

`kukurydza z puszki…to lepiej bez kukurydzy

Katarzyna Zdyb
Gość

I nagle nabrałam ochoty na hamburgera :)

Sonia Owsiewska
Gość
Sonia Owsiewska

margaryna jest zajebista. :-/

Olga
Gość

My też robimy w domu :) ja robię dla siebie w grahamce :) do mięsa mielonego wołowego dodaję słodką paprykę w proszku i trochę pieprzu :) też pycha :D i sos: 1/3 majonez, 1/3 ketchup, 1/3 musztarda francuska :) no i świeże warzywa :D pycha :)

error: Content is protected !!