Health and the city

Łosoś teriyaki z warzywami

10 października 2016

DSC_3921

Sos teriyaki można kupić, ale można też bardzo łatwo zrobić go samemu w domu, co polecam, bo wtedy smakuje najlepiej :). To jeden z najpopularniejszych sosów japońskich, który pasuje zarówno do mięsa jak i do ryb. Ja proponuję podać go z łososiem, bo tak przyrządzony łosoś (zaraz po łososiu z tego przepisu) jest moim ulubionym. Fajne jest to, że łososia teriyaki można grillować, smażyć lub piec. To, co pokazuję poniżej, jest więc tylko jedną z propozycji podania – zawsze możesz przystroić go innymi warzywami lub przygotować do niego dowolną sałatkę. Przepis naprawdę nie jest skomplikowany – choć kiedy się go czyta, brzmi trochę jak pomieszane z poplątanym, pewnie przez ilość składników. I chociaż robienie tego obiadu trzeba zacząć jakieś 1,5 godziny przed podaniem, to tak naprawdę robi się on (prawie) sam – mieszasz, macerujesz, wrzucasz do jednego gara, pieczesz, trochę gotujesz i voila! Idealny zawsze wtedy, kiedy brakuje ci pomysłu na coś smacznego i zdrowego.

DSC_3861

lososteriaykikopia

DSC_3877

– SPOSÓB PRZYGOTOWANIA –


1. Sos sojowy połącz z miodem i mieszaj, aż miód się rozpuści. Dodaj ocet ryżowy, czosnek, imbir i sok z połowy limonki.

DSC_3863 kopia

2. Tak przygotowaną marynatę wlej do naczynia i zatop w niej łososia (skórą do góry). Na godzinę odstaw do lodówki.

3. W tym czasie pokrój marchewkę, podziel brokuła na różyczki, odetnij końcówki od fasolki. Przełóż warzywa do naczynia wyłożonego papierem do pieczenia, polej je odrobiną oliwy, posyp solą, pieprzem (byle nie za dużo, bo sos, który dasz na wierzch, będzie wyrazisty) i włóż do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 30 minut.

4. Po godzinie wyjmij łososia z marynaty i ułóż go na warzywach. Całość piecz jeszcze przez 15 minut w 200 stopniach.

5. Marynaty nie wylewaj – to baza do sosu. Przelej ją do rondelka i zagotuj.

6. Mąkę kukurydzianą rozprowadź w zimnej wodzie i wlej do gotującej się marynaty. Gotuj na średnim ogniu aż sos zgęstnieje i będzie miał konsystencję syropu. Pod koniec możesz dodać olej sezamowy (oleju już nie zagotowujemy!).

DSC_3867 k

7. Upraż sezam na suchej patelni. Pokrój szczypiorek.

8. Po wyjęciu warzyw i łososia z piekarnika zalej rybę sosem, posyp sezamem i szczypiorkiem. Tak przyrządzonego łososia najlepiej podawać z ryżem.

DSC_3904

DSC_3913

A teraz dowód, że danie wcale nie jest takie skomplikowane, na jakie wygląda – przygotował je mój mąż razem z Kostkiem „NIE” Kosteckim:

Wiem, że młody zrobił antyreklamę temu daniu, ale spokojnie – kiedy zdjęliśmy szczypiorek z jego porcji, zjadł wszystko.

A więc smacznego!

Aha, i koniecznie daj znać, czy lubisz kuchnię japońską i jak smakował ci łosoś z tego przepisu!

Dodaj komentarz

3 komentarzy do "Łosoś teriyaki z warzywami"

avatar
  Subscribe  
najnowszy najstarszy
Powiadom o
salus salus
Gość
salus salus

Ale głodna jestem!!

sasas
Gość

zamiast octu ryżowego powinien być sos sojowy