Nie tylko na deser: ciasto z kaszy jaglanej

DSC_5353

Kto lubi kaszę jaglaną ręka w górę? Ha! Wiedziałam, że nie podniesiesz! Przyznam szczerze, że ja też za jaglanką nie przepadam. Niby wiem, że to najzdrowsza z kasz, ale i tak wybierałam ją zawsze w ostateczności. Dopóki nie zrobiłam tego ciasta. Tak, dobrze czytasz: zrobiłam ciasto z kaszy. A wiesz co jest w tym wszystkim najlepsze? To nie jest zwykły, słodki placek, puste kalorie i nic poza tym. To pełnowartościowy posiłek, który nadaje się nie tylko na deser, ale równie dobrze na śniadanie czy kolację dla całej rodziny.

DSC_5363

PRZEPIS NA CIASTO Z KASZY JAGLANEJ (BEZ CUKRU!)

Składniki:

szklanka kaszy jaglanej (lub 2 torebki)
2 szklanki mleka
2 jajka
ulubione owoce (z kaszą świetnie komponują się: jabłka, banany, maliny, borówki, jagody)
orzechy (mogą być ulubione lub mieszanka orzechów)
1/4 szklanki miodu
wiórki kokosowe
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej

DSC_5350

1. Surową kaszę wsyp do miski. Dodaj cynamon i gałkę muszkatołową, wymieszaj.
2. Do drugiej miski wlej mleko. Roztrzep w mleku dwa jaja. Dodaj i wymieszaj miód, niech się rozpuści.
3. Tym mlekiem z jajkami i miodem zwilż kaszę – mieszaj tak, żeby była wilgotna, ale żeby nic nie pływało. Resztę mleka odstaw.
4. Pokrój owoce w kostkę (ja – ze względu na porę roku – wybrałam jedno jabłko i jednego banana). Kilka kawałków dodaj do kaszy i wymieszaj.
5. Średniej wielkości naczynie żaroodporne posmaruj masłem. Przełóż do niego kaszę.
6. Na wierzchu ułóż resztę owoców.
7. Posyp je orzechami i wiórkami kokosowymi (dwie łyżki wiórków powinny wystarczyć).
8. Na to wlej resztę mleka z jajkami i miodem.
9. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni na około godzinę.

DSC_5377

Ciasto jaglane można jeść z jogurtem, miodem lub bitą śmietaną.

Smacznego!

DSC_5383

32
Dodaj komentarz

avatar
19 Comment threads
13 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
25 Comment authors
Dżowajta JLBeata BillipKlaudia JakubowskaKatarzyna | Skrzydła RozwojuKaśkaKatarzyna Recent comment authors
  Subscribe  
najnowszy najstarszy
Powiadom o
Milka6300
Gość
Milka6300

Brzmi pysznie. Na pewno zrobię :-)
A dla lubiących czekoladę, polecam to:
http://www.mojewypieki.com/przepis/brownie-z-kaszy-jaglanej-z-orzechami-pekan

salus salus
Gość
salus salus

Nigdy takiego nie jadłam.. ale zawsze warto sprawdzić i poznać nowe smaki ?

kaki
Gość
kaki

Super przepis!a zamiast miodu może być po prostu cukier?

Aga
Gość
Aga

Ciasto nie wyszło gorzkie? Czy wcześniej jakoś usunęłas goryczkę z kaszy? Pozdrawiam

Katarzyna | Skrzydła Rozwoju
Gość

Ja goryczki pozbywam się wcześniej kaszę po prostu dobrze przepłukując ;)

Asia
Gość
Asia

czy ta kasza ma być ugotowana czy surowa ?

Monka
Gość
Monka

Przeczytalam i od razu zrobilam! Wyszlo pyszne!;)

Matko Zabawko
Gość

Masz racje, nie lubię kaszy jaglanej, bo nigdy mi nie wychodzi :p każda próba jej przyrządzenia kończy się wyrzuceniem całej zawartości garnka do kosza. Jak naprawimy piekarnik wypróbuję przepis na ciasto, może się uda.

Kaś Nerc
Gość
Kaś Nerc

Ja gdzieś czytałam,że cała tajemnica przygotowania jaglanaki to nie można mieszać podczas gotowania, bo będzie gorzka. Po prostu łyżeczka masla i mały ogień i nie mieszać, super jest jaglana na mleku kokosowym-plus później ulubione owoce

kaska
Gość
kaska

Ulubionym daniem starszej corki byla kasza jaglana, dynia i losos na obiadek, oczywiscie jak byla mala. Teraz ma prawie 4lata i od 2lat, drugi raz zjadla kasze wczoraj, cala miske z sosem z gulaszu, normalnie pekam z dumy. Jutro zrobimy ciasto:-) nie dodamy jednak orzechow, bo maz nie lubi a dzieci za male na nie.

Chichotki Trzpiotki
Gość

Bardzo nie lubię kaszy jaglanej. Ale moja mama uwielbia. Dam jej przepis, niech zrobi dla spróbowania, jak coś to sama zje. :D A jak będzie dobre, to podchwycę temat. ;)

Natalia
Gość
Natalia

Zrobiłam dzisiaj rano i…..pyszne! Pani Ilono dziękuję za fajny przepis! Moja córcia woła pjacuszek pjacuszek:), a mój Mąż po wejściu do domu pyta co tak pięknie pachnie:) Kawa i ciasto:) pycha:) I co najważniejsze jest mega łatwe:) bo dla mnie to priorytet, ja nie umiem piec. Pozdrawiam

pestki
Gość
pestki

Dla mnie podstawa to porządnie wypłukać kaszę i żadnej goryczki nie ma. Zresztą i bez tego jej nie czułam ?? a kaszę płukam bo jest wtedy bardziej gładka czy jak to nazwać ??. U nas jadamy na śniadanie z owocami ale gotowaną na wodzie, na mleku nie próbowałam, jakoś nie mogę się przekonać albo na mleku jadamy owsianki i manny więc tą zostawiamy sobie na wodzie. A ciasto na pewno spróbuję ?? Chyba karmiącej można?

Natalia
Gość
Natalia

Ja kiedyś robiłam przepyszne „raffaello” z kaszy z bananem i workami kokosowymi :-D. Ten przepis tez kiedyś z chęcią wykorzystam.
Jest jeden bardzo dobry sposób na pozbycie się goryczki. Należy podsmażyć chwile sucha kasze na patelni ;-).

Marta
Gość
Marta

Ciekawe czy mogę dodać kakao, dzieci wolą ciemne ciasta?

Daria Witkowska
Gość
Daria Witkowska

Wygląda pysznie! Będę musiała koniecznie przetestować ten przepis z mężem :)

Dla lubiących łakocie z dodatkiem kaszy jaglanej, może coś bardziej klasycznego, ale równie pysznego – kuleczi raffaelo. Tego przepisu nie sposób zepsuć – http://jemyzdrowo.pl/

Eliza
Gość
Eliza

Kasza jakby się nie upiekla :-( wyszła twarda co zrobiłam źle?

KaśkaKatarzyna
Gość
KaśkaKatarzyna

nie wyszło totalnie ;-( kasza strasznie twarda i zbita

Klaudia Jakubowska
Gość
Klaudia Jakubowska

A czy mozna zastapic czyms mleko?

Beata Billip
Gość
Beata Billip

mlekiem roślinnym :)

Dżowajta JL
Gość
Dżowajta JL

Właśnie wcinam…. Mega mniam będę robić często ?.. kto by pomyślał że z kaszą jaglaną i może smakować ??