Health and the city

Nie tylko na deser: ciasto z kaszy jaglanej

11 lutego 2016

DSC_5353

Kto lubi kaszę jaglaną ręka w górę? Ha! Wiedziałam, że nie podniesiesz! Przyznam szczerze, że ja też za jaglanką nie przepadam. Niby wiem, że to najzdrowsza z kasz, ale i tak wybierałam ją zawsze w ostateczności. Dopóki nie zrobiłam tego ciasta. Tak, dobrze czytasz: zrobiłam ciasto z kaszy. A wiesz co jest w tym wszystkim najlepsze? To nie jest zwykły, słodki placek, puste kalorie i nic poza tym. To pełnowartościowy posiłek, który nadaje się nie tylko na deser, ale równie dobrze na śniadanie czy kolację dla całej rodziny.

DSC_5363

PRZEPIS NA CIASTO Z KASZY JAGLANEJ (BEZ CUKRU!)

Składniki:

szklanka kaszy jaglanej (lub 2 torebki)
2 szklanki mleka
2 jajka
ulubione owoce (z kaszą świetnie komponują się: jabłka, banany, maliny, borówki, jagody)
orzechy (mogą być ulubione lub mieszanka orzechów)
1/4 szklanki miodu
wiórki kokosowe
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej

DSC_5350

1. Surową kaszę wsyp do miski. Dodaj cynamon i gałkę muszkatołową, wymieszaj.
2. Do drugiej miski wlej mleko. Roztrzep w mleku dwa jaja. Dodaj i wymieszaj miód, niech się rozpuści.
3. Tym mlekiem z jajkami i miodem zwilż kaszę – mieszaj tak, żeby była wilgotna, ale żeby nic nie pływało. Resztę mleka odstaw.
4. Pokrój owoce w kostkę (ja – ze względu na porę roku – wybrałam jedno jabłko i jednego banana). Kilka kawałków dodaj do kaszy i wymieszaj.
5. Średniej wielkości naczynie żaroodporne posmaruj masłem. Przełóż do niego kaszę.
6. Na wierzchu ułóż resztę owoców.
7. Posyp je orzechami i wiórkami kokosowymi (dwie łyżki wiórków powinny wystarczyć).
8. Na to wlej resztę mleka z jajkami i miodem.
9. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni na około godzinę.

DSC_5377

Ciasto jaglane można jeść z jogurtem, miodem lub bitą śmietaną.

Smacznego!

DSC_5383

  • Milka6300

    Brzmi pysznie. Na pewno zrobię :-)
    A dla lubiących czekoladę, polecam to:
    http://www.mojewypieki.com/przepis/brownie-z-kaszy-jaglanej-z-orzechami-pekan

  • salus salus

    Nigdy takiego nie jadłam.. ale zawsze warto sprawdzić i poznać nowe smaki ?

  • kaki

    Super przepis!a zamiast miodu może być po prostu cukier?

  • Aga

    Ciasto nie wyszło gorzkie? Czy wcześniej jakoś usunęłas goryczkę z kaszy? Pozdrawiam

    • Właśnie nie wyszło. Ja dlatego nie przepadam za jaglanką, bo wyczuwam tę gorycz zawsze, a tutaj – nie.

      • Aneta

        kasza ma być wcześniej ugotowana?

        • Nie, surowa.

          • kasia

            Zeby usunac goryczke: uprazyc kasze na patelni a potem przelozyc na sitko i sprazyc wrzatkiem…

      • Kasia

        Jak zrobić idealną kaszę jaglaną: kaszę wypłukać, przelać wrzątkiem, podprażyć na suchym garnku kilka sekund i zalać wrzątkiem. Gotować 5 min pod przykryciem bez podnoszenia pokrywki na małym ogniu. Zdjąć z ognia i zostawić jeszcze na 10 min pod przykryciem. Gotowe!

    • Ja goryczki pozbywam się wcześniej kaszę po prostu dobrze przepłukując ;)

  • Asia

    czy ta kasza ma być ugotowana czy surowa ?

  • Monka

    Przeczytalam i od razu zrobilam! Wyszlo pyszne!;)

  • Masz racje, nie lubię kaszy jaglanej, bo nigdy mi nie wychodzi :p każda próba jej przyrządzenia kończy się wyrzuceniem całej zawartości garnka do kosza. Jak naprawimy piekarnik wypróbuję przepis na ciasto, może się uda.

    • To ja mam chyba ten sam problem, że po prostu nie umiem jej dobrze zrobić ;).
      Zajrzyj na mojego fejsa, dziewczyny podrzuciły tam w komentarzach dwa blogi, na których są fajne przepisy z jaglanką w roli głównej.

  • Kaś Nerc

    Ja gdzieś czytałam,że cała tajemnica przygotowania jaglanaki to nie można mieszać podczas gotowania, bo będzie gorzka. Po prostu łyżeczka masla i mały ogień i nie mieszać, super jest jaglana na mleku kokosowym-plus później ulubione owoce

    • Widzisz, może to prawda? Bo w tym cieście nie da się jej mieszać i – mimo że niepłukana – wcale nie jest gorzka.

  • kaska

    Ulubionym daniem starszej corki byla kasza jaglana, dynia i losos na obiadek, oczywiscie jak byla mala. Teraz ma prawie 4lata i od 2lat, drugi raz zjadla kasze wczoraj, cala miske z sosem z gulaszu, normalnie pekam z dumy. Jutro zrobimy ciasto:-) nie dodamy jednak orzechow, bo maz nie lubi a dzieci za male na nie.

  • Bardzo nie lubię kaszy jaglanej. Ale moja mama uwielbia. Dam jej przepis, niech zrobi dla spróbowania, jak coś to sama zje. :D A jak będzie dobre, to podchwycę temat. ;)

  • Natalia

    Zrobiłam dzisiaj rano i…..pyszne! Pani Ilono dziękuję za fajny przepis! Moja córcia woła pjacuszek pjacuszek:), a mój Mąż po wejściu do domu pyta co tak pięknie pachnie:) Kawa i ciasto:) pycha:) I co najważniejsze jest mega łatwe:) bo dla mnie to priorytet, ja nie umiem piec. Pozdrawiam

  • pestki

    Dla mnie podstawa to porządnie wypłukać kaszę i żadnej goryczki nie ma. Zresztą i bez tego jej nie czułam ?? a kaszę płukam bo jest wtedy bardziej gładka czy jak to nazwać ??. U nas jadamy na śniadanie z owocami ale gotowaną na wodzie, na mleku nie próbowałam, jakoś nie mogę się przekonać albo na mleku jadamy owsianki i manny więc tą zostawiamy sobie na wodzie. A ciasto na pewno spróbuję ?? Chyba karmiącej można?

  • Natalia

    Ja kiedyś robiłam przepyszne „raffaello” z kaszy z bananem i workami kokosowymi :-D. Ten przepis tez kiedyś z chęcią wykorzystam.
    Jest jeden bardzo dobry sposób na pozbycie się goryczki. Należy podsmażyć chwile sucha kasze na patelni ;-).

  • Marta

    Ciekawe czy mogę dodać kakao, dzieci wolą ciemne ciasta?

  • Daria Witkowska

    Wygląda pysznie! Będę musiała koniecznie przetestować ten przepis z mężem :)

    Dla lubiących łakocie z dodatkiem kaszy jaglanej, może coś bardziej klasycznego, ale równie pysznego – kuleczi raffaelo. Tego przepisu nie sposób zepsuć – http://jemyzdrowo.pl/

  • Eliza

    Kasza jakby się nie upiekla :-( wyszła twarda co zrobiłam źle?

    • Za krótko w piekarniku ;).
      Jakby była za sucha, to znaczy, że za mało mleka.

  • KaśkaKatarzyna

    nie wyszło totalnie ;-( kasza strasznie twarda i zbita

  • Klaudia Jakubowska

    A czy mozna zastapic czyms mleko?

    • Beata Billip

      mlekiem roślinnym :)

  • Dżowajta JL

    Właśnie wcinam…. Mega mniam będę robić często ?.. kto by pomyślał że z kaszą jaglaną i może smakować ??