Health and the city

Najzdrowsze ciasto na świecie

30 sierpnia 2015

DSC_1573

Już za chwilę, już za moment zaczyna się sezon na orzechy. I właśnie z tej okazji specjalnie dla ciebie przygotowałam przepis z orzechami w roli głównej.

I to nie byle jaki przepis! Wystarczy spojrzeć na składniki, żeby odkryć, że to musi być najzdrowsze ciasto na świecie. Niemożliwe? A jednak!

W dodatku jest naprawdę pyszne :).

DSC_1498

SKŁADNIKI:

NA SPÓD

DSC_1466

250 g orzechów (włoskie, migdały, ziemne – jakie tylko lubisz)
200 g namoczonych rodzynków
2 łyżki siemienia lnianego

NA KREM

DSC_1477

3 banany
1 awokado
14 namoczonych daktyli
5 łyżek gorzkiego kakao
opcjonalnie 1 łyżka miodu

+ owoce do przystrojenia

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1. Zmiksuj orzechy z siemieniem lnianym.
2. Dodaj namoczone rodzynki i jeszcze raz zmiksuj całość.
3. Masę, która powstała, wyłóż w foremce do tarty.

DSC_1486

DSC_1525

4. Zmiksuj ze sobą banany, awokado, namoczone daktyle oraz kakao.
5. Posmakuj, bo być może krem będzie dla ciebie wystarczająco słodki. Jeśli nie, dodaj miód i dokładnie wymieszaj.
6. Przełóż krem na wcześniej przygotowany spód i rozsmaruj.

DSC_1504

DSC_1514

DSC_1530

7. Ozdób owocami – ja wybrałam maliny oraz borówki :).

DSC_1544

DSC_1550

DSC_1564

Smacznego!

DSC_1572

DSC_1579

  • Sonia

    Jakim urządzeniem rozrabiasz orzechy? Zastanawiam się już jakiś czas, żeby sobie coś takiego kupić, najlepiej małego (mocniejszy blender ? Ten, który mam sobie nie radzi).

    Ładnie ci w dłuższych włosach.

    • Dzięki :*.

      Piotrek rozdrabniał. Zwykłym, ręcznym blenderem (mamy jakiś z najniższej półki i trochę się męczył, ale poszło ;)).

      • No właśnie, to istotne, bo tylko rozdrobnione blenderem to jedno, a zmielone w młynku do kawy – to co innego, wtedy powstaje odpowiednik mąki (choć z dodatkiem tłuszczu) i wtedy można prawie robić ciasto jak z mąki, ale nie wiem, czy akurat w tym przypadku. Dlatego chyba nie tak konieczne jest doprecyzowanie poziomu rozdrobnienia tej podstawy ciasta – zapewne tu raczej rodzynki i tak zdominują masę.

        • Wystarczy blenderem, mokre rodzynki zlepiają ze sobą całą masę :).

          • Kasia

            Maszynka do mielenia miesa tez jest ok i nie niszczy sie tj blender.

  • Natalia Plucińska

    Czym można zastąpić daktyle? Suszone śliwki byłyby ok? :)

    • One dodają słodkości, więc zamiast nich można dodać trochę więcej miodu :).

      • Natalia Plucińska

        A czy ciasto jest od razu gotowe do jedzenia czy musi trochę postać, żeby dobrze się kroiło? :)

      • Sylwia Jaśkowska

        A czy można daktyle zastąpić suszoną żurawiną? Też jest słodka, tylko nie wiem czy smak wpasuje się w całość odpowiednio :)

        • Pasuje, ale nie wiem jak z blendowaniem żurawin, może być ciężko ;).

  • Smacznie, zdrowo kolorowo :)

  • Matko Zabawko

    No proszę, to na prawdę zdrowe ciasto :)

  • aleś mi smaka narobiła :))) koniecznie muszę wypróbować, uwielbiam nowości :)))

  • Wygląda na słodkie i przepyszne, a faktycznie całkiem zdrowe ;) Skuszę się, tylko jedno pytanie – mam formę do tarty z wyciąganym dnem. Da radę? Spód po jakimś czasie w lodówce jest całkiem zwięzły? :)

  • Zapowiada się wyśmienicie, moja najbliższa pozycja do wykonania! :)

  • Delta

    Podziwiam jakość i…hmm…artyzm (nie wiem jak to inaczej ująć) Twoich fotografii. Ja od dwóch lat jakoś nie mogę wyjść z „amatorskiego podziemia” ;-) Może moje zdjęcia technicznie nie są najgorsze, ale nie potrafię w nich oddać tego, co bym chciał i co mam w głowie, brakuje mi jakiegoś dodatkowego zmysłu…albo wyobraźni. Szacun, pozdrawiam :)

  • przekażę przepis mojej sąsiadce, jest ona na diecie bezglutenowej, ciasto będzie dla niej idealne

  • Aneta Nagrodkiewicz

    Jutro wieczorem lub w niedzielę rano napiszę czy, oprócz bycia zdrowym, jest jeszcze smaczne ;P

  • Monika

    Mam pytanie jakim innym owocem mogę zamienić awokado?