Health and the city

Najlepszy kompot z rabarbaru

21 czerwca 2015

DSC_0249_1

Rabarbar można lubić lub nie lubić, ale zrobiony w ten sposób zasmakuje każdemu!

DSC_0018_1

DSC_0022_1

A wszystko zaczęło się od tego, że napadłam na Lidla, gdzie znalazłam łodygi rabarbaru i postanowiłam coś z nich zrobić.

Już wcześniej miałam okazję pić kompot z rabarbaru w kilku tańszych knajpach, ale nigdy do końca mi nie smakował. Za dużo wody i cukru, a za mało rabarbaru w rabarbarze. Stwierdziłam więc, że spróbuję przygotować go sama i…  Nie pomyliłam się. Rabarbar jest pycha! Nie tylko fajnie wygląda (cały różowiutki!), ale do tego jeszcze smakuje FENOMENALNIE. Nie wierzysz? Koniecznie musisz wypróbować ten przepis :).

DSC_0010_1

PRZEPIS NA KOMPOT Z RABARBARU

SKŁADNIKI:

1 kg łodyg rabarbaru
3 litry wody
12 łyżek cukru
laska wanilii
cytryna
mięta

1. Najpierw wymyj łodygi rabarbaru, a potem je pokrój.

DSC_0028_1

2. Do dużego garnka wsyp cukier i podgrzewaj przez kilka minut na średnim ogniu dopóki nie zrobi się brązowy.
3. Dodaj do garnka łodygi rabarbaru i mieszając, podsmaż całość przez chwilę. Cukier prawdopodobnie przyklei się do dna garnka i łyżeczki, ale to nie szkodzi.
4. Zalej wszystko – co jest w garnku – wodą.
5. Przekrój laskę wanilii wzdłuż, łyżeczką wyjmij miąższ ze środka i dodaj do garnka, a następnie wrzuć całą laskę.
6. Całość zagotuj i gotuj tak przez kilka minut, aż cukier całkowicie się rozpuści.
7. Tłuczkiem lub czymkolwiek co masz pod ręką rozgnieć rabarbar w garnku, żeby całkowicie puścił sok.
8. Przelej kompot przez sitko i odstaw do wystygnięcia.
9. Kompot można pić na ciepło i na zimno, a przed samym podaniem przystroić cytryną i miętą.

SMACZNEGO!

DSC_0250_1

  • u nas jest na 2 miejscu, zaraz po truskawkowym :)

    • Truskawkowy <3 to smak mojego dzieciństwa, baaardzo dawno nie piłam, ale masz rację – jest bezkonkurencyjny!

  • Muszę dodać wanilię, ale cukier chyba niezmiennie będę zastępować syropem z agawy/miodem. A przy okazji mam pytanie: zaopatrzyłaś się może w nowy aparat? Jeśli tak, to będę wdzięczna za szczegóły. A jesli nie, to też poproszę info :)

    • Jasne, że można zastępować cukier, chociaż wtedy nie wiem, co z tym smażeniem.

      Zdjęcia robione jeszcze moim starym aparatem Nikon d5100 + obiektyw Nikkor 50 mm 1/8 :).

      • A nowy aparat jaki planujesz?

        • Też Nikon, ale przesiadka na pełną klatkę – pewnie d750.

  • kompot kompotem, ale ta torba-kosz z lidla jest boska!, mi się udało upolować taką z dłuższymi, z czerwoną wyściółką w środku,

  • Kompot z rabarbaru i truskawek, to smaki mojego dzieciństwa :)

  • Matko Zabawko

    Trzeba będzie zrobić rabarbarowy kompot. Muszę spytać, skąd ta biała torba? :)

  • Rany, kocham ten kompot do bólu – już sie nie mogę doczekać !
    a wanilii nigdy nie dodawałam – ale spróbuję !

    A.