Najlepszy kompot z rabarbaru

Rabarbar można lubić lub nie lubić, ale zrobiony w ten sposób zasmakuje każdemu!

DSC_0018_1

DSC_0022_1

A wszystko zaczęło się od tego, że napadłam na Lidla, gdzie znalazłam łodygi rabarbaru i postanowiłam coś z nich zrobić.

Już wcześniej miałam okazję pić kompot z rabarbaru w kilku knajpach, ale nigdy do końca mi nie smakował. Za dużo wody i cukru, a za mało rabarbaru w rabarbarze. Stwierdziłam więc, że spróbuję przygotować go sama i…  Nie pomyliłam się. Rabarbar jest pycha! Nie tylko fajnie wygląda (cały różowiutki!), ale do tego jeszcze smakuje FENOMENALNIE. Nie wierzysz? Koniecznie musisz wypróbować ten przepis :).

DSC_0010_1

PRZEPIS NA KOMPOT Z RABARBARU

SKŁADNIKI:

1 kg łodyg rabarbaru
3 litry wody
12 łyżek cukru
laska wanilii
cytryna
mięta

1. Najpierw wymyj łodygi rabarbaru, a potem je pokrój.

DSC_0028_1

2. Do dużego garnka wsyp cukier i podgrzewaj przez kilka minut na średnim ogniu dopóki nie zrobi się brązowy.
3. Dodaj do garnka łodygi rabarbaru i mieszając, podsmaż całość przez chwilę. Cukier prawdopodobnie przyklei się do dna garnka i łyżeczki, ale to nie szkodzi.
4. Zalej wszystko – co jest w garnku – wodą.
5. Przekrój laskę wanilii wzdłuż, łyżeczką wyjmij miąższ ze środka i dodaj do garnka, a następnie wrzuć całą laskę.
6. Całość zagotuj i gotuj tak przez kilka minut, aż cukier całkowicie się rozpuści.
7. Tłuczkiem lub czymkolwiek co masz pod ręką rozgnieć rabarbar w garnku, żeby całkowicie puścił sok.
8. Przelej kompot przez sitko i odstaw do wystygnięcia.
9. Kompot można pić na ciepło i na zimno, a przed samym podaniem przystroić cytryną i miętą.

SMACZNEGO!

DSC_0250_1

(27 374 odwiedzin wpisu)
14 komentarzy
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments
Do more of what makes you happ

u nas jest na 2 miejscu, zaraz po truskawkowym :)

Ilona Kostecka
8 lat temu

Truskawkowy <3 to smak mojego dzieciństwa, baaardzo dawno nie piłam, ale masz rację – jest bezkonkurencyjny!

piwnooka
8 lat temu

Muszę dodać wanilię, ale cukier chyba niezmiennie będę zastępować syropem z agawy/miodem. A przy okazji mam pytanie: zaopatrzyłaś się może w nowy aparat? Jeśli tak, to będę wdzięczna za szczegóły. A jesli nie, to też poproszę info :)

Ilona Kostecka
8 lat temu
Reply to  piwnooka

Jasne, że można zastępować cukier, chociaż wtedy nie wiem, co z tym smażeniem.

Zdjęcia robione jeszcze moim starym aparatem Nikon d5100 + obiektyw Nikkor 50 mm 1/8 :).

piwnooka
8 lat temu
Reply to  Ilona Kostecka

A nowy aparat jaki planujesz?

Ilona Kostecka
8 lat temu
Reply to  piwnooka

Też Nikon, ale przesiadka na pełną klatkę – pewnie d750.

czytam, kiedy mogę
8 lat temu

kompot kompotem, ale ta torba-kosz z lidla jest boska!, mi się udało upolować taką z dłuższymi, z czerwoną wyściółką w środku,

Jak ona to robi
8 lat temu

Kompot z rabarbaru i truskawek, to smaki mojego dzieciństwa :)

Matko Zabawko
Matko Zabawko
8 lat temu

Trzeba będzie zrobić rabarbarowy kompot. Muszę spytać, skąd ta biała torba? :)

Ilona Kostecka
8 lat temu
Reply to  Matko Zabawko

Z Lidla – niecałe 30 zł ;).

Agnieszka Szpilki w Szafie

Rany, kocham ten kompot do bólu – już sie nie mogę doczekać !
a wanilii nigdy nie dodawałam – ale spróbuję !

A.

trackback

[…] A mój przepis na kompot z rabarbaru znajdziesz TUTAJ. […]

Joanna
Joanna
4 lat temu

Hej, znalazłam Twój wpis o kompocie z rabarbaru dopiero teraz i go wypróbowałam i jest extra :) niestety przeczytałam w internecie, że nie mogą go spożywać dzieci ze wględu na to, że utrudnia przyswajanie wapnia a i kobiety w ciąży i laktacji nie mogą go spożywać. Moje pytanie od jakiego wieku dzieci mogą go pić aby było to dla nich bezpieczne?

Monika
Monika
3 lat temu

Dziękuję za przepis! Ma ciekawy karmelowy posmak. Pychotka?