Health and the city

Lody, które najbardziej lubi mój mąż. Bo nie tuczą jego żony!

8 sierpnia 2017

Lody to i tak chyba najzdrowsza słodycz na świecie, a piszę to wcale nie dlatego, że rozpływam się właśnie w 30 stopniowym upale i nie potrafię ich sobie oraz dzieciom odmówić. Nie, całkiem serio – jest tam wapń i owoce, no ale to, że od lodów się chudnie, bo są zimne, jest już totalnym mitem. Trzeba na nie uważać tak jak na wszystkie inne słodycze. No chyba że spróbujesz zrobić lody z mojego przepisu – bez cukru czy tłustej śmietany, za to z kaszą jaglaną, choć wcale tego nie poczujesz, kiedy będziesz je jeść! Jak bardzo kochasz mnie teraz za to, że możesz swojemu dziecku zaserwować jaglankę, a ono wcale nie ucieknie, gdzie pieprz rośnie, tylko będzie zajadać się z apetytem?

Będę teraz nieskromna, ale moje lody borówkowe – choć bez cukru – wyszły naprawdę genialne w smaku! Mleka kokosowego zamiast krowiego użyłam trochę przypadkiem, bo była na nie promocja w Lidlu i mąż wykupił mi połowę sklepu, a jakoś te puszki zużyć trzeba :). Ale tak całkiem serio – lubię mleko kokosowe! Jest świetne do lodów, bo jest tłuste (czyli nie trzeba dodawać śmietany), ale równocześnie gęste. Dodatkowo zagęściłam je jeszcze dwiema łyżeczkami kaszy jaglanej, choć mąka kukurydziana nada się równie dobrze :).

Moim największym problemem jest brak maszynki do robienia lodów, ale doszłam chyba do końca internetu w poszukiwaniu rozwiązania i wiesz co? Udało się! Wiem już, co zrobić, żeby domowe lody były puszyste, a nie zbite na kamień.

Oczywiście swoim sekretem podzielę się z tobą :).

PRZEPIS NA WEGAŃSKIE LODY BORÓWKOWE BEZ CUKRU!


Przygotuj:

2 łyżeczki ugotowanej kaszy jaglanej (lub mąki kukurydzianej)
2 szklanki borówek
puszkę mleka kokosowego
5 łyżek syropu z agawy (jeśli nie masz, może być miód!)
sok z połowy cytryny

Domowe lody


A teraz… Do dzieła!

Odlej płynną część mleka kokosowego i zagotuj w garnku tylko to gęste.

Zestaw z ognia i dodaj kolejno: kaszę (albo mąkę), syrop z agawy (albo miód). Na końcu wsyp borówki i wszystko skrop sokiem z cytryny.

Całość zblenduj na gładko, chociaż wiadomo, że jak jakaś borówka zostanie w całości, to nic się nie stanie :).

Jeszcze ciepłe lody przelej do naczynia i odstaw do ostygnięcia na jakąś godzinę. Po tym czasie przemieszaj je i wstaw na kolejną godzinę do lodówki.

Domowe lody

Po wyjęciu z lodówki znowu swoje lody wymieszaj i przełóż je do zamrażarki. I teraz – UWAGA! – najważniejsze: musisz je wyjmować co godzinę i spulchniać, czyli mieszać, żeby były puszyste jak te ze sklepu, a nie twarde tak, że zęby można na nich połamać. Chodzi o to, żeby rozbić kryształki lodu :).

lody naturalne

Lody najlepiej mrozić 6 godzin (i w tym czasie 6 razy mieszać), a po tym czasie zjeść.

Jeśli jednak chcesz je przetrzymać w zamrażarce dłużej (np. kilka dni), to po prostu wyjmij je jakieś 10-15 przed konsumpcją, niech się trochę stopią, a potem…

najlepsze lody

Domowe lody

SMACZNEGO!

Domowe lody


SPODOBAŁ CI SIĘ TEN WPIS? UWAŻASZ, ŻE JESZCZE KOMUŚ MOŻE SIĘ PRZYDAĆ? BĘDZIE MI BARDZO MIŁO, JEŚLI:

  • polajkujesz go albo udostępnisz na moim fanpejdżu,
  • dasz mi o tym znać komentarzem,
  • zaobserwujesz mojego Facebooka, żeby być ze wszystkim na bieżąco,
  • dołączysz do nas na Instagramie :)
  • e-milka

    Brzmi pysznie.

  • Rany jak tu jest pięknie! Uwieeelbiam taką estetykę. I uwielbiam zdrowe przepisy. Wygląda na to, że będę tu stałym gościem :)))) Czy można z braku laku (czyt. boróweczek) użyć malinek? Wtedy pewnie trochę więcej miodu?

    • Na pewno można!

      Co do miodu, myślę, że 5 łyżek wystarczy. My mieliśmy borówki prosto z pola od gospodarza, smakowały inaczej niż sklepowe – były mega kwaśne, pewnie przez brak słońca w tym roku w Polsce.

  • Olga

    Brzmi smacznie :) chociaż można też dostać dobre mleko kokosowe w puszce które się nie rozwarstwia na gęste (co w zasadzie jest śmietanką kokosową) i rzadkie ;) więc technicznie używasz śmietanki kokosowej a nie mleka kokosowego (sama śmietanka jest do kupienia w mniejszych puszkach ;)) ale przepis zapisuję do ulubionych :)
    Ja w tamtym roku maszynką do lodów robiłam lody z jogurtu naturalnego i miodu :) do tego można dodać owoce świeże lub zmieszać mus owocowy z jogurtem :)

    • A możesz podać firmę takiego mleka? Zawsze trafiałam na rozwarstwione :/

      Brzmią super takie lody z jogurtu – chyba czas kupić maszynkę :)

      • Olga

        Real THAI, miałam w puszce 400ml, skład: ekstrakt z kokosa 85%, woda
        kupiłam w jakimś sklepie online