Health and the city

Jajecznica dla niemowlaka

23 marca 2014

DSC_1351

Przepis na jajecznicę dla niemowlaka sprzedała mi moja mama. Od zwykłej różni się tym, że została przygotowana na parze, a nie usmażona na patelni. I nie dodałam do niej soli. Razem ze świeżym chlebem posmarowanym masłem stanowi pożywne drugie śniadanie dla dziecka, które ukończyło 11. miesiąc życia (dokładnie wtedy możemy zacząć podawać całe jajko, a nie tylko żółtko).

Nie dysponuję żadnymi pokazowymi zdjęciami, bo – kiedy przygotowywałam „scenografię” – jajecznica w błyskawicznym tempie zaczęła znikać z miseczki. Lepszej rekomendacji chyba nie trzeba?

DSC_1350

PRZEPIS NA JAJECZNICĘ NA PARZE

Składniki:

jajko
szczypta mąki
odrobina mleka
kilka kropel wody źródlanej
ociupina pieprzu
plasterek pomidora pokrojony w drobną kostkę (opcjonalnie)

1. Do garnka wlewamy wodę z kranu, zagotowujemy ją.
2. W tym czasie w kubku bełtamy jajko z odrobiną wody źródlanej, mleka, mąki i pieprzu. Możemy dodać trochę drobno pokrojonego pomidora.
3. Na garnku z gotującą się wodą stawiamy metalową miskę.
4. Do miski wlewamy rozbełtane jajo i mieszamy, aż się zetnie. Nie dotykajcie przypadkiem miski, bo się poparzycie (mnie nikt nie ostrzegł ;)).

Smacznego!

Dodaj komentarz

3 komentarzy do "Jajecznica dla niemowlaka"

avatar
  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Magda
Gość

fajnie, że opisałaś co i jak, jutro zrobię mojemu bąkowi:) poproszę więcej kulinarnych postów!

Kuku-Mamuniu
Gość

Postaram się :).

Gajzo
Gość

Czasem oglądam Marte Steward i tam również pokazywali jak przygotować taką jajecznicę na parze, ale przy użyciu dyszy do spieniania mleka… I w sumie bym zrobiła, ale jak pomyślę o jajecznicy w kawie i ekspresie oblepionym jajkiem… :).