Health and the city

Gofry, których brakuje nad polskim morzem!

11 sierpnia 2018

Jesteś gofrowym zjadaczem? Jeśli uwielbiasz gofry, koniecznie musisz zobaczyć, co dla ciebie przygotowałam. Bo to – co sprzedają nad polskim morzem czy w restauracjach – jest niczym w porównaniu z przepisami na gofry, które pokazuję!

gofry

Sekret dobrych gofrów tkwi w dobrej gofrownicy. Dlatego niech nie kuszą cię przypadkiem wynalazki 2 w 1 czyli opiekacz do tostów i gofrownica razem, bo wiadomo, że jak coś jest do wszystkiego, to jest… do niczego! A tak całkiem serio, kupiliśmy kiedyś coś takiego i ciasto wychodziło niedopieczone oraz gumowate. W akcie desperacji dosmażaliśmy je potem na patelni…

Dobra gofrownica wcale nie musi kosztować dużo, ale na co powinnaś zwrócić uwagę przede wszystkim – to jej moc. Najlepiej od 1000 do 2000 W. Na gofrownice poniżej 800 W nawet nie patrz w sklepie, bo to strata kasy!

A jeśli masz już dobrą gofrownicę, to czas na sprawdzony przepis na ciasto :).



PRZEPIS NA GOFRY

(wyjdzie około 12 sztuk)

gofry

Lista zakupów:

2 szklanki mąki
1 i 3/4 szklanki mleka
pół szklanki oleju

2 jajka
łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli

1. Oddziel żółtka od białek, dzięki temu ciasto będzie puszyste w środku i chrupiące na zewnątrz.

2. Białka odłóż na bok, a żółtka połącz dokładnie z mlekiem.

3. Dodaj pozostałe składniki i wymieszaj tak, żeby nie było grudek – ręcznie albo mikserem.

4. Dodaj szczyptę soli i ubij białka jajek na sztywno, a potem delikatnie połącz z resztą ciasta. Masa powinna być puszysta i gęstsza niż ciasto na naleśniki. Jeśli jest za rzadka – dodaj mąki. Jeśli jest zbyt sztywna – dolej mleka.


To jest przepis podstawowy na ciasto. Taka baza, z której teraz możesz wyczarować gofry na słodko lub wytrawne.



GOFRY NA SŁODKO

gofry

Lista:

łyżka cukru zwykłego
łyżka cukru waniliowego
drobno pokruszona czekolada
ulubione dodatki: u mnie są to lody i świeże owoce

5. Do ciasta dodaj cukier. Zamiast niego możesz dodać również słodzik. Wymieszaj.

6. Wsyp drobniutko pokruszoną czekoladę.

7. Wlej ciasto na dobrze rozgrzaną gofrownicę i wyjmij po kilku minutach, kiedy będzie upieczone w środku.

przepis na gofry

Czekolada powinna się rozpuścić, dzięki czemu takie gofry są dobre również bez dodatków.

Ja jednak uwielbiam na gorącego jeszcze gofra położyć gałkę lodów i posypać go świeżymi owocami. Nie mam pojęcia, dlaczego nie sprzedaje się gofrów z lodami w miejscowościach wypoczynkowych, ale jeśli tylko raz spróbujesz – już zawsze będziesz zamawiać je tylko w takiej formie, bo to jest prawdziwy sztos!

gofry na słodko



GOFRY WYTRAWNE

wariant 1

gofry wytrawne

Lista:

salami, boczek albo dobra szynka
to, co zazwyczaj kładziesz na kanapkę, ja proponuję: żółty ser, jajko sadzone, majonez i ulubione warzywa, np. rukola, pomidor, ogórek

5. Pokrój wędlinę w małą kosteczkę i dodaj do ciasta. Zamieszaj.

6. Wlej ciasto z mięsem do gofrownicy i wyjmij po kilku minutach. Wędlina w gofrze powinna być przysmażona i chrupiąca.

Tak przygotowanego gofra potraktuj jak kanapkę. Ja zazwyczaj na jeszcze ciepłego kładę plasterek sera, smaruję go majonezem, na to idzie jajko sadzone, a potem pomidory z cebulką. Mniam!

gofry wytrawne



wariant 2

przepis na gofry

Lista:

starty żółty ser
posiekana cebula albo szczypiorek
to co na kanapkę (patrz wyżej)

5. Do ciasta dodaj starty ser i drobno pokrojoną cebulę albo szczypiorek. Wymieszaj.

6. Ciasto nałóż na gofrownicę i zdejmij po kilku minutach. Ser powinien się stopić, a cebula/szczypiorek zarumienić.

Trzeci przepis pochodzi od was, moich czytelniczek z Instagrama! Te gofry też można przygotować jak kanapkę, ale są przepyszne również na sucho. To idealna przekąska na spacer, podróż albo po prostu gdy oglądasz serial przed telewizorem.


Oczywiście nie zaszkodzi, jeśli połączysz wariant 1 z wariantem 2. W ogóle gofry to takie super danie, które zazwyczaj je się na słodko i uważam, że to błąd, bo można tutaj kombinować do woli! Zupełnie tak jak z naleśnikami – a przepis na najlepsze naleśniki pokazywałam już TUTAJ


SMACZNEGO!

I koniecznie daj znać, która wersja gofrów najbardziej ci smakowała ;).

gofry


Podoba Ci się ten wpis? Daj mi o tym znać, to naprawdę wiele dla mnie znaczy!


Dziękuję, że jesteś ze mną!

Dodaj komentarz

13 komentarzy do "Gofry, których brakuje nad polskim morzem!"

avatar
  Subscribe  
najnowszy najstarszy
Powiadom o
AgiOli
Gość
AgiOli

super prosty przepis. A jaka gofrownice polecasz?

Daria
Gość

Ja osobiście uwielbiam słodkości !! Co niestety po mnie widać ? ale z chęcią spróbuje wariantu wytrawnego!! Jest to ciekawe polaczenie! Zapewne mi i mojej rodzince posmakuje ?? pozdrawiam !

Gajzo
Gość

To ja tylko dopiszę, że przygotowując gofry warto wymienić mleko na wodę. Nie ujmuje to im absolutnie żadnego smaku, a gofry są dużo bardziej chrupiące (nie wiem skąd ta różnica, ale to sprawdzone i przetestowane na własnym żołądku info). Pyszne są tez takie na maślance zamiast mleka.
A gofrownicę polecam tą: mpm mgo-13. Gofry są takie jak należy. Chrupiące, dobrze wypieczone, miękkie w środku (a sama gofrownica jest w naprawdę przyzwoitej cenie).

Ewa
Gość

Gofry rewelacyjne robiłam dziś rano na śniadanie. Ja używam gofrownicy z Tefal 2w1 i gofry wychodzą idealne chrupiące z wierzchu miękkie w środku a ma tylko 800W.

Aga
Gość

Jakis dzien przed Twoim wpisem kupilam toster/gofrownice/grill takie cos 3w1 Salter o mocy 900 i sie troche zalamalam. Na szczescie okazalo sie, ze maszyna daje rady, calkiem fajne gofry wychodza. Musze wyprobowac twoje na wytrawno ;-)

ChildFriendly
Gość

Jak ja dawno gofrów nie jadłam… :D

Felicja
Gość

Muszę takie gofry zrobić. Zawsze robię na słodko, mam sprawdzony przepis i gofrownicę z Tefala ? Córka od dwóch dni mnie o gofry prosi, to jutro na kolację będą ?

error: Content is protected !!