Health and the city

Ciasto bez pieczenia

28 czerwca 2014

DSC_2465

Lubicie jeść ciasta? Pewnie, kto nie lubi!

A lubicie je piec? Ja nie bardzo… Dlatego, kiedy Kaszka z mlekiem napisała na swoim Instagramie, że można zrobić ciasto bez pieczenia, musiałam wypróbować przepis!

Wyszło całkiem smakowicie, ale to już pewnie ocenicie sami…

Składniki:

– 250 g ciastek (ja użyłam czekoladowych herbatników, ale mogą to być zwykłe herbatniki lub ciastka owsiane)
– 150 g masła
– 250 ml śmietany kremówki
– 2 łyżki cukru pudru (ja nie dodałam i było ok, ale mąż trochę marudził, więc może lepiej dosłodzić?)
– 500 g serka mascarpone
– świeże owoce
– biała czekolada

Jak zrobić takie ciasto? Nic prostszego!

1. Herbatniki rozgniatamy na drobne okruszki. Można to zrobić ręcznie (fajna zabawa!), można w mikserze. Ja byłam akurat zła na męża, więc najpierw rozgniatałam ręcznie (pomogło się wyładować!), ale potem w ruch poszedł robot kuchenny.

DSC_2441

2. W trakcie rozgniatania dodajemy masło i składniki dokładnie ze sobą mieszamy.

3. Spód przekładamy do formy i ugniatamy. Schładzamy w lodówce.

DSC_2442
DSC_2450

4. W tym czasie ubijamy kremówkę, pod koniec dodając cukier puder. Kiedy śmietana jest już sztywna, dodajemy po trochu serka mascarpone i delikatnie mieszamy (jeśli używacie robota kuchennego, róbcie to na najniższych obrotach i krótko!).

DSC_2453

5. Schłodzony spód ciasta przykrywamy kremem.

6. Dekorujemy świeżymi owocami, a wierzch posypujemy białą, startą czekoladą. Voila!

Proste? Proste! A jaki efekt!

Mmmm… Palce lizać…

DSC_2466

Aha, najlepiej smakuje porządnie schłodzone! My zjedliśmy po kawałku od razu, ale po kilku godzinach w lodówce było jeszcze lepsze!

Dodaj komentarz

19 komentarzy do "Ciasto bez pieczenia"

avatar
  Subscribe  
najnowszy najstarszy
Powiadom o
Ali
Gość

Ja robie jeszcze szybsze ciasto bez pieczenia! A pyszne tez :) – Potrzeba 250 gr dowolnej czekolady, pol kostki masla, ok 200 gr dowolnych herbatnikow polamanych na kawalki i drugie tyle owocow suszonych. Czekolade z maslem rozpuszczamy w bain-marie (czyli nad garnkiem z gotujaca woda :) ) jak sie rozpusci i troche przestygnie to mieszamy z herbatnikami i owocami. Foremke wykladamy folia przezroczysta, wylewamy, wstawiamy do lodowki i po zastygnieciu wcinamy :D Pycha!

summerof1991.blogspot.com
Gość
summerof1991.blogspot.com

Świetny przepis, gotowanie nie jest moją mocną stroną, więc na pewno go wypróbuję :) Bardzo podoba mi się wygląd Twojej strony :)

MagdaJagoda
Gość
MagdaJagoda

Ilona, możesz też jako spód użyć mieszanki bakalii. 1 szklanka nerkowców, migdałów, orzechów włoskich i laskowych i 1 szklanka suszonych daktyli i odrobina soli. Wszystko blenderujesz a potem wykładasz do formy i ugniatasz, tak samo jak te ciastka. I masz bezpszenny spód, o wiele zdrowszy. Pozdrawiam.

Kasia
Gość

Ooo ten przepis brzmi super. Bo przyznam, że spód z przepisu Ilony trochę mi się nie podoba. Bierzemy gotowe ciastka, które i tak mają w sobie sporo cukru i tłuszczu i jeszcze dodajemy tam tyle masła… Chociaż krem na wierzchu musi być obłędny:)

Agnieszka
Gość
Agnieszka

wygląda apetycznie, ale mam takie pytanie, czy masło się rozpuszcza? :)

PasjoMatka
Gość

Właśnie czegoś takiego ostatnio szukałam. dzięki. ;)

Ania
Gość

Wygląda apetycznie :)
Ale widzę, że mascarpone nie połączyło się dobrze z ubita śmietanką. Ponownie polecam ubijanie razem tych dwóch składników. Masa wyjdzie smaczniejsza, puszysta i dobrze ubita. ;)
A herbatniki też lepiej wymieszać z rozpuszczonym masłem. Po wstawieniu do lodówki w formie, wszystko stwardnieje :)

mama-dietetyk.blogspot.com
Gość
mama-dietetyk.blogspot.com

Super! Wykorzystam dzisiaj :D

Aga
Gość

Czy do ciasta można wykorzystać mrożone owoce np. truskawki?

Monika
Gość
Monika

jakie masło Pani zużyła do tego przepisu?
Jutro chcę wybrać po produkty i wypróbować ten smakołyk :)

Konrad
Gość

Przepysznie wygląda to ciasto. Szkoda, że nie mam tak ładnej formy.