Health and the city

Może lepiej nie rób tego deseru, bo będziesz musiała przygotowywać go cały czas!

16 lutego 2017

DSC_8173

Budyń z tapioki po raz pierwszy spróbowaliśmy w jakiejś wegańskiej restauracji. Tak, dobrze czytasz: wegańskiej. A ponieważ moje chłopaki z łakoci najbardziej lubią schabowego, zamówiłam tylko jeden deser. Dla siebie. No ale weź tu spokojnie jedz człowieku, kiedy niemowlę twoje rodzone patrzy na ciebie oczami kota ze Shreka. Szybko więc wygooglowałam, że tapioka absolutnie nie powinna powodować żadnej alergii i dałam Basi trochę na spróbowanie. Zaraz potem spróbować chciał mój mąż i… Kostek. Skończyło się tak, że domówiliśmy jeszcze trzy desery – po jednym dla każdego, a na drugi dzień chłopaki poprosili mnie, żebym zrobiła go znowu…

DSC_8189

DSC_8196

Może więc lepiej nie rób tego deseru, bo potem będziesz musiała przygotowywać go cały czas!

Ale jeśli nadal chcesz, nie będę taka, podzielę się przepisem. Tylko żeby nie było, że nie ostrzegałam! ;)

PRZEPIS NA WEGE BUDYŃ Z TAPIOKI

DSC_8166

Lista zakupów:

puszka mleka kokosowego
1/4 szklanki tapioki (tej drobnej)
2 łyżki cukru brązowego (lub jakiegokolwiek innego, np. brzozowego)
laska wanilii lub 1 łyżeczka cukru waniliowego (nie: wanilinowego!)
domowa konfitura/dżem

DSC_8153

Zagotuj mleko kokosowe i wsyp tapiokę. Znowu zagotuj, dodaj cukier oraz wanilię i gotuj pod przykryciem jakieś 20-25 minut. Co jakiś czas zamieszaj, bo lubi przywierać. Że tapioka jest ugotowana będziesz wiedzieć, kiedy kuleczki z białych staną się zupełnie przeźroczyste (nawet w środku).

Przełóż budyń do szklanego naczynia i poczekaj aż całkowicie ostygnie. Udekoruj łyżeczką konfitury. Możesz posypać musli. Najlepiej smakuje z lodówki, ale to wiadomo, że nie przy niemowlaku, za to kiedy masz starsze dziecko – droga wolna.

DSC_8150

Dla starszaka pod koniec gotowania możesz dodać również 2-4 kostki gorzkiej czekolady (lub 2 łyżeczki kakao) i mieszać, aż się rozpuści – wówczas będziesz miała budyń czekoladowy zamiast waniliowego :).

WSKAZÓWKA: Jeśli nie masz mleka kokosowego, budyń możesz zrobić ze zwykłego, krowiego, ale wtedy w proporcjach pół na pół (tyle samo tapioki co mleka).

Aha, tapioka to takie kuleczki, które powstały z mąki z manioku, kupisz ją w każdym sklepie z ekologiczną żywnością dosłownie za kilka złotych (a jedna paczka wystarczy na kilkanaście deserów!). Ja swoją tapiokę zamawiałam przez internet.

Słyszałam, że nie ma na świecie osoby, która przeszłaby obok tego budyniu obojętnie. To znaczy wszyscy zupełnie tak jak my zakochują się w nim od pierwszego posmakowania.

Ty też?

DSC_8175

DSC_8163


SPODOBAŁ CI SIĘ TEN WPIS? UWAŻASZ, ŻE JESZCZE KOMUŚ MOŻE SIĘ PRZYDAĆ? BĘDZIE MI BARDZO MIŁO, JEŚLI:

  • Wygląda apetycznie, być może albo na pewno trafi do mojej listy deserów :)

  • kasia_kkk

    Przeczytałam, kompletnie nie uwierzyłam, ale że tapioka leży w szafce od roku, to jednak zrobiłam (na zwykłym mleku i z erytrolem). No i musze zwrócić Ci honor – boski jest :D Tyle że wyjadłam prawie wszystko prosto z garnka, a gotowałam dla dziecka na podwieczorek ;)

  • salus salus

    Apetyczny kąsek!

  • Robiłam kiedyś czeko Z konfiturą z wiśni ? pychaaaaa! P.s. Tapiokę dobrze jest namoczyć w mleku przed gotowaniem ?

    • Można namoczyć, bo skraca to proces gotowania, ale nie trzeba (tak przynajmniej jest napisane na opakowaniu). Za to w niektórych źródłach wyczytałam, że lepiej od razu wrzucić do gorącego mleka, ale następnym razem sama sprawdzę, jak to wychodzi z namoczeniem.

      • O super, fajnie wiedzieć, ja zawsze moczyłam ,więc następnym razem spróbuję bez namoczenia ?